Oxfam raporu: Pandemide kadınlar 800 milyar dolarlık gelir kaybı yaşadı

Oxfam, kadınların gelir kaybının 98 ülkenin toplam gayri safi yurt içi hasılasından fazla olduğunun altını çizdi.

Oxfam kadınların koronavirüs pandemisinden orantısız bir şekilde daha çok etkilendiğini gösteren bir rapor hazırladı. Rapora göre dünya genelinde kadınların geçen yıl toplam 800 milyar dolarlık bir gelir kaybı yaşadı.

Oxfam, kadınların gelir kaybının 98 ülkenin toplam gayri safi yurt içi hasılasından fazla olduğunun altını çizdi.

CNN’de yer alan habere göre, Uluslararası Oxfam’ın Genel Direktörü Gabriela Bucher raporla ilgili “Covid-19 pandemisi kaynaklı ekonomik çöküşün etkisi, orantısız bir biçimde daha düşük maaşlı, az güvencesiz işlerde temsil edilen kadınlar üzerinde daha büyük oldu. Hükûmetler kadınların işlerini ‘gözden çıkarılabilir’ bir yere koydu. Kayıtlı istihdamda en az 800 milyar dolarlık bir kayıp oldu” dedi.

‘Güvencesiz işleri etkiledi’

Oxfam, söz konusu kaybın kayıtlı istihdama dair tahmini bir sonuç olduğunu, kayıt dışı ekonomide milyonlarca kadının daha işini kaybettiğini vurguladı. Bucher, “Covid-19, kadınları iş gücündeki son kazanımlarına darbe vurdu” dedi.

Oxfam, küresel ölçekte kaybedilen 64 milyondan fazla işin kadınlar tarafından olduğunu gösterdi. Kadınların iş gücünde karşılaştığı eşitsizlik pandemiden önce de gündemde olan bir sorundu. Birleşmiş Milletler verilerine göre kadınlar erkeklerin kazandığı her bir dolar karşılığında 77 cent kazanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR