Yazarlar

Nordik Muhalefet: Siyasal tepki olarak bağış yapmak – Tayfun Akçığ

0

9 Mart 2018 tarihinde yapılan bir Facebook paylaşımı, Norveç’te sağ koalisyon hükümetini epey zora düşürdü. Koalisyonun küçük ortağı  Gelişim Partisi (Frp) başkan yardımcısı ve aynı zamanda Adalet, Kamu Güvenliği ve Göçmenlik Bakanı Sylvi Listhaug skandal bir paylaşıma imza attı. Önceki hükümette de aynı görevi üstlenen politikacı göçmenliğin kısıtlanması ve zorlaştırılması konusundaki şahin görüşleri ile ön plana çıkmıştı.

Paylaşımında Al – Shabab militanlarının fotoğrafına yer veren Sylvi Listhaug İşçi Partisi’ni (AP) teröre destek olmakla eleştirdi.

Paylaşım: Yabancı savaşçılara ve teröristlere hızlı ve verimli şekilde pasaportlarını ve vatandaşlıklarını vermek istiyoruz. İşçi Partisi’nin isteği bu yönde. Terörle mücadelede, sorumluluktan kaçamayız.

Resim Üstü: AP, teröristlerin haklarının ülkenin güvenliğinden daha önemli olduğuna inanıyor.

Bu paylaşım ülkede ve Ap üyeleri arasında şiddetli bir tepkiye sebep oldu çünkü AP İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Norveç topraklarında yapılan en büyük saldırının hedefi olmuştu. 22 Temmuz 2011 yılında bir zamanlar Frp’nin de bir üyesi olan aşırı sağcı Anders Behring Breivik ikiz saldırılarda 77 kişiyi öldürmüştü. İlk saldırı bugünün NATO Genel Sekreteri olan Jens Stoltenberg’in ofisine, ikinci saldırı ise Utøya Adası’nda düzenlenen AP Gençlik Kampı’na karşı gerçekleşmişti.

Ap başkanı Jonas Gahr ise saldırıların konu edildiği Utøya filminin vizyona girmesiyle aynı hafta yapılan bu paylaşımın teröre maruz kalan, terörle savaşan ve teröre karşı önlemler alma konusunda parlementoda birlikte çalışan partiler için büyük bir hayal kırıklığına yol açtığını belirterek şiddetle eleştirdi.

Sylvi Listhaug’un paylaşımının arkasında başında bulunduğu bakanlığa, ulusal çıkarlara tehdit oluşturduğundan şüphelenilen kişilerin vatandaşlığını almasına izin veren koalisyon önerisi yatıyordu. Bu öneriye göre bakanlık mahkemeye gitmeden yabancı savaşçıların vatandaşlıklarını ellerinden alacaktı. Muhalefet ise önerinin kanunlara uygun olmadığını belirtti. AP sözcüsü mahkeme kararlarına Sylvi Listhaug’un kararlarından daha fazla güvendiklerini dile getirdi.

Paylaşımının ardından gerçekleşen 15 Mart 2018 tarihli meclis oturumunda Sylvi Listhaug Norveç Parlamentosu’nun alışık olmadığı biçimde güvensizlik açıklamadan en ağır eleştirilerin hedefi haline geldi. Dört kez geldiği kürsüde bu konu hakkında incinmiş olanlardan özür dilemesi ve bu özrünü 8 kez tekrar etmesi kendisini hükümetin istenmeyen kişisi haline getirmekten alıkoyamadı.  Kızıl Parti (R) lideri Bjørnar Moxnes, 20 Mart 2018 oturumunda bakan hakkında güvensizlik oylaması teklifi vereceklerini söyledi ve AP lideri Jonas Gahr Støre güvensizlik oylamasını destekleyeceklerini belirtti. Hükümetin büyük ortağı Muhafazkar Parti (H) lideri ve başbakan Erna Solberg durum karşısında sessizliğini ve hükümetini korumaya çalışsa da, bu güvensizlik oylamasının hükümetinin sürdürülebilirliği açısından tehlikeli olduğunun farkında.

Bu kadar sert eleştirilerin ardından ise Sylvi Listhaug kendisine destek olmak isteyen seçmenlerinin gönderdiği çiçeklerle dolu odasının fotoğraflarını bir gövde gösterisi şeklinde basına servis etti.

FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

Bu fotoğraf kendisine yönelik tepkileri daha da arttırdı. Olayların patlak verdiği mecra olan Facebook’ta ise tepkileri dile getirmek için “Soldiers of Are og Odin – fundraiser for Leger Uten Grenser “ * isimli bir kampanya başladı. Bergen şehrinden Camilla Ahamath yönetiminde başlayan kampanyada güvensizlik oylamasının yapılacağı 20 Mart 2018 saat 10:00’a kadar “Sınır Tanımayan Doktorlar” örgütüne bağış yaparak vatandaşların Sylvi Listhaug’a tepkilerini göstermeleri amaçlanıyor.  Camilla Ahamath onun çiçek denizine karşı daha anlamlı ve daha sembolik bir hareketle cevap vermek istediklerini belirtiyor. Hedefi 10 milyon kron tutarına ulaşmak olan kampanyanın sloganı her şeyi açıklıyor: DAHA SICAK BİR TOPLUM İÇİN! Tüm katkılar sayılır! Hepimiz toplumu nefret ve tehlikeli söylemlerden korumak için katkıda bulunalım! #benim halkım **

Güvensizlik oylaması öncesi kampanyadaki bağışların 16.500.000 Kron’u ( 1 750 000 Euro)  aştığı öğrenilirken Adalet, Kamu Güvenliği ve Göçmenlik Bakanı Sylvi Listhaug’un istifası genelde hareketli olmayan durağan ve sıkıcı Norveç gündemine geçici bir heyecan katmış gibi görünüyor.

Tayfun Akçığ

* Hoşgörü ve farklılığı ön planda tutan, insani değerler konusunda ünlü radyo programı. Are&Odin’in Askerleri

**#mittfolk

https://www.facebook.com/donate/241150446429792/242251826319654/

 

 

 

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.