Norveççe balina anlamına gelen “hval”kelimesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in adının birleştirilmesiyle “Hvaldimir” adı verilen beyaz balina, ilk kez 2019 yılında Norveç’in en kuzeyindeki Finnmark bölgesinde görülmüştü.
Hayvan, geçen hafta sonu ülkenin güneybatı kıyısındaki bir koyda ölü olarak bulundu .
Cesedi pazartesi günü otopsi için Norveç Veterinerlik Enstitüsü‘nün yerel şubesine nakledildi. Enstitü sözcüsü, raporun “üç hafta içinde” yayınlanmasının beklendiğini söyledi.
Pazartesi günü Hvaldimir’in cesedini gördüğünü söyleyen ve sadece bu hayvanı takip etmek için kurulan One Whale’in başkanı Regina Crosby Haug, AFP’ye “Vücudunun çeşitli yerlerinde çok sayıda kurşun yarası vardı” dedi.
Noah Direktörü Siri Martinsen de “Balinadaki yaralanmalar endişe verici ve suç teşkil edebilecek nitelikte şok edici. Bir suç şüphesi varsa, polisin hızla olaya müdahale etmesi hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Balinanın hareketlerini takip eden üçüncü kuruluş Marine Mind, Hvaldimir’in cesedini cumartesi günü suyun yüzeyinde bulduğunu söyledi. Yönetmen Sebastian Strand “Ölüm nedenini hemen ortaya çıkaracak hiçbir şey yoktu. İşaretler gördük ancak ne olduklarını söylemek için henüz çok erken”
15 ila 20 yaşlarında olduğu tahmin edilen Hvaldimir, 40 ila 60 yıl arasında yaşayabilen bir beluga balinası için oldukça genç.
Norveçli deniz biyologları, 2019 yılında ilk kez tespit edildiğinde üzerinde aksiyon kamerasına uygun bir montaj aparatı ve plastik tokaların üzerinde İngilizce olarak “Equipment St. Petersburg” yazısı bulunan yapay bir koşumu hayvanın üzerinden çıkarmıştı.
Casus mu terapi balinası mı?
Norveçli yetkililer, Hvaldimir’in bir muhafaza alanından kaçmış olabileceğini ve insanlara alışkın olduğu için Rus donanması tarafından eğitilmiş olabileceğini açıklamıştı.
Ancak hayvanı 2019’da ilk kez Norveç sularında gören, Murmansk şehrinde yaşayan Norveç’in eski Rusya Konsolosu Morten Vikeby, beluga’nın bir casus değil, 10 yıl önce Rusya’nın kuzeyindeki bir dalış merkezinde gördüğü bir “terapi balinasını” hatırlattığını söylemişti.
Semyon isimli balina, Rusya’nın Murmansk bölgesindeki sulak bir alanda yaşıyordu ve zaman zaman zihinsel engelli çocuklardan oluşan tur gruplarını eğlendiriyordu.
Vikebay, “Belki aynı balina değildi ama aynı şekilde davrandı. Casuslukla suçlanan hayvanı savunmayı büyük bir amaç olarak görüyorum” demişti.
Moskova ise Beluga’nın bir “Rus casusu” olabileceği yönündeki spekülasyonlara hiçbir zaman resmi bir tepki vermedi.