Köşe Yazıları

Monsanto ve BASF’ın GDO’larına izin: BESD-BİR istedi, Biyogüvenlik kurulu ikiletmedi

0

Bu yazı aysebereket.wordpress.com/ dan alınmıştır

Biyogüvenlik Kurulu’nun 3 GDO soya ve 1 GDO mısırın hayvan yemi olarak ithal edilmesi ve kullanılmasına dair onayı bugün (2 Ağustos 2017) Resmi Gazete’de yayımlandı. Toplam 4 GDO için izin başvurusunda bulunan yine Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR). Bugün öğlen saatlerinde henüz ne Biyogüvenlik Kurulu’nun İnternet sitesindeki yem amaçlı kullanım için onaylanan GDO listesinde, ne de aynı sitenin kurul kararlarında görülmeyen yeni GDO’lar şöyle:

Monsanto.jpg.gallery

  • MON87708

Monsanto şirketine ait, dicamba ve glifosat herbisitlerine (ot öldürücü tarım ilacı) dirençli bir GDO soya. ISAA veri tabanına göre, 2012’de Kanada ve Japonya’da ve 2015’te ABD’de üretim/ekim izni almış (son güncelleme 24 Ocak 2017).

  • BPS_CV127-9

BASF şirketine ait, sülfonilüre herbisitine dirençli bir GDO BASFsoya. ISAA veri tabanına göre, 2009’da Brezilya, 2012’de Kanada, 2013’te Arjantin ve Japonya, ve 2014’te ABD ve Uruguay’da üretim/ekim izni almış (son güncelleme 5 Şubat 2017).

  • MON87705

Monsanto şirketine ait, glifosat herbisitine dirençli bir GDO soya. . ISAAA veri tabanınagöre, 2011’de Kanada ve ABD’de üretim/ekim izni almış (son güncelleme Ağustos 2016)

  • MON87460

Monsanto ve BASF şirketlerine ait, antibiyotiğe dirençli bir GDO mısır. ISAA veri tabanına göre 2010 Kanada, 2011 ABD, 2012 Japonya ve 2016’da Japonya’da üretim/ekim izni almış (son güncelleme 5 Şubat 2017).

Türkiye’de Biyogüvenlik Kanunu 2010 yılında yürürlüğe girdi. 2011 yılından düne kadar 7 GDO soya ve 25 GDO mısır olmak üzere, toplam 32 GDO’ya yem amaçlı ithalat ve kullanım izni verilmişti. En son izinler 5 Kasım 2015 tarihinde 2 GDO soya ve 4 GDO mısıra verilmişti. Bugün itibarıyla, bu son eklenenlerle, toplam sayı 10 GDO soya, 26 GDO mısır olmak üzere toplam 36 GDO’ya çıkmış durumda.

BESD_BİR2011 yılından bu yana, Biyogüvenlik Kurulu’nun onayladığı bu 36 GDO’dan 33’ünün izin başvurusu BESD-BİR tarafından yapıldı. Yani, Türkiye’deki büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sektörünün yem açığını kapatmak için GDO soya ve GDO mısır ithalatına hız kesmeden yüklenmeye devam ediyor.

Bu yemleri yiyen hayvanların, etini, sütünü, yumurtasını biz tüketiyoruz. Her ne kadar Türkiye’de doğrudan insan gıdası için GDO’ya izin verilmemiş, yani yasa dışı olsa bile, bu yemleri yiyen hayvanların etini, sütünü, yumurtasını yediğimiz için dolaylı olsa da GDO soframıza sızıyor. Hayvan yemi olarak ithal edilen bu GDO’ların bir şekilde, yasa dışı yollardan, doğrudan soframıza girip girmediği de hep aklımızı kurcalayan bir konu. Ne kadar sıkı kontrol ediliyor, gerçekten kontrol edilebilir mi gibi bir çok soru var.

Hatırlarsınız Mart 2017’te, Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan’ın “Ekmek Katkı Maddesi GDO’lu çıktı” haberi üzerine, eski Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik “2016-2017 yıllarında yurt içinde 660 GDO denetimi gerçekleştirildi. Bunların 7’sinde GDO soya kıyması tespit edildi ve ilgililer hakkında yasal işlem yapıldı” açıklamasında bulunmuştu. Ardından, bakanlık 5 ekmek katkı maddesi üreticisinden ve Adana’da bir takım fırınlardan numune alıp, analiz etmiş ve sadece bir katkı maddesinde GDO soya çıktığını açıklamıştı. Ne denetimlerde yakalan 7 GDO soya kıyması, ne de GDO soyalı ekmek katkı maddesinin üretici ve markaları açıklandı, ne de bu ürünlerin içine o GDO’lu soyanın nasıl girdiği. Nasıl girdiğine dair takip yapılıyor mu, o da ayrı bir soru. (Konuyu hatırlamak isteyenler için bu konudaki iki yazım: GDO tespit edilen gıda ürünler hangileri ve Bakan’ın yetersiz açıklaması)

Kampanya.jpgBizden sır gibi saklanan bu bilgileri öğrenmek için, 27,000’e yakın imzacı olarak, “Soframıza GDO Sızdıran Markaları Açıkla”kampanyasında soframıza doğrudan GDO sızdıran markaların açıklanmasını talep ettik.

GDO’larda tarım ilacı boyutu da diğer bir vahim konu. GDO’lara dirençli oldukları tarım ilaçları çok yoğun şekilde uygulanıyor. Bu yeni izin alan GDO’lar glifosat, dicamba ve sülfonilüre tarım ilaçlarına dirençli. Türkiye’ye girerken yapılan tarım ilacı kalıntı analizleri sonuçları da şeffaf bir biçimde kamuyla paylaşılmıyor.

Onun için hep dediğimiz gibi, GDO’nun ithalatı ve her tür kullanımı yasaklanmalı. Ama bugün olduğu gibi bir sabah kalkıyoruz, Resmi Gazete’de bir bakıyoruz BESD-BİR başvurmuş, Biyogüvenlik Kurulu dört yeni GDO’ya izin vermiş.

Kaynaklar:

http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx

http://www.tbbdm.gov.tr/Home/Content/Announcements/B%c4%b0YOG%c3%9cVENL%c4%b0K_KURULU_TARAFINDAN_YEM_AMA%c3%87LI_KULLANIM_%c4%b0%c3%87%c4%b0N_ONAYLANAN_GDO_L%c4%b0STES%c4%b0.aspx

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=253

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=158

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=177

https://aysebereket.wordpress.com/2017/03/21/bakan-celikin-acikladigi-gdo-tespit-edilen-gida-urunleri-hangileri/

https://aysebereket.wordpress.com/2017/03/21/bakan-celikin-acikladigi-gdo-tespit-edilen-gida-urunleri-hangileri/

https://aysebereket.wordpress.com/2017/03/23/bakan-celikin-gdolu-ekmek-aciklamasi-neden-yetersiz/

https://www.change.org/p/sofram%C4%B1za-gdo-s%C4%B1zd%C4%B1ran-markalar%C4%B1-a%C3%A7%C4%B1kla-farukcelikcomtr

 

Bu yazı aysebereket.wordpress.com/ dan alınmıştır

 

Ayşe Bereket

aysebereket.wordpress.com/

Twitter: @aysebereket

You may also like

Comments

Comments are closed.