Monsanto ve BASF’ın GDO’larına izin: BESD-BİR istedi, Biyogüvenlik kurulu ikiletmedi

Bu yazı aysebereket.wordpress.com/ dan alınmıştır

Biyogüvenlik Kurulu’nun 3 GDO soya ve 1 GDO mısırın hayvan yemi olarak ithal edilmesi ve kullanılmasına dair onayı bugün (2 Ağustos 2017) Resmi Gazete’de yayımlandı. Toplam 4 GDO için izin başvurusunda bulunan yine Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR). Bugün öğlen saatlerinde henüz ne Biyogüvenlik Kurulu’nun İnternet sitesindeki yem amaçlı kullanım için onaylanan GDO listesinde, ne de aynı sitenin kurul kararlarında görülmeyen yeni GDO’lar şöyle:

Monsanto.jpg.gallery

  • MON87708

Monsanto şirketine ait, dicamba ve glifosat herbisitlerine (ot öldürücü tarım ilacı) dirençli bir GDO soya. ISAA veri tabanına göre, 2012’de Kanada ve Japonya’da ve 2015’te ABD’de üretim/ekim izni almış (son güncelleme 24 Ocak 2017).

  • BPS_CV127-9

BASF şirketine ait, sülfonilüre herbisitine dirençli bir GDO BASFsoya. ISAA veri tabanına göre, 2009’da Brezilya, 2012’de Kanada, 2013’te Arjantin ve Japonya, ve 2014’te ABD ve Uruguay’da üretim/ekim izni almış (son güncelleme 5 Şubat 2017).

  • MON87705

Monsanto şirketine ait, glifosat herbisitine dirençli bir GDO soya. . ISAAA veri tabanınagöre, 2011’de Kanada ve ABD’de üretim/ekim izni almış (son güncelleme Ağustos 2016)

  • MON87460

Monsanto ve BASF şirketlerine ait, antibiyotiğe dirençli bir GDO mısır. ISAA veri tabanına göre 2010 Kanada, 2011 ABD, 2012 Japonya ve 2016’da Japonya’da üretim/ekim izni almış (son güncelleme 5 Şubat 2017).

Türkiye’de Biyogüvenlik Kanunu 2010 yılında yürürlüğe girdi. 2011 yılından düne kadar 7 GDO soya ve 25 GDO mısır olmak üzere, toplam 32 GDO’ya yem amaçlı ithalat ve kullanım izni verilmişti. En son izinler 5 Kasım 2015 tarihinde 2 GDO soya ve 4 GDO mısıra verilmişti. Bugün itibarıyla, bu son eklenenlerle, toplam sayı 10 GDO soya, 26 GDO mısır olmak üzere toplam 36 GDO’ya çıkmış durumda.

BESD_BİR2011 yılından bu yana, Biyogüvenlik Kurulu’nun onayladığı bu 36 GDO’dan 33’ünün izin başvurusu BESD-BİR tarafından yapıldı. Yani, Türkiye’deki büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sektörünün yem açığını kapatmak için GDO soya ve GDO mısır ithalatına hız kesmeden yüklenmeye devam ediyor.

Bu yemleri yiyen hayvanların, etini, sütünü, yumurtasını biz tüketiyoruz. Her ne kadar Türkiye’de doğrudan insan gıdası için GDO’ya izin verilmemiş, yani yasa dışı olsa bile, bu yemleri yiyen hayvanların etini, sütünü, yumurtasını yediğimiz için dolaylı olsa da GDO soframıza sızıyor. Hayvan yemi olarak ithal edilen bu GDO’ların bir şekilde, yasa dışı yollardan, doğrudan soframıza girip girmediği de hep aklımızı kurcalayan bir konu. Ne kadar sıkı kontrol ediliyor, gerçekten kontrol edilebilir mi gibi bir çok soru var.

Hatırlarsınız Mart 2017’te, Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan’ın “Ekmek Katkı Maddesi GDO’lu çıktı” haberi üzerine, eski Tarım Gıda Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik “2016-2017 yıllarında yurt içinde 660 GDO denetimi gerçekleştirildi. Bunların 7’sinde GDO soya kıyması tespit edildi ve ilgililer hakkında yasal işlem yapıldı” açıklamasında bulunmuştu. Ardından, bakanlık 5 ekmek katkı maddesi üreticisinden ve Adana’da bir takım fırınlardan numune alıp, analiz etmiş ve sadece bir katkı maddesinde GDO soya çıktığını açıklamıştı. Ne denetimlerde yakalan 7 GDO soya kıyması, ne de GDO soyalı ekmek katkı maddesinin üretici ve markaları açıklandı, ne de bu ürünlerin içine o GDO’lu soyanın nasıl girdiği. Nasıl girdiğine dair takip yapılıyor mu, o da ayrı bir soru. (Konuyu hatırlamak isteyenler için bu konudaki iki yazım: GDO tespit edilen gıda ürünler hangileri ve Bakan’ın yetersiz açıklaması)

Kampanya.jpgBizden sır gibi saklanan bu bilgileri öğrenmek için, 27,000’e yakın imzacı olarak, “Soframıza GDO Sızdıran Markaları Açıkla”kampanyasında soframıza doğrudan GDO sızdıran markaların açıklanmasını talep ettik.

GDO’larda tarım ilacı boyutu da diğer bir vahim konu. GDO’lara dirençli oldukları tarım ilaçları çok yoğun şekilde uygulanıyor. Bu yeni izin alan GDO’lar glifosat, dicamba ve sülfonilüre tarım ilaçlarına dirençli. Türkiye’ye girerken yapılan tarım ilacı kalıntı analizleri sonuçları da şeffaf bir biçimde kamuyla paylaşılmıyor.

Onun için hep dediğimiz gibi, GDO’nun ithalatı ve her tür kullanımı yasaklanmalı. Ama bugün olduğu gibi bir sabah kalkıyoruz, Resmi Gazete’de bir bakıyoruz BESD-BİR başvurmuş, Biyogüvenlik Kurulu dört yeni GDO’ya izin vermiş.

Kaynaklar:

http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx

http://www.tbbdm.gov.tr/Home/Content/Announcements/B%c4%b0YOG%c3%9cVENL%c4%b0K_KURULU_TARAFINDAN_YEM_AMA%c3%87LI_KULLANIM_%c4%b0%c3%87%c4%b0N_ONAYLANAN_GDO_L%c4%b0STES%c4%b0.aspx

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=253

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=158

http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/event/default.asp?EventID=177

https://aysebereket.wordpress.com/2017/03/21/bakan-celikin-acikladigi-gdo-tespit-edilen-gida-urunleri-hangileri/

https://aysebereket.wordpress.com/2017/03/21/bakan-celikin-acikladigi-gdo-tespit-edilen-gida-urunleri-hangileri/

https://aysebereket.wordpress.com/2017/03/23/bakan-celikin-gdolu-ekmek-aciklamasi-neden-yetersiz/

https://www.change.org/p/sofram%C4%B1za-gdo-s%C4%B1zd%C4%B1ran-markalar%C4%B1-a%C3%A7%C4%B1kla-farukcelikcomtr

 

Bu yazı aysebereket.wordpress.com/ dan alınmıştır

 

Ayşe Bereket

aysebereket.wordpress.com/

Twitter: @aysebereket

Ayşe Bereket
Ayşe Berekethttp://aysebereket.wordpress.com
Diplomat ailesiyle, sonra da kendi başına birçok ülkede yaşadıktan sonra İstanbul’a yerleşti. New York New School for Social Research’ten mezun olduktan sonra, birçok farklı işin yanı sıra uzun yıllar teknik ve kitap çevirmenliği ve editörlük yaptı. Kafayı Monsanto ve GDO’ya takan Ayşe, bir uluslararası STK’nın Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu, ardından da Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu olarak çalıştı. Şu anda bir yandan harıl harıl akademik raporlar ve STK raporları çeviren Ayşe, Yeşil Gazete’ye ve çiçeğe böceğe daha fazla vakit ayırabilmenin de keyfini çıkarıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR