ManşetTürkiye

Meteoroloji’den buzlanma ve don uyarısı: Birçok ilde kar bekleniyor

0

İnsan kaynaklı üretim ve tüketim faaliyetlerinin beslediği iklim değişikliğinin en yoğun etkileri son günlerde kuraklıkla yaşanır hale gelmişti. Ülkenin doğusundan batısına bir kuraklık endişesi hakimdi ancak Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden (MGM) yapılan son tahminler ülke genelinde birçok ülkede yağış beklentisine işaret ediyor.

MGM tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: ülke genelinin çok bulutlu, Marmara‘nın doğusu, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Edirne, Kütahya, Uşak ve Afyonkarahisar çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

‣Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu? 
‣Antalya’yı sağanak, fırtına ve kar vururken İstanbul’un barajları alarm veriyor 

‣Avrupa’daki rekor sıcaklar kayak pistlerinin kapanmasına neden oluyor 

Yağışların; kıyı kesimler ile Güneydoğu Anadolu’nun güneyinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Hava ve iklim olaylarının analizinin yapıldığı ve uzman bir ekip tarafından yürütülen Havadelisi.com’da yayımlanan son tahmin raporuna göre de Ocak başlarından, en geç ortasından itibaren Aralık 2022’ye nazaran çok daha soğuk hava kütlelerinin etkisi altında kalacağı belirtilmişti.  Kışın geçen sene olduğu gibi Mart’a sarkacağı bildirilmişti.

Memleketten kuraklık manzaraları: Bursa 
Kuraklık: Yazır Barajı’nda çatlaklar oluştu 

Meteorolojiden buzlanma ve don uyarısı

Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Bu uyarıya göre; yağışların Bingöl, Muş, Hakkari ve Bitlis çevrelerinde kuvvetli ve yoğun kar, Siirt ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli yağmur şeklinde olması bekleniyor. Vatandaşlara ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları yönünde uyarılar yapılıyor.

Yağışların Bingöl, Muş, Hakkari ve Bitlis çevrelerinde kuvvetli ve yoğun kar, Siirt ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli yağmur şeklinde olması bekleniyor.

Sabah saatlerinde Bitlis ve Iğdır çevrelerinde yer yer yoğun olmak üzere sis ve pus olayı bekleniyor.

MGM verilerine göre; hava sıcaklığının ülkenin iç kesimlerinde azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, doğu kesimlerde mevsim normalleri civarında, kuzey, iç ve batı kesimlerde yer yer mevsim normalleri altında seyredeceği tahmin ediliyor.

IPCC Raporu: Acil eylem için zaman daralıyor 

‣ Kış Olimpiyatları ne kadar sürdürülebilir? -Doç. Cenk Demiroğlu *

Meteorolojiden kuraklık alarmı: Marmara ve İç Ege’de kritik seviyede 

Marmara’da kar yağışı

Meteorolojiden yapılan son tahminlere göre; Marmara’nın parçalı ve çok bulutlu, Edirne ve Bilecik çevreleri ile Sakarya ve Kocaeli‘nin yüksek kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı Kocaeli ve Sakarya’nın kıyı kersimlerinin yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.

Ege’de ise çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kütahya ve Afyonkarahisar çevreleri ile gece saatlerinde Uşak çevrelerinin hafif kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Akdeniz’de kar bekleniyor

Akdeniz’in ise öğle saatlerinden sonra kıyı kesimlerinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, iç kesimlerinin yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İç Anadolu’ya ilişkin tahminlere göre; bölgenin güney ve doğusu ile akşam saatlerinden sonra batı kesimlerinin aralıklı kar yağışlı geçecek.

Batı Karadeniz’in ise çok bulutlu, kıyı kesimlerinin yağmurlu, akşam saatlerinden itibaren iç kesimlerinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Orta ve Doğu Karadeniz’de ise kar bekleniyor: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; kıyılarda yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.

Doğu Anadolu için yoğun kar tahmini

Doğu Anadolu’nun da çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra Bingöl, Muş, Hakkari ve Bitlis çevrelerinde yoğun kar, Şırnak çevrelerinde kuvvetli yağmur şeklinde olması bekleniyor.

Sabah saatlerinde Bitlis ve Iğdır çevrelerinde yer yer yoğun olmak üzere sis ve pus olayı bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu’da ise havanın çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmurlu, kuzey kesimlerinin yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra Siirt çevrelerinde kuvvetli yağmur şeklinde olması bekleniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.