İklim KriziManşet

Kuraklık: Yazır Barajı’nda çatlaklar oluştu

0
kuraklık, yazır
Fotoğraf: AA

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde tarımda su ihtiyacını karşılamak için kullanılan Yazır Barajı‘nın su seviyesi, yaşanan kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle düştü. Kuraklık dolayısıyla barajdaki bazı yerlerde toprakta çatlaklar oluştu. Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, ülke genelinde yağışlarda azalma, sıcaklıklarda ise artış olduğunu söyledi.

AA‘dan Mesut Karaduman‘ın aktardığına göre; Ocak ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen henüz kar yağmadığını vurgulayan Saygı, “2022’yi kurak bir yıl olarak yaşadık. 2023’e girdikten sonra da beklenen yağışlar olmadı. Buğdaylarda şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Belirli bir yağış aldık ama derelerde su yok. Barajlar bildiğiniz gibi yarıdan aşağıya düştü. Çiftçinin beklentisi en azından bir kar yağması” dedi.

kuraklık

 Fotoğraf: Mesut Karaduman – AA

‣ Kuraklık: Zernek Barajı’nda su seviyesi dibi gördü

‣ Kuraklık: İstanbul’un suyunu karşılayan barajlarda doluluk oranı düştü

‣ Çanakkale’deki barajlarda su seviyesi yüzde 50’inin altına düştü

Saygı, kentteki diğer baraj ve bazı göletlerin su seviyelerinde de düşüş yaşandığını ifade etti. Nisan ve mayıs aylarında yağışın daha fazla önem kazanacağına işaret eden Saygı, “Gerçekten görülmemiş bir yıl yaşıyoruz. 50 yıldan beri böyle bir kuraklık yaşamadık. Türkiye genelinde olduğu gibi Trakya’da da yağışlar beklendiği kadar olmadı. Hava raporları önümüzdeki günlerde yağışlı gösteriyor. Olursa çiftçimiz rahatlayacak” ifadelerini kullandı.

‣ Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 1’e düştü
‣ Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde
‣ İstanbul’a su sağlayan iki baraj kurumak üzere
‣ Gökçe Barajı’nın yüzde 82’si kurudu: Yalova’da 30 günlük su kaldı

Türkiye’nin kuraklık sınavı

İnsan kaynaklı üretim ve tüketim faaliyetlerinin beslediği iklim değişikliğinin en yoğun etkileri son günlerde kuraklıkla yaşanıyor. Dünyada her geçen yıl daha çok hissedilen sıcaklık artışları Türkiye’de de etkisini gösteriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) kuraklık analizlerine göre; Ekim, Kasım ve Aralık şiddetli bir kuraklık yaşandı.

Ocak’ta da yağmur ve kar yağışı kaydedilemiyor olması tarımdan, içme suyuna kadar pek çok noktada endişe yaratan bir boyutta tehlikeye işaret ediyor. İstanbul bu sınavı en kalabalık nüfusuyla en yoğun veren şehirler arasında.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre; bugün itibariyle barajların doluluk oranları şöyle:

  • Alibeyköy Barajı , yüzde 15,76
  • Büyükçekmece Barajı yüzde 32,96
  • Darlık Barajı yüzde 27,65
  • Elmalı Barajı yüzde 25,7
  • Istrancalar yüzde 24,56
  • Kazandere yüzde 4,64
  • Ömerli Barajı yüzde 32,32
  • Pabuçdere yüzde 4,39
  • Sazlıdere yüzde 35,68
  • Terkos yüzde 35,9

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.