Yazarlar

Leyla’nın davasında sona yaklaşırken

0

Erzurum’un Tortum İlçesi’ne bağlı Bağbaşı Beldesi’nde bulunan Ödük Vadisi’nde yaptırılacak HES’lere karşı düzenlenen eylemlerde jandarma erine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılan 18 yaşındaki Leyla Yalçınkaya’nın 23 Ocak’ta görülen son duruşmasına katılan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi PM üyesi Firdevs Akova, Yeşil Gazete için izlenimlerini yazdı

***

Leyla Yalçınkaya; Erzurum’un ilçesi Tortum’a bağlı Bağbaşı beldesinde yaşayan ve orada yapılmak istenen HES’lere karşı suyuna sahip çıkmaya çalışan biri olarak tanıdık hepimiz onu. Leyla 18 yaşın altında iken, kolluk kuvvetlerine taş atığı ve küfür ettiği gerekçesi ile hakkında devam eden iki davası vardı. Geçen hafta davasının birinden beraat etti ama dedesinin vefatı söz konusu olduğu için, beraatına sevinemedi.

23 Ocak 2013 saat 10 ve Leyla’nın Asliye Ceza’daki ikinci davası var. Beraat bekleniyor yine. Duruşma salonunda Leyla’nın iki avukatı Eşber Yağmur Dereli , Ercüment Şenol. Destek olmaya gelen Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Melda Onur,  Sena Kaleli. Doğan Haber Ajansı’na bağlı basın mensupları ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi PM üyesi olarak ben yer aldım.

Leyla yaşadıklarından o kadar yorgun düşmüştü ki, özgür kalacağına inanmak istiyordu. Müştekilerin büyük bir çoğunluğu şikayetçi olmadıklarını dile getirdiler.

Yalnız içlerinden müşteki Abdullah Teke -ki kendisi Leyla’nın dava konusu olaylar esnasında başına bir ifadesinde  odunla, daha sonraki bir ifadesinde ise taşla vurduğunu söyleyen, ayrıca kolluk kuvvetlerine doğru şerefsiz diye bağırdığını iddia eden kişidir- adresinde bir türlü bulunamamış, en son Sincan Açık Cezaevinde yattığı tesbit edilmiş. Bu nedenle, adli makamlar kanalıyla cezaevine tebligat gönderileceği için, hakim duruşmayı 17 Nisan 2013 tarihine erteledi ve ayrıca davayı o tarihte bitirmek istediğini söyledi. Anlaşılan Leyla’nın sıkıntıları birkaç ay daha devam edecek.

Duruşmadan sonra, Leyla’nın Bağbaşı’ndaki evine başsağlığı ziyaretine gittik. İki göz odalı ve içerisinde kuzineli soba yanan evlerinde acılarına rağmen bizleri nasıl ağırlayacaklarını şaşırdılar. Yüreklerindeki sevgi hepsinin yüzüne yansımıştı,  Anadolu insanının bütün masumiyetini ve temizliğini görebilirdiniz o evde. Yeniden görüşmek dileklerimizi ileterek Bağbaşı’ndan ayrıldık.

17 Nisan 2013 tarihinde herkesi Tortum’a son duruşmaya katılmaya çağırıyor ve son duruşmanın şenlikli bir biçimde bitmesi için davet ediyoruz.

Son duruşma HES’lere karşı insanları adli makamlar kanalıyla da yıldıramayacaklarını anlatmak açısından önem taşıyor. Lütfen zamanınızı zorlayın.

 

 

Firdevs Akova

 

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.