Kıbrıs’ta anayasa değişikliğine “hayır”

KKTC’de anayasa değişikliği için yapılan refreandumda hayır sonucu çıktı. Ulaşan ilk sonuçlar anayasa değişkliklerinin % 63 gibi net bir oranla reddedildiğini gösteriyor.

1983 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anayasası 1985 yılında kabul edildiğinden beri ilk defa bir değişiklik tasarısı referandum ile halk oyuna sunuldu.

29 Haziran 2014’te yerel seçimlerle birlikte yapılan referandumda Anayasada 17 maddenin değişmesi ve 4 yeni maddenin eklenmesi sözkonusu olacaktı.

Kamuoyunda en çok tartışma yaratan 10. geçici madde ile KKTC Güvenlik Kuvvetlerine bağlı olan Polis Teşkilatı’nın sivil otoriteye bağlanması öngörülüyordu. Ancak konu, Meclis komite aşamasında tartışıldı partiler arasında bir uzlaşma sağlanamadı ve Meclis Genel Kuruluna götürülmedi. Böylece Anayasa değişikliğinde yer almamıştı.

Gündem Kıbrıs adlı yayın organından aldığımız bilgilere göre;

Anayasa değişikliği neler getirecekti ?

a) 10’uncu maddede yapılan değişiklikle, uluslararası insan hakları hukukunda çok önemli bir kavram olan ve birçok uluslararası mahkeme kararında yer alan “insan onuru” kavramı maddede düzenlenmişti.

b) 11’inci maddede yapılan değişiklikle, Meclisin temel hak ve özgürlükleri sınırlama yetkisi ciddi biçimde daraltılmıştı.

c)15’inci maddede yapılan değişiklikle, ölüm cezası anayasadan çıkarılmış ve “öldürme”nin yalnızca meşru müdafaa halinde meşru kabul edileceği düzenlenmişti.

d) 35A maddesiyle çocuk hakları ilk kez Anayasada düzenlenmişti. Bu madde, çocuk mahkemelerinin ve hapis cezasına çarptırılan çocukların 18 yaşından büyüklerden ayrı tutulacağı, rehabilitasyon amaçlı çocuk ceza infaz kurumlarının kurulması konusunda emir vermişti.

e) 40’ıncı maddede yapılan değişiklikle çevre hakkı ciddi biçimde genişletilmiş, “herkes”e çevre davası açma hakkı tanınmış, çevreyle ilgili uluslararası belgelerde yer alan katılımcılık, kirleten öder ve önleyicilik ilkelerine anayasal temel sağlanmış, devletin tüm organları bu ilkelere uyma konusunda yükümlülük altına sokulmuştu.

f) 70’inci maddede yapılan değişiklikle kamu görevlileri siyaset yapma yasağına tabi olanlar listesinden çıkarılmıştı.

 

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sendikası Hür-İş ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Anayasa oylamasında Hayır oyu kullanacaklarını açıklamışlardı.

Yelda Çubukçu

 

Yelda Çubukçu
Yelda Çubukçu
Yelda Çubukçu İstanbul doğumludur. İstanbul Üniversitesi Türkoloji bölümü mezunudur. Kültürel görecelik ilgi alanıdır. Halen Kıbrıs’ta özel bir üniversitede çalıştığı halde parasız eğitimi savunmakta ve AB karşıtı olduğu halde Türkiye’nin AB kriterlerini tamamlaması gerektiğini düşünmektedir. Yani çemberin içinde olduğu halde dışında olduğunu hayal etmektedir. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

EN ÇOK OKUNANLAR