Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

‘Kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde, havadaki Covid RNA’sı daha yoğun’

0

Haber: Serap İŞCAN CÖMERTOĞLU

*

Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen atmosferdeki partikül maddelerde Covid-19 izlerine ilişkin araştırmada, havada Covid-19 RNA’sı bulundu.

Araştırmaya ilişkin açıklama yapan Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, 13 bölgede gerçekleştirilen araştırmada, insanların ve trafiğin yoğun olduğu kentsel alanlarda ve hastane bahçelerindeki partikül maddelerinde PCR testi sonuçlarının pozitif olduğunu, kırsal bölgelerden alınan örneklerin ise negatif olduğunu kaydetti.

Türkiye’de ilk

Türkiye’de ilk ve tek olan bir çalışmanın gerçekleştiğini vurgulayan Tecer, araştırma kapsamında, 13 bölgede, endüstri ve sanayinin yoğun olduğu kentsel alanlar, hastane bahçeleri ve kırsal bölgelerden toplam 203 partikül madde toplandığını ve bunlara PCR testi uygulandığını belirtti.

203 partikül maddesi örneğinin 20’sinde PCR testi sonuçlarının pozitif çıktığını aktaran Tecer; “Dünya Sağlığı Örgütü’nün önerdiği 3 boyutlu dijital PCR testi yöntemi kullanıldı. Yüzde 10’a yakın partikül maddelerinde PCR pozitif neticesi alındı” dedi.

Tecer test sonuçlarının dağılımında ise ilginç sonuçlarla karşılaşıldığını dile getirdi:

“Hastane yakınında ki partikül madde örneklerinden 13 tanesi,  insanların ve trafiğin yoğun olduğu kentsel bölgelerde ise 7’si pozitif.  Kırsal kesimlerden alınan örneklerde ise Covid bulgusuna rastlanılmadı.”

Söz konusu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olmakla beraber dünyada benzerleri olduğunu belirten Tecer şunları söyledi:

‘Dış ortamda da maske ve mesafe önemli’

“Türkiye’den sonra İtalya da aynı çalışmayı gerçekleştirdi. Partikül maddelerde Covid-19 sonuçlarını buldular. Hastalık  ilk defa Çin’de başladığında çok bilgimiz yoktu. Bizzat kendi çevremizde karşılaştığımızda doğru algılamaya başladık. Covid ile mücadelemiz sürerken, aynı zamanda normal yaşamımıza devam etmek zorundayız. Bazı konularda algı, sonuçları değiştirebilir. Pandemi ile ilgili algıda eksik kalıyoruz imajı var. Söz konusu çalışma buna ışık tutacaktır”

Prof. Lokman Hakan Tecer.

İç ortamlarda maske, mesafe ve hijyen tedbirlerini uygularken, dış ortamda da çok güvende, rahat olunmaması gerektiğinin bilimsel olarak ortaya konulduğunu vurgulayan Tecer; “Partikül madde ile hastalık yayılıyor söylemini tam olarak iddia etmiyoruz ama Covid virüsü RNA’sının atmosferin partikül maddelerinde de bulunduğu yadsınamaz. Çalışma, dışarıda geçirdiğimiz vakitlerde de maske, mesafe ve hijyen koşullarına uymamız gerektiği ve tedbirleri bırakmadan mücadele etmemiz gerektiğini hatırlatıyor” uyarısında bulundu.

Söz konusu çalışmanın, Türk Toraks Derneğinin kongresinde 2021 yılı içerisinde en iyi yurtdışı yayını ödülüne layık görüldüğünü söyleyen Tecer, ödülü layık gören bilim heyetine, çalışmanın gerçekleştirilmesine katkı veren 10 üniversite ve 35 akademisyene teşekkür etti, çalışmalara detaylandırarak devam edecekleri bilgisini paylaştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.