GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Araştırma: Bitki bazlı beslenenler Covid-19’u daha kolay atlatıyor

0
covid-19

Yeni bir araştırma, bitkisel beslenen kişilerin Covid-19‘u şiddetli geçirme olasılıklarının oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. 

The BMJ Nutrition, Prevention and Health dergisinde yayımlanan bulgular, sağlık çalışanlarının verilerine dayanarak bitkisel diyet uygulayan kişilerin koronavirüsü şiddetli geçirme olasılıklarının yüzde 73 daha az olduğunu gösteriyor.

Kendilerini pesketeryan (balık dışında et tüketmeyen) olarak tanımlayan kişilerin ise hepçil beslenenlere göre hastalığı geçirme olasılıkları yüzde 59 daha azdı.

Araştırma, dünya genelinde altı ülkeden sağlık çalışanlarının katıldığı bir anketten elde edilen verileri analiz etti.

Katılımcılardan, Covid-19’dan önceki yıl içinde izledikleri diyetleri düşünmeleri ve 11 diyet seçeneğinden birini seçmeleri istendi. Bu diyetler arasında bütün gıdalara dayalı bitkisel diyet, keto diyeti, vejetaryen diyeti, Akdeniz diyeti, pesketeryan diyeti, Paleolitik diyet, düşük yağlı diyet, düşük karbonhidrat diyeti, yüksek protein diyeti, diğer ve hiçbiri seçenekleri yer alıyordu.

Tarım Bakanı: Yapay et üretimine asla izin vermeyeceğiz
Grip vakalarında önemli seviyede artış görülüyor

Şiddetli Covid-19 hastalığına karşı doğru beslenme

Araştırma, Covid-19 ile diyet arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla hazırlanan bir web tabanlı anketi içeriyordu. Anket, virüse yakalanmayan 2 bin 300 kişi ve hastalığı geçiren 568 kişiye uygulandı.

Covid-19 geçirenler arasında, 138 kişi orta ila şiddetli semptomlar bildirirken, 430 kişi hastalığı hafif veya çok hafif bir şekilde geçirdiklerini belirtti.

Hastalığı geçirdiğini bildiren 568 katılımcı arasında, sadece 41 kişi bitkisel diyet uyguladığını, 46 kişi ise bitkisel veya pesketeryan diyeti takip ettikten sonra hastalandığını belirtti.

Araştırmanın yazarları, ABD’deki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, “Altı ülkede yapılan bu çalışma, bitkisel veya pesketeryan diyetlerin orta ila şiddetli Covid-19 geçirme olasılığını azalttığını gösteriyor” dedi. Araştırmacılar, bu diyetlerin, şiddetli Covid-19’a karşı korunma için düşünülebileceğini belirtti.

Reading Üniversitesi‘nden Beslenme ve Gıda Bilimi Profesörü Gunter Kuhnle, “Pandeminin başından beri diyetin hastalık riski üzerindeki etkisi konusunda çok spekülasyon yapıldı. Bu çalışma bu soruya cevap vermeye çalışıyor, ancak dikkate alınması gereken birkaç sınırlama var: Çalışma tamamen kendi bildirimlerine dayanıyor ve çok sayıda veri, kendi bildirilen diyet verisinin güvenilir olmadığını gösteriyor” dedi.

UCL Genetik Enstitüsü‘nden Profesör Francois Balloux ise, “Çalışma, bitkisel veya pesketeryan diyetler izleyen doktorların, enfekte olduklarında şiddetli Covid-19 semptomları geliştirme riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu bildiriyor. Örneklem büyüklüğü makul ve analizler yetkin bir şekilde gerçekleştirilmiş görünüyor. Diyet ile Covid-19 hastalık şiddeti arasında doğrudan, nedensel bir bağlantıyı doğrulamak için daha fazla doğrulama gerekebilir” diye ekledi.

Vegan olduğumdan bu yana…

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.