Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Kazdağlılardan çağrı: Muğla Valisi Tavlı görevden alınsın!

0
Akbelen

Limak Holding ve IC Holding‘in ortak iştiraki YK Enerji çalışanlarının Muğla‘da bulunan Akbelen Ormanı‘da izinsiz ve Anayasa’ya aykırı ağaç kesimi gerçekleştirebilmesi için polis ve jandarma güçlerine hukuksuz emirler veren vali Orhan Tavlı‘nın görevden alınmasına yönelik çağrılar sürüyor.

Tavlı’nın 2016-2020 yılları arasında Çanakkale valiliği yaptığı sırada Alamos Gold adlı Kanadalı şirketin de aynı şekilde 350 bin ağaç kesmesine vasıta olduğu bildiriliyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yaplan basın açıklamasında “Biz Kazdağlılar, Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı yakından tanıyoruz. Çanakkale Valisi iken Kazdağları’na yaptığı kötülüğü hiç unutmadık. Hep aklımızda. Kazdağları’nın sincabı da unutmadı!” ifadeleri kullanıldı.

“2000’li yılların başından itibaren Kazdağları’nda yürüttüğümüz onurlu mücadele sonucu altın madeni projelerine geçit vermemiştik. Bu dönemde görev yapan valiler şirketlerin çalışma izinlerini imzalamamıştı” diyen Kazdağlı ekoloji savunucuları, “Ancak özel görevle geldiği belli olan Orhan Tavlı Çanakkale Valisi olarak atandıktan sonra, altıncı şirketler bayram etti ve şirketlerin çalışma izinleri hızla imzalanmaya başlandı” dedi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı

Vali Orhan Tavlı ne yaptı?

Tavlı’nın 2016 yılında göreve gelmesinden sonra, TÜMAD Madencilik, 2017 yılında Lapseki’de Altın Madeni Projesi’ni işletmeye aldı. Bu proje kapsamında 100 binlerce ağaç kesildi.

Ardından Danıştay süreci tamamlanmadan Alamos Gold’a ait Kirazlı Altın Madeni Projesi’ne çalışma izni verildi ve 2019’da 350 bin ağaç kesilerek koskoca bir orman ekosistemi  yok edildi.

Aktivistler, Tavlı’nın “tüm çabasına, baskı ve zulmüne rağmen Kirazlı direnişine engel olamadığını” aktardı.

Açıklamada, Tavlı’nın 2020’de atandığı Muğla’da da benzer uygulamalara imza attığı belirtilerek, 24 Temmuz’dan bu yana yaşananlara değinildi:

[Vali Tavlı] Kamu yararına hizmet etmek yerine, yüzlerce kolluk kuvveti nezaretinde IC Holding ve Limak iştiraki olan YK Enerji’ye Akbelen Ormanı’nı yok ettirdi. Ormanını koruyan köylülerin, yaşam savunucularının üstüne biber gazı sıktırdı, TOMA’larla basınçlı su uygulattı, coplattırdı, darp ettirdi, gözaltına aldırdı. Jammer’lerle haberleşme özgürlüğüne engel koydurdu.

Fotoğraf: Cansu Acar

‘Kazdağları, Akbelen ve tarih Tavlı’yı unutmayacak!’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İkizköy direnişçilerinin 01 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı’na başvurarak Sn. Orhan Tavlı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Dernek, şunları kaydetti:

“Akbelen Ormanı’nda 24.07.2023 günü başlayan ‘orman kesim işlemi’ni hukuksuzca uygulatan, Anayasal suçu engellemek için yurttaşlık görevini yerine getiren yurttaşlara karşı kolluk gücünün zor kullanılmasından sorumlu olan, Anayasanın 169. Maddesini ihlal suretiyle Anayasal suç işleyen ve görevini kötüye kullanan Vali Orhan Tavlı hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu  Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında soruşturma başlatılarak, öncelikle görevden alınmasını, ilgili mahkemelerde hakkında dava açılmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz.”

Kazdağları Orhan Tavlı’yı unutmadı, Akbelen de unutmayacak! İkizköylü kadınlara  gözyaşı döktürten, ağıt yaktıran Orhan Tavlı’yı tarih de unutmayacak!

‣ Akbelen’de 10’uncu gün: Abluka, hak ihlalleri, ölüm devam ediyor
‣ Demokratik kitle ve meslek örgütleri ekolojik yıkımın karşısında durmak için Akbelen’de
‣ ‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’
‣ Akbelen abluka, jammer, kavurucu sıcak altında: Doğayı katledenler işçiyi de katlediyorlar
‣ Akbelen Ormanı’ndaki kesim nedeniyle Vali görevi kötüye kullanmaktan şikayet edildi
‣ İkizköylülerden Valiliğin kesim açıklaması hakkında dezenformasyondan soruşturma şikayeti

You may also like

Comments

Comments are closed.