Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen’de 10’uncu gün: Abluka, hak ihlalleri, ölüm devam ediyor

0
Fotoğraf: Cansu Acar

Muğla‘daki İkizköy‘de yer alan ve bir kısmındaki ağaçlar katledilen Akbelen Ormanı’nda ekoloji savunucuların nöbeti 10’uncu gününde jandarma ablukası altında, iletişim hakkı ihlalleriyle devam ediyor.

Dün (1 Ağustos) sinyal bozucu jammer araçlarının kullanılması nedeniyle iletişim son derece kısıtlı iken, bugün (2 Ağustos) nöbet alanı ile dış dünya arasındaki iletişim neredeyse imkansız hale geldi.

Bugün alanda bir tek ambulans dahi bulunmaması ise aktivistler için bir endişe kaynağı haline geldi. Telefon ve internet erişimi olmayan aktivistler, rahatsızlanmaları durumunda sağlık hakkına erişimlerinin olmayacağından korkuyor.

Akbelen

Fotoğraf: Cansu Acar

Nöbet alanında bulunan ve farklı medya organlarında görev yapan basın mensupları ise basın özgürlüğü talebinde bulunuyor. Gazeteciler, internete erişimin engellenemeyeceğini ve bunun bir hak ihlali olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

Kolluk kuvvetleri ise kendilerine verilen emirlerin uygulandığını, basın mensuplarının savcılığa şikayette bulunabileceğini ifade ediyor.

‘Kestiğin ağacın gölgesinden çık’

Jandarma barikatı bugün Akbelen’deki aktivistlerin nöbet alanına şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yakın bir noktada bulunuyor. Öyle ki, jandarma barikatı ile en yakın aktivist çadır arasında yalnızca 4 metre olduğu tahmin ediliyor.

Aktivistlere göre, bu durum oldukça ironik.

Geçtiğimiz günlerde, Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın Anayasa‘ya aykırı emirlerine itaat eden kolluk güçleri, özel bir şirket olan Limak Holding ve IC Holding‘in ortak iştiraki YK Enerji‘nin kömür madeni sahasını genişletmek için Akbelen Ormanı’nı ve İkizköy‘ü yok etmek üzere ağaç katliamı yapmasına müsaade etti.

Anayasa‘nın, ormanların tüm koşullarda korunmasını, ormanda madencilik gibi faaliyetlere hiçbir koşulda izin verilemeyeceğini, ormanları korumanın tüm vatandaşların ödevi olduğunu belirten 169’uncu Maddesine rağmen devletin kolluk kuvvetleri hukuksuz kesim yapan özel şirketi koruyarak ağaç kesimine müsaade etti ve ormanı koruma ödevini yerine getiren her yaştan vatandaşa sert müdahalelerde bulundu.

Şimdi ise özel mülk olması nedeniyle ağaçların kesilmediği nöbet alanı dışında alanda gölge kalmadı. Kolluk kuvvetleri ise bu gölgeliğe sığınmak için barikatı daraltıyor.

Öte yandan aktivistler, jandarmaya tepki göstererek “Kestiğin ağacın gölgesinden çık”, “Çek, çek, barikatı çek” ve “Halka değil çetelere barikat” sloganları ile duruma tepki gösteriyor.

Ekoloji savunucuları, barikatın daha da daraltılmaması için jandarma barikatı önünde kendi barikatlarını kurarak insan zinciri oluşturuyor ve oturma eylemi gerçekleştiriyor.

Akbelen

Fotoğraf: Cansu Acar

‘Ardınıza bakın, kaç canlı ölüyor?’

Bunlar yaşanırken bir yandan özel şirkete ait iş makineleri kesilmiş ağaçları orman arazisinden çıkararak toprağın üzerini ağaçlardan sözde “temizliyor.” Ardından toprak kepçelerle karılarak düzleniyor.

Ekoloji aktivistleri ise doğal yaşam alanlarının tahrip edilerek binlerce canlının öldürülmesine tepki gösteriyor.

Aktivistler, kendileri Anayasal ödevini yerine getirirken ve özel şirkete ait iş makinleri suç işlerken barikatın aktivistlere çevrilmesine tepki gösteriyor.

Aktivistler kolluk güçlerine “Bize değil ardınıza bakın, bakın kaç canlı ölüyor” diyor.

‣ ‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’
‣ Akbelen’de gün kolluk kuvvetlerinin ‘ağaç budama’ ablukası ile başladı
‣ Akbelen’de günlerdir yıkılmaya direnen ağaç da Limak’ın kepçesinin kurbanı oldu
‣ 308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!
‣ Kılıçdaroğlu, direnişin beşinci gününde Akbelen’de: Kömür yeraltında kalmalı
‣ Akbelen’de kıyımın ve direnişin beşinci günü: Her saniye bir ağaç düşüyor!
‣ Akbelen’de kıyım yapan şirketle OGM arasında 6 milyon liralık protokol imzalanmış
‣ İkizköylüler, Muğla Adliyesi önünde buluştu: Akbelen için adalet istiyoruz, hemen, şimdi!
‣ Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!
‣ Akbelen’de direniş yedinci gününde: Para puldur, ağaç candır!

You may also like

Comments

Comments are closed.