Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’

0
Akbelen

İkizköy Çevre Komitesi, Akbelen Ormanı‘nın tamamının kesilmiş olduğuna yönelik oluşturulan algıya karşı çıkarak, ormanın yarısına yakın kısmının halen kesilmediğini ve YK Enerji şirketinin tehdidi altında olduğunu vurguladı.

Bugün (1 Ağustos) Akbelen Ormanı’nda yapılan basın açıklamasında, İkizköy Çevre Komitesi “Muğla Valiliği yaptığı basın açıklamasında Akbelen ormanının tamamının kesim işlemi tamamlanmış algısı ve şirketin sanki evvelce maden sahasında yok ettiği alanlarda rehabilitasyon yaptığı algısı yaratmaya çalışmıştır. Akbelen Ormanı’nın yarısına yakın kısmı halen kesilmemiştir ve şirketin tehdidi altındadır” bilgisini paylaştı.

Komite, Muğla Valiliği’nin 30 Temmuz’da yaptığı açıklamaya değinerek valiliğin “24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar bugün itibariyle sona ermiştir. Bu işlemden sonra, maden çıkacak sahalar tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirecektir” ifadelerini hatırlattı.

Bu açıklamaya rağmen 31 Temmuz’da ve 1 Ağustos sabahı nöbet alanı yüzlerce jandarma komando tarafından abluka altına alındığına dikkati çeken açıklamada “Akbelen ormanında budama çalışması altında kesim ekipleri tarafından kesime devam edilmiştir. Akbelen Ormanı’nın hepsi kesilmemiştir, halen kesilmemiş kısımlar vardır” bilgisine yer verildi.

‘Limak, henüz tek bir dönüm arazide dahi rehabilitasyon yapmadı’

Açıklamada maden alanına çevirilerek bozulan bir orman ekosisteminin tekrar orman ekosistemine dönüştürülmesinin mümkün olmadığı ve Limak Holding ve IC Holding‘in ortak iştiraki YK Enerji‘nin tek bir dönüm arazide dahi rehabilitasyon çalışması gerçekleştirmediği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“İzin verilen şirketin sanki evvelce maden sahasında yok ettiği alanlarda rehabilitasyon  yaptığı algısı da gerçeği yansıtmamaktadır. LİMAK_ICTAŞ termik santrali şimdiye kadar tek bir dönüm dahi rehabilitasyon çalışması yapmamıştır. Şirketin rehabilitasyon örneği olarak gösterdiği bir kaç dönümlük alan , özelleştirme öncesinde Devletin-TKİ’nin işletmesindeyken yapılmıştır.”

‘Valilik, kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor, yanıltıyor’

Komite, bu nedenlerle Muğla Valiliği tarafından pazar günü yapılan basın açıklamasının “kamuoyunu yanlış bilgilendirerek yanıltmaya yönelik bir açıklama” olduğunu belirtti.

‘Vali Tavlı, ısrarla Anayasal suç işlemeye devam etti’

Açıklamada, Anayasa’nın 169’uncu maddesi hatırlatıldı:

“Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.”

Anayasanın istisna tanımayan bu emredici maddesine rağmen 24 Temmuz’da Akbelen Ormanı’nda ağaç kesim işleminin başlatıldığına vurgu yapan açıklama, “Anayasaya aykırı olarak başlayan bu orman kıyımına karşı sözünü söyleyen, karşı duran görevini yapan yurttaşlara Muğla Valisinin sorumluluğunda ve talimatında cebir kullanılarak yurttaşlar gözaltına alınmış ve orman kesim işleminin sürdürülmesi sağlanarak Anayasal suç ısrarla işlenmeye devam edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Komite, “Anayasanın 169. Maddesini ihlal suretiyle Anayasal suç işlenmesine ve Anayasal suçu engellemek için yurttaşlık görevini yerine getiren yurttaşlara karşı kolluk gücünün zor kullanmasından sorumlu olması sebebiyle kamu düzeninin bozulmasına neden olduğu” gerekçesiyle Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Akbelen

Fotoğraf: Cansu Acar

‘Akbelen, orman vasfını kaybetmedi, mücadele devam ediyor’

İkizköy Çevre Komitesi, şunları aktardı:

Akbelen Ormanı binlerce ağacı katledilmiş olmasına rağmen kanunen ve ekolojik olarak orman vasfını kaybetmemiştir. Mücadelemiz orman bitki örtüsünün ve orman toprağının korunması için bütün gücüyle devam edecektir.

Maden ve iş makinelerini orman alanına sokmamaya kararlıyız.

İdarenin Anayasa ve yasalara aykırı işlemlerine/eylemlerine karşı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm halkımızı bu haklı ve meşru yaşam mücadelesine ses vermeyi sürdürmeye çağırıyoruz.

‣ Akbelen’de gün kolluk kuvvetlerinin ‘ağaç budama’ ablukası ile başladı
‣ Akbelen’de günlerdir yıkılmaya direnen ağaç da Limak’ın kepçesinin kurbanı oldu
‣ 308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!
‣ Kılıçdaroğlu, direnişin beşinci gününde Akbelen’de: Kömür yeraltında kalmalı
‣ Akbelen’de kıyımın ve direnişin beşinci günü: Her saniye bir ağaç düşüyor!
‣ Akbelen’de kıyım yapan şirketle OGM arasında 6 milyon liralık protokol imzalanmış
‣ İkizköylüler, Muğla Adliyesi önünde buluştu: Akbelen için adalet istiyoruz, hemen, şimdi!
‣ Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!
‣ Akbelen’de direniş yedinci gününde: Para puldur, ağaç candır!

You may also like

Comments

Comments are closed.