İnsan HaklarıManşetTürkiye

Karabük’te yabancı öğrencilere ‘sağlık raporu’ zorunluluğu getirildi

0
Karabük
Sosyal medyadaki bir “itiraf” sayfasında Karabük Üniversitesi’ndeki  yabancı Siyah öğrencilerin bazı Türkiyeli öğrencilere HPV ya da HIV virüsü bulaştırdığı iddiaları üzerine Siyah öğrencilere karşı ırkçı ve ayrımcı söylemlerin artmasının ardından, resmi “tedbirler” geldi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Karabük’te bulaşıcı hastalık sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu açıklamıştı. Ancak üniversite yetkilileri yaşananların ardından birtakım tedbirler aldıklarını belirterek, “tüm yabancı uyruklu öğrencilere Sağlık Kurulu Raporu alma zorunluluğu” getirdi.

Kentteki yabancı öğrencilere yönelik kin ve düşmanlığa tahrik içerikli ve nefrete dayalı ayrımcı paylaşımlar hakkında ise herhangi bir tedbir alınmadı.

Karabük Üniversitesi’nde 47 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 11 bin 890’ı yabancı uyruklu. Öğrenciler arasındaki Afrika kökenli Siyah öğrenci sayısı ise 5 bin. Bir başka deyişle üniversitedeki öğrencilerin 4’te biri yabancı uyruklu.

‘Söylentilerin önüne geçmek için…’

Hürriyet’e bilgi veren üniversite yetkilileri, yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili birçok yeni düzenleme getirdiklerini söyledi:

“Bu söylentilerin önüne geçmek için Şubat 2024’te aldığımız karar ile üniversitemize kayıt olmak isteyen tüm yabancı uyruklu öğrencilere Sağlık Kurulu Raporu alma zorunluluğu getirdik. Sağlık Kurulu Raporu almayan veya herhangi bir bulaşıcı hastalık taşıyan öğrenciye kayıtlarımızı kapattık. İkinci bir adım ise daha önce yabancı uyruklu öğrenciler aracı şirketler kullanılarak üniversiteye geliyordu. Bu da çeşitli söylentileri beraberinde getiriyordu. Bunun önüne geçmek için artık aracı şirketleri devre dışı bıraktık. ÖSYM tarafından yapılan TR-YÖS sınavında başarılı olan öğrencilerle üniversite tarafından yapılan sınavda başarı gösteren yabancı uyruklu öğrencileri alıyoruz.”

Gabonlu Danys Ibouanga’nın Karabük’teki ölümüyle ilgili soru işaretleri artıyor
‘İklim krizi için yüksek teknolojili çözümlere güvenmek, ırkçılığı artırıyor’

İl Sağlık Müdürlüğü: 2024’te sadece bir öğrencide hastalık çıktı

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise sosyal medyadaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, herhangi bir HIV ve HPV vakasında artış olmadığını söyledi. Karabük’te bulaşıcı hastalık sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten yetkililer, “Bu konuda üniversite ile birlikte birçok çalışma yürütüyoruz. Taramalar yapıyoruz, yaptığımız çalışmalarda bugüne kadar herhangi bir anormallik görülmedi. 2024 yılında sadece bir yabancı öğrencide bulaşıcı hastalık belirlendi. Bugüne kadarki sayılar da ortalamanın çok altında” dedi.

Yabancı öğrenciler Karabük’te huzursuz

Üniversite yerleşkesindeki öğrenciler ise söylentilerin kendilerini huzursuz ettiğini, korktuklarını söylüyor. Böyle bir söylentiyle gündeme gelmelerinin kendilerini üzdüğünü anlatan yabancı öğrenciler, “Acaba sokakta, okulda nasıl bir tepki alırız diye korkmaya başladık. Karabük’te bugüne kadar hiçbir olumsuzluk yaşamadık, ilişkilerimiz de iyiydi. Türk öğrencilerle hiç sorun yaşamadık, arkadaşız. Beraber maç yapıyoruz, yemeğe gidiyoruz. Şimdi bize hastalıklı gibi bakılmasından korkuyoruz” diye konuştu.

HIV ve HPV nedir, ne kadar yaygın?

Yabancı öğrencilerin taşıdığı düşünülen HIV ve HPV virüsü, günümüzde yaygın hastalıklara neden olabildiği gibi, toplumda bu virüsler ve taşıyıcı kişilerle ilgili çeşitli mitlerin yer alması da yaygın bir sorun.

HIV, yani İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü, bağışıklık sistemini zayıflatarak kişilerin diğer enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelmesine neden olabilir. En sık rastlanan bulaşma yolları korunmasız cinsel ilişki, enfekte kanın aktarılması ve anne sütüyle bulaşma olarak biliniyor. Türkiye’de HIV prevalansı dünya ortalamasının oldukça altında olmasına rağmen, 1985 yılından 08 Kasım 2023 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 39 bin 437 HIV-pozitif kişi ve 2 bin 295 AIDS vakası tespit edildi.

Öte yandan HPV, yani İnsan Papilloma Virüsü, özellikle cinsel yolla bulaşan ve genellikle genital siğillere neden olan bir virüs. Bazı HPV tipleri, uzun vadede rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. HPV’nin önlenmesinde etkili yöntemler arasında aşılamalar ve düzenli tarama programları bulunuyor olsa da, Türkiye’de HPV’ye karşı aşılama programları hala ücretsiz ve erişilebilir değil. TJOD’un verilerine göre, ülkemizde HPV görülme oranı yüzde 75,4.

Uluorta konuşuyoruz: HPV hakkında tüm merak edilenler

You may also like

Comments

Comments are closed.