Köşe Yazıları

Kadınlar bisiklete binerse – Pınar Pinzuti

0

Ben bisiklet kullanıcısı bir kadınım. Her gün işe bisikletle gidip geliyor ve gün boyunca şehir içindeki ulaşımımı bisikletle sağlıyorum.

Pınar Pinzuti (Photo : Ediz Han Eren)

Pınar Pinzuti (Photo : Ediz Han Eren)

İşe bisiklet ile gidip gelme kararını, ülkenin ve dünyanın kaderi hakkındaki derin endişelerim, egzersizi gündelik hayatıma pratik bir şekilde entegre etme ihtiyacım ve yol parası ile tasarruf sağlamanın kolay bir yol olması gibi birçok nedenden dolayı aldım.

Ayrıca bisiklet sürmenin yaşadığım şehri gezmek için inanılmaz derecede etkili bir yol olduğunu düşünüyorum. Gündüz ya da gece istediğim her yere bisikletle gidebiliyorum.

Bisikletin bu muazzam getirilerine rağmen, şehir merkezlerinde birçok insan kısa mesafede bisiklet kullanmıyor.

Kadınların bisiklet sürmemesinin birçok nedeni olsa da, şehirlerimizde güvenli ve yaygın bisiklet altyapısının yetersizliği temel bir engel olarak öne çıkıyor. Şehirlerimiz otomobil ve motorlu taşıt için yapılan altyapıların tüm kamusal alana egemen olduğu yerler olmak üzere.

Bisiklet Yolu Altyapısı Yok

Araştırmalar kadın bisikletçilerinin daha temkinli olduğunu ve sürüş isteksizliğinin şehrin bisiklet altyapısına çok güçlü bir biçimde bağlı olduğunu tekrar ve tekrar doğruluyor.

Kadın bisiklet kullanıcıları, iyi bir bisiklet altyapısının işareti olarak tanımlanabilir.

Çocuklardan yaşlılara herkes için güvenli şehirler ve bisiklet altyapısının başarılı olduğunu gösteren en güvenilir işaret, her iki cinsiyetin bisiklet kullanımı konusunda eşit dağılım gösterdiği yerlerdir. Dengesiz cinsiyet oranları, yapılacak daha çok şey anlamına geliyor.

31

Cinsiyet oranları ve güvenli bisiklet altyapısının yetersizliği ile olan ilişkisine yönelik tüm bu bilgiler beni günlük sürüşlerim sırasında resmi olmayan anketler yapmaya itti. Bisiklet cinsiyet oranı verilerini toplamaya yönelik “bisiklet anketi” yaklaşımım en titiz araştırma yöntemi olmasa da, İzmir’de bu konuda nerede olduğumuzu yaklaşık olarak anlayabilmemizi sağlıyor.

Bisim’in Kullanıcılarının %60’ı Kadınlar

Sokağa her çıktığımda gözlemlediğim bisikletliler arasında kadın bisiklet kullanıcılarının sayısını artmış olduğunu görmek beni memnun ediyor. İzmir’deki Bisim bisiklet kiralama sisteminden faydalananlar söz konusu olduğunda cinsiyet dağılımına ilişkin bir umut var. Bisim temsilcileri sürücüler arasında cinsiyet eşitliği olduğunu hatta kiralamaların %60’ının kadınlar olduğunu doğruladı. Kısa mesafeli bisiklet kullanımını artırmak adına kolayca ulaşılabilen sağlam bisikletler sunmak, daha çok kadının bisiklet sürmesini sağlamış.

İstanbul, Mersin, Çanakkale, Ordu gibi şehirlerimizde bulunan bisiklet kiralama sistemleri (bike sharing)ne ait verilerin paylaşılması durumunda bisiklet kullanım oranlarını ve kullanım amacını öğrenebiliriz, şu an için elimde bu veriler bulunmuyor.

Kadın Bisiklete Binerse

Şehrimizdeki bisiklet kullanımı konusuna gelince, hepimiz mevcut durumu önemsemeliyiz. Bu konuda yurtdışında yapılan araştırmacılardan gelen ana mesaj şu:güvenli yollar yaparsanız, kadınlar sürecektir. Fakat etkisi bundan çok daha fazla. Eğer güvenli ve geniş bisiklet altyapısı sağlarsanız, daha fazla erkek de bisiklete binecektir (çocuklar ve yaşlılar dahil). Daha fazla insanın sürdürülebilir ulaşımı seçtiklerini görmek için girilen bu çetin yolun sonucu: daha çok bisikletçi, daha sağlıklı ve daha aktif insanlar, daha temiz bir hava, güvenli ve çok kullanılan bisiklet rotalarının kenarlarında yer alan yerel işletmeler için de daha fazla müşteri trafiği demek.

30

Yeterli sayıda insan, işe gidip gelmek ya da küçük işleri halletmek için arabalardan bisikletlere geçiş sağladığında, trafik yoğunluğunun zaman içerisinde azalacak olmasının bu durumun getireceği faydalardan biri olduğunu söyleyebilirim

İster önceden bisiklet süren ya da bodrumunuzda duran eski bisikletin tozunu silip denemeye karar vermiş bir kadın veya erkek olun, kendinize haftada bir gün işe bisikletle gitme sözü verin. Daha iyi bir altyapı talep edenler daha fazla sokakta olursa, daha iyi şeyler olacaktır.

Bisikletli ulaşım altyapısı ve hizmetlerini istemenin en renkli şekli olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 25 Eylül’de 28 şehirde eş zamanlı olarak yapıldı. Bu farkındalık eylemine her yıl yeni şehirler eklenirken aynı mesaj ile buluşan kadınlarımızın sayısı da artmaktadır.

Umarım belediyeler, kadınlarımızın sesini duyarlar.

Pınar Pinzuti, filolog, pedagog, satış ve pazarlama uzmanı, yoga hocası, blog yazarı, bisikletli seyyah, vejetaryen, bisiklet aktivisti.
BAL mezunu, okul hayatına doyamamış, iki lisans eğitimi tamamlamış, Almanya’da çalışma disiplini, İtalya’da estetiği öğrenmiş. Bisiklet odaklı düşünüyor ve yaşıyor. Doğru olduğuna inandıklarını bıkmadan usanmadan bisikletizm.com‘da yazıyor.
Tabi bir de sık sık bireylerin alışkanlıkları değişirse toplum değişir diyor.

32-pinar-pinzuti

 

 

Pınar Pinzuti

You may also like

Comments

Comments are closed.