EkolojiManşet

Yeni Zelanda’dan Fransa’ya su krizi farkındalığı için pedal basıyorlar

0
su krizi

Fransız aktivistler, küresel su krizine dikkat çekmek için Yeni Zelanda‘dan Fransa‘ya uzanan bisiklet yolculuklarında Türkiye’ye ulaştı.

“Su İçin Pedalla” (Cycle for Water) projesiyle 2022’nin kasım  ayında başlayan ve “Su Yoksa Biz de Yokuz” (NoWaterNoUs) adlı organizasyon tarafından desteklenen yolculukta, Şubat 2024’te Normandiya, Fransa’ya varmayı hedefleniyor.

Dört çocukluk arkadaşı, Cesar De Gouville, Hugo D’Audigier, Petronille Sartorio ve William Pradier, Yeni Zelanda Auckland‘dan yola çıkarak küresel su krizine farkındalık uyandırmak için 20 ülke dolaşmayı hedefliyor. Ekip bu süreçte aynı zamanda çeşitli eğitimler ve saha projeleriyle su krizi hakkında bilinç yaratmayı da amaçlıyor.

su krizi

Farkındalık projesinin Türkiye ayağı kapsamında İstanbul’da olan ekibin üyelerinden ve proje fikrinin sahibi 25 yaşındaki De Gouville, “Biz hepimiz çocukluk arkadaşıyız ve önemli bir konu üzerine bir bağlılıkla bir araya gelmek istedik. Bu esnada bir konferansta küresel su krizine karşı farkındalık uyandırmak isteyen başka bir bisiklet projesine denk gelmiştim. Bizim de aynı şeyi yapabileceğimizi ekiple paylaştım ve her şey böyle başladı” dedi.

27 yaşındaki Ziraat Mühendisi Sartorio ise annesinin çiftçi olduğunu ve bu sebeple doğayla yakın bir ilişkisi olduğunu ifade etti ve yolculuklarına ilişkin şunları söyledi:

“Hikayemiz Yeni Zelanda’da başladı. Orası oldukça dağlık bir yer. Bu sebeple fiziksel olarak biraz zordu. Diğer ülkelerde bir sorun yaşamadık. Kamboçya, Tayland, Endonezya, Malezya ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede bulunduk. Özellikle Kamboçya’da bir okulda gerçekleştirdiğimiz ‘su filtresi tahsis etme’ projesi bizim için unutulmaz bir deneyim oldu.”

İzmir’de Karbonsuz Ulaşım Ağı Hedefi: Bisiklet iklim krizi için fark yaratabilir mi?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Ankara’da pedallar egzoz kokusuna karşı parfüm kokusuyla çevrildi

‘Su krizi hijyen sorunlarını arttırıyor’

İşletme yönetimi alanında yüksek lisans yapan 25 yaşındaki Pradier de yolculukları esnasında Güneydoğu Asya’da gözlemledikleri en önemli sorunlardan birinin su krizi kaynaklı kirlilik ve buna bağlı hijyen sorunları olduğuna dikkati çekti.

Küresel ısınmanın etkisini Avrupa’nın da hissetmeye başladığını hatırlatan Pradier, iklim krizinin Asya’daki etkilerine dair şu gözlemlerini paylaştı:

“Dünyanın başka yerlerinin çok fazla kalabalık olduğunun anlaşılması oldukça önemli. Özelikle Güneydoğu Asya iklim değişikliğinden çok fazla etkileniyor ve topraklar, mahsul yetiştiriciliği için kötü durumda. Sıcaklık seviyesi giderek artıyor ve bu da insanları o bölgelerden ayrılmaya zorluyor. Hindistan ve Bangladeş başta olmak üzere Güneydoğu Asya’da milyonlarca insanın şimdiden göç etmeye başladığını biliyoruz. Belki Avrupa ve Türkiye’nin küresel ısınma sonucu böyle bir sorunu yok ama dünyanın başka yerlerinde bu bir problem.”

Fransız aktivistler, bu projeyi tamamlamalarının ardından ekiplerini genişleterek benzer projeleri başta Afrika olmak üzere dünyanın başka bölgelerinde hayata geçirmek istediklerini dile getirdi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.