KadınManşetUlaşım

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Ankara’da pedallar egzoz kokusuna karşı parfüm kokusuyla çevrildi

0

Ankara‘da yaşayan kadınlar, ulaşımda bisiklet kullanımına yönelik farkındalık uyandırmak için Gençlik Parkı’nda bir araya gelerek bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”nu gerçekleştirdi.

Pedallayan Kadınlar tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Bugün (17 Eylül) saat 15.00’te Gençlik Parkı Büyükşehir Belediye Tiyatrosu önünde toplanan kadınlar, açılış konuşması ve basın açıklamasının ardından bisiklet sürüşü gerçekleştirdi.

Saat 17.00‘de bisiklet kullanıcıları alana geri döndü. Sahne önünde toplanan kadınlar konser, çeşitli yarışmalar ve eğlence programlarına dahil oldu.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü, sürdürülebilir ve aktif ulaşım konularına dikkat çekmek için ilk kez 2013’te İzmir’de yapılan etkinlik, bu yıl yurt içi ve yurt dışında 150 şehirde eş zamanlı olarak düzenlendi.

Sadece Türkiye’de değil, uluslararası platformlarda da yer verilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Birleşmiş Milletler tarafından 2022 Dünya Bisiklet Günü Özel Ödülü‘ne layık bulunmuştu.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu neden yapılıyor?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de öğretmen Sema Gür’ün girişimleriyle, bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başladı. 10 yıl içerisinde büyüyen etkinlik, Türkiye’de diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekti.

Tur, bu yıl yaklaşık 155 kente ve aralarında İsveç, Almanya, İtalya ve Hindistan‘ın da bulunduğu 30 ülkede eş zamanlı olarak yine gönüllü kadınlar tarafından yapıldı.

‘Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu’

Bisikletin kent yaşamının bir parçası olduğunu savunan kadınlar, bisikletin çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracı olduğunu vurguluyor.

Bisikletin yoğun kent trafiğine çözüm olma potansiyeline dikkat çekilmesini amaçlayan etkinlikte, bisiklerin bir ulaşım aracı olarak algılanması gerektiği vurgulanıyor.

Tur katılımcıları, hedeflerini şöyle dile getiriyor:

Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık.”

Avrupa Hareketlilik Haftası‘ kapsamında yapılan ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak için buradayız.  Ankara’da bisiklete süren kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. ‘Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu’ diyoruz.

‘Kadın, korkmadan yollarda olmalı’

Yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığını vurgulayan bisikletli kadınlar “Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadın ve erkeklerin toplumda aynı haklara ve yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatan kadınlar, şunları kaydetti:

“Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında ‘var’ olmalı.

Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz…

İşte bu yüzden buradayız!”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.