Geçtiğimiz hafta Japonya’nın Ibraki vilayetinde Japonya Atom Enerjisi Ajansı’na bağlı bir laboratuvarda yaşanan kaza üzerine toplam 30 kişinin radyasyona maruz kaldığı açıklanıyor.
Japonya Atom Enerjisi Ajansı’nın açıklamasına göre, tesisde geçen hafta yaşanan kaza üzerine ilk anda açıklanan 6 kişinin üzerine 24 kişinin daha radyasyona maruz kaldığını açıkladı, böylece toplam sayı 30′ kişiyi buldu.
Tokyo’nun kuzeyindeki tesisde Perşembe günü araştırmacılar altın parçacıklarını proton ışınlarıyla ışınlıyarak temel parçacıklar edinmeye çalışırken gerçekleşti. İlk anda, 6 erkek araştırmacının radyasyona maruz kaldığı açıklanmıştı.Kazayı takiben tesisin içinde ve etrafında bulunanlar üzerinde yapılan muayene sonucu sayı en az 30 olarak yenilendiı, 2si kadın 24 kişinin daha kesinlikle radyasyona maruz kaldığı belli oldu. Muayene devam ettikçe sayının biraz daha artması ihtimal dahilinde.
Ajans yetkilileri maruz kalınan azami radyasyonun 1.7 millisievert olduğunu, bu seviyede sağlığa bir arar olmayacağına inandıklarını açıkladılar.Japonya Nükleer Ajansı kazanın sebebini tespit için teftişte bulunacak, ve ilk tepkideki hataları, kazanın açıklanmasının niçin bir buçuk gün aldığını araştıracak.
Fukuşima kazasının ardından Japonya halkınca nükleer teknolojiye ve nükleer enerjiye karşı çok ciddi bir muhalefet gelişti. Ülkenin 50 reaktöründen şu anda sadece 2 tanesinin çalışmasına izin veriliyor. Kazanın ardından iki seneden fazla zaman geçmiş olmasına rağmen santralin etrafında gerek karada gerekse denizde girişe yasak bölge yerinde duruyor, yeraltı suları radyasyon sızmasına karşı hâlâ kontrol ediliyor ve enkazdan radyasyon sızıntısı tamamen kontrol altına alınabilmiş değil.