İstanbul Silivri açıklarında 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde meydana gelen deprem korku yarattı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye saati ile 11.00’de merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Uzun zamandır büyük bir deprem oluşturması beklenen Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen deprem, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Yerin 5,36 kilometre derininde oluştuğu açıklanan depremin en yakın yerleşim birimi olan Silivri’ye bağlı Muratköy‘e uzaklığının 20 kilometre olduğu belirlendi.
Kızılay da Twitter‘da yaptığı paylaşımda “İstanbul Silivri’de meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 4,6 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir” ifadelerini kullandı. Deprem yüzünden herhangi bir yaralanma ve hasar ihbarı yapılmazken, Silivri ve İstanbul’da bazı okullar boşaltıldı, öğrenciler dışarıya çıkarıldı. Depremin ardından 3 büyüklüğü civarında çok sayıda artçı deprem yaşandı.
Öncesinde iki sarsıntı
Beylikdüzü açıklarında 2.2 (Saat 09.21); Marmaraereğlisi açıklarında 3.0 (Saat 10.30) büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise şunları söyledi:
“Silivri’de herhangi bir mal ve can kaybı, yaralanma bilgisi bize ulaşmadı. Silivri’de Doğa Hareketlerini İzleme Derneği var. Oradan aldığım bilgiler bunun bir öncü deprem özelliği taşımadığı bilgisi var. Bizler şehrin yapı stokunu depreme hazırlıklı hale getirmekle görevliyiz. Biz hem İBB hem de merkezi hükümetle Silivri ve İstanbul’daki depreme hazır olmayan binaları hızlıca tespit etmekle yükümlüyüz. Silivri’de panik hali var, deprem yüzeye yakın olduğu için. Olumsuz hiçbir şey yok.”
Uzmanlar: Büyük depremin ayak sesleri olabilir
‘Burası kırılırsa 7.0’den büyük deprem İstanbul’un batısında yaşanacak’
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Altan da şöyle konuştu: “İstanbul’u 19 Ağustos depreminden beri konuşuyoruz. Marmara’nın altındaki fay hattının hem kuzey hem güney kolunun tüm aktivitelerini takip ediyoruz. İstanbul’un yaşayacağı er ya da geç yaşayacağı depremin hasarlarını azaltmaya yönelik bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Henüz arzulanan seviyeye gelmedik ne yazık ki. Marmara’daki çalışmalar gösterdi ki 4.6 ve daha küçük depremlerin olacağı kesin.Tam da Silivri’nin güneyinde kırılmamış bir kesim var. bu 50-70 km uzunluğunda bir parça olarak tartışılıyor. Burası kırılırsa 7.0’den büyük bir deprem İstanbul’un batısında yaşanacak. Umuyorum ki bu fay hattı tamamen kırılmasın ve büyük bir sarsıntı yaşamayalım. Ama bunun yaşanma ihtimali de var.”
‘Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hat çok önemli’
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hatta dikkat çekti. Yıldırım “Marmara’daki fayın bir kolu hareket etmiştir. Büyüklüğü fazla olmayan bir deprem. Daha çok dikkat edilmesi gereken, kırılacak kesimin Büyükçekmece ile Tekirdağ arasındaki hat. Depremin ne zaman olacağı, kaç büyüklüğünde olacağı değil bina temellerimizin sağlam olması gerekiyor. Şartnameye uygun yapılan binalarımızda deprem sırasında dışarı çıkmasına gerek yok. Sığ bir deprem yaşandı. Sahillerde daha çok hissedildi” diye konuştu.