Yeşillerden

Yeşiller Partisi: “İstanbul, İstanbul olalı böyle eziyet görmedi”

0

Yeşiller Partisi basın bürosundan yapılan açıklamada Çılgın Proje olarak sunulan kanal projesi ve onunla beraber yapılması planlanan 2 yeni şehir ile İstanbulun çevresindeki ormanların yok edileceği vurgulandı. Basın açıklaması şöyle:

Son arkeolojik bulgulara göre, neolitik çağdan itibaren insan yerleşimlerine ev sahipliği yapmış ve birçok kültürün izlerini taşıdığı için insanlığın ortak mirası sayılan 10 000 yıllık İstanbul, titizlikle korunması gerekirken, şimdi de AKP’nin çılgın projeleriyle büyük bir yıkımın esiğine getirilmek istenmektedir. İstanbul, tarihinin insan eliyle yapılmış en büyük felaketinin eşiğindedir.

Bu projelerin basında gelen 3. Köprü projesi sadece bir ulaşım projesi değildir. Ekonomik büyüme için yeni rant alanlarının açılmasını amaçladığı bizzat Başbakan ve ilgili birçok Bakan tarafından açıkça dillendirilmiştir. İstanbul’un, son yeşil alanlarını ve su havzalarını barındıran kuzey kısımlarının yerleşime açılmasının zamanla ekolojik yıkıma neden olacağını ortaya koymaktadır. 3. köprü projesinin kent nüfusunu artıracağını ve kentin sorunlarını daha da kaotik hale dönüştüreceğini, defalarca vurguladık. İstanbul gibi bir mega kentin ulaşım sorunu ancak ve ancak toplu taşımayla çözülebilir, yoksa trafiği gidermek için daha fazla karayolu ya da otoyol yapmak, şişmanlıkla başa çıkmak için sürekli kemer gevşetmeye benzer. Yani ne kadar karayolu ya da otoyol yapılırsa yapılsın, çözüm olamayacağı gibi kentin son sınırlarına kadar şişmesi ve orta vadede daha büyük bir trafik yani ulaşım sorunuyla tekrar karsı karsıya kalınmasını beraberinde getirecektir.

Seçim süreciyle birlikte AKP tarafından çılgın projeler birbiri ardına ilan edilmeye başlandı. Kanal İstanbul ve iki yeni şehir projeleri İstanbul’un kurtuluşuymuş gibi lanse ediliyor. Anlaşılıyor ki 3. Köprünün rantı yağmacılara yetmeyecek. Kanal İstanbul projesi, şehrin her iki yakasına yapılacak olan yeni şehir projelerinin, 3. Köprü projesiyle bağlantılı projeler olarak tasarlandığı görülüyor. 3. Köprü projesinin ormanlık alanları yok edeceğini söyleyen İstanbullulara yapılan; “yeni hiçbir yerleşime izin vermeyeceğiz” açıklamasının da kocaman bir yalan olduğu, birer milyonluk iki yeni şehir projesi ile yeniden ortaya cıkmıştır.

Secim dönemi ile birlikte AKP tarafından İstanbul’un çeşitli yerlerinde asılan “İstikrar Sürsün İstanbul Büyüsün”  afisleri, hükümetin İstanbul’u anlamak konusundaki yetersizliğinin itirafı niteliğindedir. İstanbul tarihi, kültürel, inançsal ve doğal varlıkları bir arada barındıran, değerli bir kimlik ve kişiliğe sahip dünyanın az sayıda ki önemli kentlerinden biridir. Bu nedenle İstanbul’un, AKP’nin popülist secim propagandalarına ve her şeyi ‘’para’’ya indirgeyen zihniyetine terk edilmesine izin vermeyeceğiz.

İstanbul’un şimdi her zamankinden daha fazla bize yani İstanbullulara ihtiyacı var. Halkımızın da orta ve uzun vadede gökdelen, bina, otomobil yığını ve egzoz dumanıyla kuşatmaya alınmış bir kent olmaması ve kötü bir miras olarak sonraki nesillere bırakmamak için bu yıkım projelerine karşı gelmesi gerekmektedir. Bu çılgın projelerin geri dönüşü olanaksız ekolojik bir felaketle sonuçlanacağı kesindir.

Biz 2 Milyon İstanbullu Kampanyası olarak sürdürülebilir, adil, ekolojik yaşam için ‘’Çılgın kentler değil, yaşanılabilir kentler’’ diyoruz. Bu amaç doğrultusunda mücadelemize her koşulda devam ettireceğimizi açıkça deklare ediyoruz. İstanbul’a sahip çıktığımızı ve bu gelişmeleri takip ettiğimizi bir kez daha duyurmak istiyoruz.

2 MILYON ISTANBULLU KAMPANYASI

İletişim:

http://www.2milyonistanbullu.com

[email protected]

 

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.