İklim KriziManşetYeşillerden

Yeşil Düşünce Derneği’nden Batı Karadeniz’de İklim Okulu

0

Yeşil Düşünce Derneği’nin düzenlediği “Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi başladı.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk, iklim adaleti için bir araya gelecek.

Dernek, 2009 yılından beri iklim krizi ve sebepleri ile iklim krizini önlemek için çözüm önerileri, iklim afetleri ve etkileri ile iklim adaleti konularında çalışmalar sürdürüyor.

Bu kapsamda, 2021 yılının ağustos ayında Kastamonu’da meydana gelen sel felaketinin Bozkurt ilçesinde  yarattığı tahribat ve bunun iklim adaleti bağlamında değerlendirilmesine yönelik saha çalışması ve rapor sunumu gerçekleştirildi. Bu yıl da bölgedeki iklim afetleri konusunda çalışmalarını derinleştiren dernek iklim krizinin sonucunda medyada gelen afetlere karşı kırılganlığı giderek artan Batı Karadeniz Bölgesi’nde, iklim krizi ve iklim adaleti konularının görünürlük kazanmasına destek olmak için Fransız Büyükelçiliği’nin desteği ile “Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesini yürütüyor.

Proje kapsamında 29 Nisan’da Zonguldak’ta, 30 Nisan’da Kastamonu’da, birer gün sürecek bir ‘İklim Okulu’ gerçekleştirilecek.

Kastamonu ve Zonguldak’ta iklim krizine adaptasyon ve dayanıklılık kazanma süreçlerinde sivil toplumun katılımının sağlanmasına destek olması planlanan proje ile, sivil toplum ve yerel yönetim paydaşlarının iklim krizi ve etkilerine dair bilimsel verilerin paylaşılması da amaçlanıyor. Projede, hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği adaptasyonu ve dirençliliği konularında iş üretmesinin, iklim adaleti konusunda bilgi ve
deneyim aktarımı sağlanmasının önemi vurgulanıyor.

29-30 Nisan’daki İklim Okulu’na nasıl katılacaksınız?

29 Nisan’da Zonguldak TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda, 30 Nisan’da Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda, 10:00 – 17:30 saatleri arasında gerçekleşecek İklim Okulu’na katılmak isteyenlerin buradaki başvuru formunu doldurması yeterli.

Proje hakkında detaylı bilgi edinmek ve için derneğin sosyal medya hesapları takip edilebilir veya derneğin internet sayfası ziyaret edilebilir.

Batı Karadeniz’de iklim değişikliği ve etkileri

İklim değişikliği Akdeniz Bölgesi’nde kendini yangınlarla gösterirken, Karadeniz’de aşırı yağış ve sel felaketleri olarak gözleniyor. 2021’de Kastamonu’da, 6 Şubat depremlerinden sonra Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi gibi felaketlerin ana kaynağı, iklimin değişmesi sebebiyle ortaya çıkan sıcak hava dalgaları ile gelen kuraklık ve sonrasında gerçekleşen aşırı yağışlar.

Ormanlık alanlarla tarım arazilerinin tahribi, dere yataklarının daraltılması ve betonlaştırılması, dere yataklarında kentleşme gibi insan kaynaklı eylemler, aşırı yağışların felakete neden olmasını sağlar. Değişen iklim, gerçekleşen sel ve kuraklık gibi afetlerin sıklığını arttırarak toparlanma süresini daraltır.

2019’daki planlama hayata geçirilmedi

Aşırı yağışlara ve kuraklığa dayanıklı kent planlamaları ile doğru arazi ve havza kullanımı ile onarıcı planlamalar yapılarak felaketlerin boyutları, can ve mal kaybı en aza indirilebilir.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve tek yararlanıcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan İklimİn projesi kapsamında ‘İklim Değişikliğinin Bilimsel Temelleri ve Türkiye’ye Etkileri’ adlı çalışma gerçekleşti. Bu çalışma ardından Bakan Murat Kurum 12 Temmuz 2019 tarihinde ‘Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı’kamuoyu ile paylaştı ve “6 ay içinde tüm hazırlıkların tamamlanacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını” bildirdi .

Ancak üzerinden iki sene geçtiği halde hiç bir plan yürürlüğe konmadan sel Kastamonu’yu vurdu. Adı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değişen bakanlık sayfalarında ya da çalışmaları arasında, iklim eylem planı çalışmaları hala kamuoyu ile paylaşılmış değil.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.