Editörün SeçtikleriEkolojiManşetYeşillerden

Yeşil Kamp ekoloji mücadelesi ve LGBTİ+ hakları gündemiyle başladı

0
Yeşil Kamp

Yeşil Düşünce Derneği tarafından her yıl düzenlenen ve ekoloji mücadelesinin farklı alanlardan bileşenlerini bir araya getirmeyi amaçlayan Yeşil Kamp, Çanakkale’deki Sincap Kamp’ta başladı.

Dün (23 Ağustos) başlayan kamp, ekolojiden sürdürülebilirliğe, LGBTİ+ hakları mücadelesinden afet ve kriz dönemlerine dek birçok konunun ele alındığı çeşitli oturumlara ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Kampın bu yılki ilk oturumları bugün (24 Ağustos) düzenlendi.

Kampa çeşitli şehirlerden Yeşil Düşünce Derneği ve Yeşiller Partisi üyelerinin yanı sıra, sivil toplum örgütlerinden gönüllüler, akademisyenler, her yaştan iklim aktivistleri, öğrenciler ve çocuklar katılım sağladı.

Şiddet ve tacize sıfır tolerans

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Kampta ekolojik davranışları geliştirmek, birlikte keyifle vakit geçirmek ve olası tüm hak ihlallerin önüne geçebilmek adına koyulan kurallar zeytin ağaçlarının altında oluşturulan toplanma alanında tekrar edildi. Bunlardan en önemlisi, güvenli ve herkesin rahatlıkla kendini ifade edebileceği bir ortam yaratabilmek için belirlenen etik ilkeler.

Yeşil Kamp

Şiddet ve tacize ‘sıfır tolerans’ politikası izlenecek kamp boyunca katılımcıların rahatsız olduğu şiddet ve taciz gibi durumları bildirebilmesi için güvenli kişiler belirlenirken, kişisel sınırları ihlal eden her tür davranış da yasaklandı.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Katılımcılara bu güvenli alanı hatırlatmak için kullanabilecekleri ‘Hayır, hayır demektir’ yazılı stickerlar dağıtıldı.

Kampta ayrıca ekolojik davranışların pekiştirilmesi ve konaklanılan alan, deniz ve tüm canlılara saygılı olmak adına katılımcılardan kullandıkları ürünlerin ekolojik olması istendi. Kamp öncesinde tüm katılımcılara yeniden kullanılabilir su şişelerinin ve kişisel termoslarının getirilmesi hatırlatılırken, kamp boyunca tek kullanımlık plastiklerin kullanımını minimuma indirebilmek adına su sebillerinin kullanımı teşvik edildi.

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Yavuz Özer’ın yaratıcı yazarlığa ve senaryo yazımına dair bilgi ve tecrübelerini paylaştığı Senaryo ve Yaratıcı Yazalık başlıklı atölye, katılımcıların kendilerini bağdaştırdığı film, dizi ve roman karakterlerini paylaşmasıyla başladı. Özer, dramanın hayatın her alanında ve her anında sürekli gerçekleştiğini, özellikle ikili ilişkilerde duyguların ifadesi, vurgu gibi amaçlarla sık sık aramaya başvurulduğunu aktardı.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Senaryo yazımının bir karakter yaratımıyla başladığını ifade eden Özer, senaryonun diğer unsurlarının bu karakterlerin özelliklerine, amaçlarına ve mücadelelerine göre şekillendirildiğinden bahsetti. Ardından katılımcılar birbirlerinin hikayelerini dinleyerek bunların üçüncü kişilerle paylaşımına ve üçüncü kişiler tarafından aktarımına yönelik bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Atölyenin yarın (25 Ağustos) gerçekleştirilecek olan ikinci oturumunda dramanın ana unsurlarından olan “trajik hata”ya odaklanılacağını aktaran Yavuz Özer, katılımcılardan söz konusu oturuma dek insanların trajik hataları üzerine düşünmelerini istedi.

Yeşil, Queer ve Etik: Geleceğe Yönelik Radikal Adımlar

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Güneş Akçay

Ali Erdoğan’ın ekoloji, LGBTİ+ ve etik mücadelesinde hukukun yeri ve önemine değindiği Yeşil, Queer ve Etik: Geleceğe Yönelik Radikal Adımlar başlıklı atölye, hak ve hukuk kavramlarının incelenmesiyle başladı. Erdoğan, genellikle insanların hukukun öznesi olarak addedildiğine değinerek, bunun oldukça insan merkezli bir bakış açısı olduğunu belirtti ve daha iyi ve adil bir dünya için bu durumdan sıyrılmak gerektiğini belirtti.

Bu noktada geri adım atıp büyük resmi görerek değişmesi gereken şeylerin farkına varılması gerektiğinin önemine dikkati çeken Erdoğan, hakların öznesi olarak insanı alan bakış açısının yerine daha “koyu yeşil” bir bakış açısı benimseyerek ekoloji merkezli; dağların, ormanların, vb. de haklarının korunduğu bir yaklaşım benimsenmesi çağrısında bulundu.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Güneş Akçay

Erdoğan, Türkiye’de dil, din, ırk, renk bazlı ayrımcılık türleriyle mücadelede önemli bir yeri olan Anayasa’nın 10’uncu maddesine cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet bazlı ayrımcılığın da eklenmesi için uzun süredir önemli bir mücadele verildiğini aktardı. Verilen mücadelelerin istenilen sonuçları yansıtmadığı durumlarda benimsenen yaklaşımın gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, katılımcıları ekoloji, LGBTİ+ ve etik konularında atılabilecek yeni adımlar üzerine beyin fırtınası yapmaya çağırdı.

Turşu atölyesi 

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Gülce Yeniev’in düzenlediği Turşu Atölyesi’nde sarımsak, limon, biber, bamya, asma yaprağı, dereotu gibi çeşitli malzemeler kullanarak evde pratik ve sirkesiz turşu yapımına dair bilgi paylaşımları gerçekleştirildi.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Yeniev, üç gün kadar kısa bir sürede yemeye hazır hale gelen turşu yapımına dair incelikleri paylaşarak, sofraların lezzetli ve sağlıklı bir parçası olan bu gıda saklama türünün sindirim problemlerinden kanser hastalığıyla mücadeleye kadar geniş bir sağlık faydası yelpazesi sunduğunu vurguladı.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Turşu yapımının gıdaları korumak için de etkili bir yöntem olduğunun hatırlatıldığı oturumda, artan ve bozulma riskiyle karşı karşıya olan malzemelerin turşulanarak bozulmasının önüne geçilebileceği ve uzun sürelerce korunabileceği aktarıldı.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Turşulanan bir gıdanın turşulanmamış halinden daha besleyici bir hale geldiğini aktaran Yeniev, bu durumun gıda kriziyle mücadeleyi kolaylaştırabileceğini, örneğin yetersiz beslenmenin görüldüğü bir alana yardım olarak biber göndermektense biber turşusu göndermenin daha etkili olacağını, ayrıca bu şekilde daha uzun süre korunabileceğine dikkati çekti.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Katılımcılar, sebzeleri buzdolabında saklamaktansa turşu yaparak saklamanın karbon emisyonu azaltımı etkisinin de olacağını kaydederek turşulamanın iklim kriziyle bireysel ölçekte mücadele için atılabilecek adımlardan biri olduğunu belitti.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Atölye katılımcıları, kurdukları turşuları Yeşil Kamp’ın son günü olan 27 Ağustos’ta birlikte açarak yemek üzere yeniden bir araya gelme sözü vererek dağıldı.

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

You may also like

Comments

Comments are closed.