Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail-Hamas savaşında 44’üncü gün: En az 15 sivil, altı gazeteci, iki bebek öldü

0
Fotoğraf: Fatima Shbair / AP

İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki çatışmalar İsrail’in Gazze Şeridi üzerindeki yoğun bombardımanıyla devam ediyor.

Filistin haber ajansı Wafa, İsrail’in Gazze Şeridi’nin orta ve güneyinde düzenlediği hava saldırılarında 15 Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

Wafa, Gazze’nin merkezindeki Nuseirat mülteci kampında bir eve düzenlenen saldırıda 13 kişinin öldüğünü, güneydeki Han Yunus kentinde ise bir kadın ile çocuğunun öldürüldüğünü aktardı.

Nuseirat’ın yanı sıra Bureij mülteci kampına daha düzenlenen saldırılarda yaklaşık 31 Filistinli öldürüldü. Ölenler arasında iki gazeteci de bulunuyor.

Han Yunus’ta da birçok konut yerle bir edildi. Avrupa Hastanesinde meydana gelen son saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti ve çok sayıda Filistinli de yaralandı.

Gazze’nin güneyi, kuzeyden güneye kaçmaları tavsiye edilen Filistinlilerin çoğunluğu için güvenli bir yer olarak görülüyordu.

İsrail bombardımanı nedeniyle tahrip olan altyapı nedeniyle Gazze sokaklarında lağım suları akmaya başladı. Tüm önemli sağlık hizmetlerinin durma noktasında olması nedeniyle, yerel halk arasında kolera gibi mide-bağırsak ve bulaşıcı hastalıklarda büyük bir artış yaşanması ihtimali endişe verici boyutlara ulaştı.

Fotoğraf: Ariel Schalit / AP

Netanyahu ‘savaş suçu şüphesi uyandırmamak için’ Gazze’ye yakıt girişine müsaade etti

İsrail Yayın Dairesinin aktardığına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uzun bir kabine toplantısı sırasında, günde iki kamyon yakıtın Gazze’ye girmesine izin verme kararını diğer bakanlara gerekçelendirmek zorunda kaldı.

İsrail medyasına konuşan kaynaklara göre Netanyahu, böyle bir hamle yapmaması halinde İsrail’in Gazze şeridindeki askeri operasyonlarını sürdürmek için uluslararası meşruiyetini kaybedebileceğini ve “savaş suçu” işlediğinden şüphelenilebileceğini söyledi.

Fotoğraf: Adel Hana / AP

Yakıtın Gazze’ye girmesine karşı çıkan İsrailli politikacılar ise, bunun insani amaçlarla kullanılmak yerine Hamas’a can simidi olacağını iddia etti.

Felaket boyutlarına ulaşan insani kriz sırasında enklava yakıt girişine izin verilmemesi, hastanelerin kapatılmasına, su arıtma tesislerinin çalışmamasına ve daha birçok tehlikeye neden oldu ve savaş sırasında halkı tıbbi imkanlardan yoksun ve salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

Birleşmiş Milletler sivil halkın karşı karşıya olduğu tehlikeler konusunda uyarılar yapmasına rağmen İsrail, Hamas tarafından rehin alınan İsrail vatandaşları serbest bırakılana dek bölgeye yakıt girişine izin verilmeyeceğini kaydetmişti.

Prematüre bebekler altı ambulansla Gazze’nin güneyine sevk edildi

Fotoğraf: Dr. Marawan Abu Saada / AP

Doktorlar ve Filistinli yetkililer, dün (18 Kasım) İsrail güçlerinin El Şifa Hastanesindeki doktorlara, hastalara ve yerinden edilmiş kişilere tıbbi yerleşkeyi boşaltmalarını emrettiğini ve bazı kişilerin başlarına silah dayanarak hastaneden çıkarıldığını bildirdi.

Sağlık yetkilileri, hastanedeki 31 prematüre bebeğin Gazze Şeridinin güney kesimine doğru yola çıktığını kaydetti.

Save the Children (Çocukları Kurtarın) adlı sivil toplum kuruluşu bebeklerin tahliyesi için Şifa Hastanesine altı ambulans gönderdi. Bebekler Avrupa Hastanesi ve Nasır Hastanesine teslim edilecek.

Ancak güneydeki hastaneler de maksimum kapasiteye ulaştı. Nasser Hastanesinde 12 kuvözün halihazırda dolu olduğu ve gelecek 31 bebek için yalnızca altı kuvöz kaldığı belirtildi. Dolayısıyla İsrail bombardımanı devam ederken bu bebekler için güneydeki durum bile kritik.

İki bebek, nakledilemeden önce yolda hayatını kaybetti.

Bir gecede altı gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü: Toplam sayı 44’e ulaştı

Fotoğraf: Nasser Nasser / AP

Filistinli basın gözlemcisi MADA, Filistin Basın Sendikası ve Al Jazeera tarafından doğrulanan videolardan elde edilen bilgilere göre, son 24 saat içinde iki gazeteci ve iki medya çalışanı daha savaşta öldürüldü.

Öldürülen gazeteci ve medya çalışanlarının isimleri şöyle:

  • Mustafa al-Sawaf (Gazeteci)
  • Musab Ashour (Fotomuhabir)
  • Amr Abu Hayya (El Aksa TV’de mühendis)
  • Abd Alhalim Awad (El Aksa TV yöneticisi)
  • Sari Mansour (Quds News muhabiri)
  • Hassouneh Salim (Quds News’de gazeteci)

Monsour ve Salim, vuruldukları sırada Gazze’nin merkezindeki Bureij mülteci kampında görev yapıyordu.

Fotoğraf: Mohammed Salem / Reuters

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) dün yaptığı açıklamada savaşın başlamasından bu yana ölen toplam gazeteci sayısının 42’ye ulaştığını bildirdi. Monsour ve Salim’in ölümüyle, çatışmalar sırasında hayatını kaybeden gazeteciler arasında 39 Filistinli, dört İsrailli ve bir Lübnanlı medya çalışanı bulunuyor.

CPJ’nin çatışmaları takip eden gazetecilere ilişkin istatistikleri derlemeye başladığı 1992 yılından bu yana, bu savaşın ilk ayında öldürülen muhabir sayısı diğer tüm çatışmalardan daha fazla oldu.

‘İsrail sadece Hamas’a değil Filistinlilere karşı da savaş yürütüyor’

Fotoğraf: Fatima Shbair / AP

Rutgers Üniversitesinden Prof. Abdel Hamid Siyam’a göre, İsrail’in sivil ve konut altyapısına yönelik aralıksız bombardımanı, İsrail’in kuşatma altındaki bölgede sürdürdüğü savaş için Hamas’ı “bahane” olarak kullandığını gösteriyor.

Siyam Al Jazeera’ya verdiği demeçte şunları söyledi:

“Gazze’deki her şey bombardıman altında. Hiçbir yer güvenli değil… okul, mülteci kampı, evler, hastaneler ya da herhangi bir şey. İsrailliler şu ana kadar Hamas’ın belkemiğini kıramadı. Hâlâ ortaya çıkıp İsraillilere karşı savaşıyorlar, onlar da bunu sivillere karşı yapıyorlar.”

Filistinle dayanışma protestoları sürüyor

Birleşik Krallık

Fotoğraf: Justin Tallis / AFP

Organizatörler, dün yaptıkları açıklamada Birleşik Krallık genelinde 100’den fazla Filistin yanlısı miting düzenlendiğini açıkladı.

Yüz binlerce kişinin katıldığı ateşkes protestolarını düzenleyen gruplar, her hafta Filistinle dayanışma için yapılan Londra yürüyüşünün yerine köy, kasaba ve şehirlerde daha küçük eylemler yapılacağını söyledi.

Birleşik Krallık genelinde, Gazze’de ateşkes talep etmek için 100’den fazla Filistin yanlısı etkinlik gerçekleştirildi.

İran

Fotoğraf: Majid Asgaripour / WANA

Binlerce İranlı dün İsrail’in Gazze’ye yönelik aralıksız bombardımanına karşı ülke çapında gösteriler düzenledi.

Üst düzey bir askeri komutan İsrail’in Filistinli grup Hamas’la uzun ve kanlı bir savaşa doğru gittiği uyarısında bulundu.

Yerel basına göre başkent Tahran ve diğer şehirlerde düzenlenen gösterilerde “Filistin yalnız değildir” sloganı atıldı ve protestonun “Gazze’nin mazlum çocuklarına destek” amacıyla düzenlendiği belirtildi.

Ürdün

İşgal altındaki Batı Şeria sınırındaki Ürdün vadisinde veya İsrail ve ABD büyükelçilikleri önünde savaşın başından bu yana neredeyse her gün protestolar, oturma eylemleri ve mitingler düzenleniyor. Protestolar, savaşta can kaybının artması ve insani krizin devam etmesiyle birlikte daha da yoğunlaşıyor

17 Kasım’da düzenlenen gösterilerde bir araya gelen binlerce kişi, savaşın derhal sona erdirilmesi talebinin yanı sıra, Ürdün hükümetinden İsrail ile diplomatik ilişkilerini tamamen kesmesini ve İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarına karşı birleşik bir Arap duruşu sergilemesini talep etti.

Hindistan’da Kriket Dünya Kupası Finali protesto ile bölündü

Fotoğraf: Amit Dave / Reuters

Hindistan’da Filistin yanlısı bir gösterici bugün (19 Kasım) oynanan maçta güvenlik kordonunu aşarak sahaya girdi ve oyunu kısa süreliğine durdurdu.

Filistin bayrağı renklerinde bir tişört ve yüz maskesi giyen protestocu, Hindistan’ın batısındaki Ahmedabad kentinde bulunan 132 bin kişilik stadyumda sahaya koştu.

Güvenlik görevlileri protestocuyu hızla sahadan çıkararak oyunun devam etmesini sağladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.