DünyaManşet

İran’da temiz su krizi halkı sokağa döktü: 11 yaralı

0

İran’da 30 Haziran’da su krizi nedeniyle başlayan protestolar bugün dördüncü gününe girdi.

Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr ve Abadan kentlerinde yaşanan temiz su kıtlığı halkı sokağa döktü.

Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkilileri iki kentte belli bir süre su verilmeyeceğini açıklamış, ancak 30 Haziran’dan itibaren hayatın ‘normal’ seyrine döneceğini duyurmuştu.

Yetkililer Cumartesi günü sorunun kısmen çözüldüğünü açıklamış olsa da protestocular suyun hala tuzlu olduğunu belirterek sokakta tepkilerini dile getirdiler.

Görgü tanıkları polisin barışçıl gösterilerde bulunan kitleye gerçek mermiyle saldırıda bulunduğunu belirtirken, temiz su talebinin yerine getirilmesi için tepkiler giderek büyüyor.

Polisin saldırısıyla çatışmaya dönüşen olaylarda en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edilirken, onlarca kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Fox News’a göre gösterilerde şimdiye kadar 11 kişi yaralandı.

Ayrıca ‘su krizi’nin yaşandığı bölgelerde en az 350 kişinin zehirlendiği iddia edildi.

İran İçişleri Bakanı Rahmani Fazli su kesintileri ve kirlilik nedeniyle düzenlenen protestolarda göstericilerden hayatını kaybedenlerin olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Gösterilerde 1 protestocu ve 10 polisin yaralandığını açıklayan İçişleri Bakanı, Hürremşehr ve Abadan kentlerinin su sorununu çözmek için 1992 yılında başlayan ve Devrim Muhafızlarına bağlı Hatemul Enbiya Yapı Karargahı’nın üstlendiği Gadir Projesi’nin 6 Temmuz Cuma günü devreye gireceğini ve bölgede musluk suyu sorunun kalmayacağını ifade etti.

Ülkenin farklı noktalarında temiz su talebiyle yapılan protestoların dışında da grev ve eylemler sürüyor.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde halkın ekonomik taleplerle başlayan protestosu ülkenin birçok kentine yayılan hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü. Protestolarda, en az 25 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi ise gözaltına alınmıştı.

 

(Gazete Karınca, FOX News, Al Monitor, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.