Doğa MücadelesiEkolojiManşetUncategorized

İnsan Hakları Derneği’nden Dikmece Raporu: Deprem konutları tarım arazileri dışına yapılmalı

0
Fotoğraf: MA

Hatay‘ın Antakya ilçesine bağlı olan Dikmece Mahallesi’nde zeytinlik alana yapılması planlanan TOKİ konutlarına karşı Dikmece halkının direnişi 20 gündür sürüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, Dikmece’de yaşananlara hazırladığı raporda, depremzedeler için yapılması planlanan TOKİ konutlarının tarım arazileri, zeytinlik ve mera alanlarının dışında yapılması gerektiği vurgusunu yaptı.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre, insan hakları savunucularının katılımıyla Köprübaşı‘nda yapılan basın açıklamada Dikmece Raporu kamuoyuyla paylaşıldı.

Dikmece sakinleri ile yapılan görüşmeler ile mahallede yapılan tespit ile gözlemlerin yer aldığı raporu okuyan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, Dikmece’de yaşananlara dair Hatay Valiliği‘nde randevu talep edilmiş ancak valiliğin kendilerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yönlendirdiğine işaret etti.

‘Geçim kaynaklarımız elimizden alınıyor’

Dikmece sakinleri ile birebir ve toplu görüşmelerde köy sakinlerinin tamamına yakınının tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile geçimlerini sağladıklarını, başka bir geçim kaynaklarının olmadığının belirten Salmanoğlu, sakinlerin “acele kamulaştırma” kararı ile depremzedeler için yapılması planlanan TOKİ konutlarına karşı olmadıklarını fakat TOKİ konutlarının geçim kaynakları olan birinci sınıf tarım arazilerine, mera alanlarına ve asırlık zeytin ağaçlarının olduğu alanlara tekabül ettiğini, hatta bir kısım köy halkının konutlarının yıkılmasına neden olduğuna değindi.

Salmanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu yüzden de mağduriyetlerinin çok büyük olduğunu, ellerinde geçimlerini sağladıkları tarım arazilerinin alınması sonucu işsiz kalacaklarını, çiftçilik dışında başka bir mesleklerinin olmadığını, yüzyıllardır hem atalarından kalan hem de alınteri ile satın alıp çocuklarımız gibi baktık dedikleri topraklarını terk etmek istemediklerini, yüzlerce yıldır tüm toplumlar gibi yaşadıkları topraklarda dinleri, dilleri, inançları ve yaşam tarzları ile oluşturdukları kültürlerinden topraklarının alınması ile koparılmış olacaklarını, bu yüzdende alınan bu kararın kamu yararını gözetmediğini, aksine kamunun zararına olduğunu çünkü topraklarının, doğanın, geçim kaynaklarının, kültürlerinin yok edileceğini, kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşeceklerini, bunların dışında acele kamulaştırılan arazileri ile ilgili hiçbir şekilde devlet yetkileri tarafından bilgilendirilmedikleri , e-devlet üzerinden tapu kayıtlarının düşürülmüş olduğunu dile getirmişlerdir.”

Açıklamada konuşan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da, Dikmece direnişini sahiplenmeye çağırdı.

Dikmece’de deprem konutlarının inşa edileceği alanlar, zeytinlikleri ve köylülerin tarım arazilerini kapsıyor.

‘Hak ihlallerinin yaşanmaması için ivedilikle gerekli önlemler alınmalı’

Salmanoğlu tespit ve önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Yüzlerce yıldır tüm toplumlar gibi yaşadıkları  topraklarda dinleri, dilleri, inançları ve yaşam tarzları ile oluşturdukları kültürlerinden topraklarının alınması ile koparılmış olacakları, kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşecekleri, düşüncesi ve kaygısının Dikmece sakinlerine sirayet ettiği yaptığımız görüşmelerde gözlemlenmiştir.
  • 30 Temmuz 2023 tarihinde Dikmece köyündeki tarım arazilerine ve zeytinliklere iş makinaları ile girilmesine engel olmaya çalıştıkları için polis ve jandarmanın halka orantısız güç kullandığı; gerek medyaya düşen videolarda,  gerekse olaya şahitlik etmiş ve gözaltına alınmış kişiler ile yaptığımız görüşmelerde tespit edilmiştir. Buradan ilgili kurumları gerekli soruşturmayı açmaya ve hak ihlallerinin yaşanmaması için ivedilikle gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.
  • Acele kamulaştırma kararı ile depremzedeler için yapılması planlanan TOKİ konutlarının yapılacağı yerlerden bir olan Dikmece mahallesinde halk  Avrupa standartlarına uygun katilim ilkesi ile tüm sürece dahil edilmeli ve alınan kararlar, halk ikna olmadığı sürece uygulanmamalıdır.
  • Depremzedeler için yapılması düşünülen TOKİ konutları Dikmece mahallesinde yer alan halkın geçimini sağladığı birinci sınıf tarım arazileri, zeytinlik alanları ve mera alanları dışında yapılmalıdır.
  • Depremzedeler için yapılması düşünülen TOKİ konutları Dikmece mahallesinde ormanlık vasfını yitirmiş B2 orman arazileri ile hazineye ait arazilerde yapılmalı yada uzmanlar tarafından belirlenen ekolojik dengeye zarar vermeyecek alanlara kaydırılmalıdır.
‣ Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı
‣ Dikmece’de de jandarma copu: Zeytinlerini ve tarım arazilerini savunan köylüler gözaltına alındı
‣ Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız
‣ ‘İmara uygun değil’ denilen Dikmece’ye nasıl TOKİ yapılır?
‣ Dikmece’de direniş 17’inci gününde: Ma rıhna nıhna hon!
‣ Zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler Meclis’te
‣ Hatay’da kamulaştırma kararı verilen köyde üç günde ikinci yangın: Tesadüf mü?

You may also like

Comments

Comments are closed.