İklim KriziKentManşet

Depremden sonra bir de sel bastı: Şanlıurfa ve Adıyaman’da beş kişi yaşamını yitirdi

0
Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Kahramanmaraş depremlerinden en çok etkilenen Adıyaman ve Şanlıurfa‘da gerçekleşen sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selde beş kişi hayatını kaybetti. Adıyaman’ın Tut ilçesinde bir bahçedeki konteynerin suya kapılması sonucu bir kişi hayatını kaybederken Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ise kentteki sel felaketinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, selin etkili olduğu Şanlıurfa ve Adıyaman’da 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Adıyaman’da 4 kişi kayboldu. İki şehirde toplamda 10 kişinin kaybolduğu belirtiliyor. Kayıplardan ikisi ise itfaiyeci.

Depremin ardından vatandaş zaten barınma sıkıntısı çekiyor, birçoğu toprak zemine kurulu çadır ve konteynerlerde kalıyordu.

Şanlıurfa’da depremzedelerin barındığı Haliliye ilçesindeki Ahmet Yesevi mahallesinde kurulan çadırlar da su altında kaldı. Kahramanmaraş merkezli yaşan depremlerden sonra devam eden artçıların verdiği kaygıyla evlerinden çadırlara sığınan depremzedeler bu sel baskınıyla ise çadırlardan evlere sığındı. Şanlıurfa Valiliği vatandaşlara evlerinden çıkmamaları ve güvenli alanlardan ayrılmamaları uyarısında bulundu.

Şanlıurfa,

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Adıyaman’da bir kişi hayatını kaybetti, dört kişi kayıp

Adıyaman‘ın Gölbaşı ilçesine koordinatör olarak atanan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, sağanak nedeniyle tüm bölgeyi etkileyen afette bir konteynerin suya kapıldığını belirtti.

Şanlıurfa,

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Bölgeye Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinden destek ekiplerin sevk edildiğini vurgulayan Hatipoğlu, şöyle konuştu:

“Destek ekiplerimizin ve araçlarımızın bir kısmı burada bir kısmı da yolu temizleyerek geliyor. Olayda bir vatandaşımız vefat etti, dört vatandaşımız kayıp. Ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Diğer vatandaşlarımıza da ulaşmaya çalışıyoruz. En kısa zamanda inşallah vatandaşlarımıza ulaşmayı ümit ediyoruz. Gerçekten tüm bölgeyi derinden etkileyen bir afet. Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla temin ettiği konteynerin sulara kapılması sonucu böyle bir olay oldu.”

Şanlurfa’da dört kişi hayatını kaybetti, altı kişi kayıp

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ise kentteki sel felaketinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İlde kayıplar olduğu belirtiliyor.

Kentin merkezinde bulunan köprülü Abide Kavşağı‘nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı. Can pazarının yaşandığı kavşakta bir kadın ile bir çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı.

Şanlıurfa’da onlarca cadde ve sokağı sel altında kalırken, sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bazı vatandaşların köprülerde mahsur kaldığı görüldü. Kent merkezinden geçen derelerin taşması sonucu ana yollar suyla kaplandığı için birçok yol trafiğe kapandı.

Şanlıurfa

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Sel sularıyla taşan kavşakta iki itfaiye eri ile dört vatandaşın sel sularına kapıldığı belirtilerken, su altı arama ve kurtarma dalgıç ekipleri arama kurtarmaya çalışması başlattı. Halen kent merkezinde sel sularına kapılan araçlar nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

‣ Kuraklığın ardından sel: İngiltere ve Fransa’da alarm

sel

Şanlıurfa’da etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Siverek, Hilvan, Suruç ve Viranşehir ilçeleri ile kent merkezinde sağanak yağış sele dönüştü. Yağış dolayısıyla birçok ev ve işyeri su altında kaldı. Ev ve işyerlerine giren sular vatandaşlar ve belediye ekiplerince tahliye edildi.

Göle dönen cadde ve sokaklarda trafik akışında aksaklıklar yaşandı. Kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili tarım arazileri de sular altında kaldı.

‣ Meteoroloji’den şiddetli yağış, ani sel, su baskını ve fırtına uyarısı
‣ Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum

Acil serviste hastalar üst katlara taşındı

Aşırı yağışlar dolayısıyla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde de su baskını yaşandı.

Bunun üzerine acil serviste bulunan hastalar üst katlara taşındı. Hastane personeli acil servisteki suyun boşaltılması için çalışma başlattı.

Bir kişi su baskını nedeniyle olumsuz etkilendi. Kişinin hastanede tedavisinin devam ettiği ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

‣ Antalya’da sel: ’50 yıldır böyle bir felaket yaşanmadı’
‣ Batı Karadeniz’de kırmızı alarm: Dört ili sel bastı, gelecek üç gün riskli

Eğitime bir gün sel engeli

Etkili olan sağanak nedeniyle kentte okullara bir gün ara verildi. Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklama, gece boyunca yağışların artarak devam etmesinin beklendiğini ve ertesi gün de devam edeceğini ifade ederek ildeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime bir gün ara verildiğini belirtti.

Valilik, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, hamile ve engelli olan kamu görevlilerinin de 15 Mart’ta idari izinli sayılacağını açıkladı.

‣ Kaliforniya sele teslim: İklim krizi kaynaklı sellerde 14 kişi hayatını kaybetti
‣ Brezilya’daki sel ve heyelanlarda 36 kişi yaşamını yitirdi

‘Bir günde metrekareye 77 kilogram yağış düştü’

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nin yoğun bakım servisinin su baskınına uğradığını belirterek “Hemen hızlı müdahale edilerek deplase edildi ve şu anda bodrum katları temizlenmekte. Orada 25 hastamız vardı, onların her birinin sağlıklı bir şekilde diğer hastanelere nakilleri gerçekleştirildi, şu an bir olumsuzluk yoktur” dedi.

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Kentte etkili olan yağış sonrası sahada incelemelerde bulunan Vali Ayhan, daha sonra Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi‘nde (GAMER) alınan tedbirler ve sahada yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıya katıldı.

Ayhan, şunları söyledi:

“Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını bugün aldı, yarın da bekliyoruz. Urfa’nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yaş miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz.

Söz konusu aşırı yağışların etkilerinin trafik akışında, bodrum katları su basmasında, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra tarım arazilerinin etkilenmesinde de görüldüğünü aktaran Ayhan, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, karayolları, DSİ, emniyet ve jandarmanın kriz merkezinde durumu takip ettiğini ifade etti.

Ayhan, vatandaşlardan zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamalarını isteyerek, “Tabii bu yağış arttıkça da özellikle Harran bölgesindeki yerleşim yerlerinin olsun, tarımsal arazilerin de bir risk altında olduğunu da söyleyebilirim. Bu konuda DSİ’miz ve ilgili birimlerimiz teyakkuzda hazır beklemekte” diye konuştu.

sel

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde su kanalı patladı

Malatya‘nın Doğanşehir ilçesinde etkili olan sağanak yağış ilçe merkezinde sele neden oldu. Bir derenin taşması ve su kanalının patlaması sonucu Vahap Küçük Meydanı’nda bulunan çadırları ve ilçe merkezindeki evleri su bastı.

Belediye ve AFAD ekipleri depremin ardından ilçe merkezinde kurulan çadırların etkilenmesi için iş makineleri ile su tahliyesi gerçekleştirdi.

Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, sabah saatlerinde etkili olan aşırı yağış nedeniyle kanalın patladığını aktararak bölgede çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Zelyurt, “Akçadağ istikametine su taşıyan Sürgü Barajı‘nda ana kanalda patlama sonucu ilçe merkezi ile Çukur mahallelerimizi su bastı. Baskınlar sonra kanalın olduğu bölgeye gelerek patlayan yeri tespit ettik ve yolu yararak suyu dereye verdik. Yağışlar devam edeceğinden dolayı tüm ekipler sahada” dedi.

İlçede henüz sel felaketiyle ilişkili can kaybı veya kayıp bildirimi yapılmadı.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.