ManşetTürkiye

Fırtına ve sağanak büyük kentleri etkiledi: Deniz kabardı, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu

0
Fotoğraf: DHA

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün (MGM) son günlerde yaptığı uyarıların ardından dün (25 Kasım) Türkiye’nin bazı kentleri fırtına ve sağanak yağıştan olumsuz etkilendi.

Bazı illerde caddeler sular altında kaldı. Büyük kentlerden bazılarında evlerin çatılarının uçtuğu kaydedildi. Şiddetli rüzgarlar, pek çok ilde ağaçları yerinden söktü. Bazı yerlerde ağaçlar, araçların üzerine düştü.

Yaşanan fırtına ve yağışlardan ötürü henüz herhangi bir can kaybı bildirimi yapılmadı.

İstanbul’da fırtına ve sağanak etkili oldu

Fotoğraf: DHA

İstanbul‘da gece saatlerinden itibaren fırtına ve sağanak yağış etkili olmaya başladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün günler öncesinden yaptığı uyarıların ardından kent genelinde saat 04.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, kentin birçok ilçesinde etkili oldu. Şiddetini artıran fırtınada ise Kağıthane‘de bir binanın çatısı uçtu. Olayda şans eseri yaralanan olmazken, sokaktaki bazı araçlarda hasar oluştu.

Taksim Meydanına çıkanlar fırtına nedeniyle güçlükle yürürken, sahil şeridinde metrelerce yükselen dalgalar oluştu.

Fırtına nedeniyle Üsküdar sahil başta olmak üzere sahil şeridinde metrelerce yükseklikte dalgalar oluştu.

Fotoğraf: DHA

Pendik‘te saat 06.00 sıralarında bir binanın çatısı fırtınadan dolayı uçtu. Uçan çatı park halindeki iki otomobile zarar verdi. İhbar üzerine gelen itfaiye ekipleri, sokakta güvenlik önlemi alarak çalışma yaptı. İstanbul’da bir süre etkili olan fırtına ve yağış, sabah saatlerine doğru etkisini yitirdi.

Fotoğraf: DHA

İstanbul’da fırtına nedeniyle Kadıköy Caddebostan sahil şeridinde denizde dev dalgalar oluştu. Küçükçekmece‘deki Menekşe sahilinde ise, denizde oluşan dalgalar, yosun ve taşları sahil yoluna taşıdı. Sahil yolunu kullanan araçlar yolda ilerlerken zorlandı.

Fotoğraf: DHA

İzmir’de şiddetli yağış ve fırtına; tsunami etkisi yarattı

Fotoğraf: DHA

İzmir‘de şiddetli yağış ve fırtına etkili olurken iki ilçede deniz taştı, yollar göle döndü. Konak ilçesi Alsancak semti ile Karşıyaka‘nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde deniz taştı. Deniz suları kaldırımlar ile birleşti, sitelerin bahçeleri ile iş yerlerini su bastı.

Talatpaşa Bulvarı da sel nedeniyle trafiğe kapatıldı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile Kordonboyunda mahsur kalan vatandaşlar ise botlar ile kurtarıldı.

Fotoğraf: DHA

Zarar gören elektrik trafolarından kaynaklı bölgesel elektrik kesintileri yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ile İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, deniz seviyesinin bir metre yükseldiği taşkına 1,200 personel ve 250 iş makinesi ile müdahale etti. Sağanak nedeniyle çalışmalar, güçlükle sürdürülüyor.

Fotoğraf: DHA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de deniz kabarması olarak adlandırılan durumun tsunami etkisi yarattığını ve denizin karadan yüzlerce metre içerilere ilerlediğini belirterek “1,200 mesai arkadaşımız, 250 iş makinesi ile geceden beri su tahliyesi yapıyor. Vatandaşlarımızın bu durumdan en az etkilenmesi için İZSU, İtfaiye ve Fen İşleri ekiplerimizle canla başla çalışıyoruz” dedi.

Diğer yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hava tahmin modellerine göre, denizde ikinci bir yükselme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi. Verilere göre, rüzgarın öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi ile denizin çekilmeye başlayacağı bildirildi.

Antalya’da şiddetli yağış ve fırtına; tekneler battı, ağaçlar devrildi

Fotoğraf: DHA

Antalya‘da şiddetli yağış, dolu ve fırtına etkili oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ‘sarı’ ve ‘turuncu’ kod uyarısı yaptığı Antalya’da, şiddetli yağmur ile fırtına etkisini gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Şiddetli yağmur ile kent merkezindeki yollarda su birikintileri oluştu, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Zemin katlardaki ev ve iş yerleri suyla dolarken, kent trafiği durma noktasına geldi.

Fotoğraf: DHA

Kentte gece saatlerinde şiddetini artıran yağış nedeniyle ana arterlerdeki alt geçitler su ile doldu. Polis ekipleri bu alt geçitleri trafiğe kapattı. Yağış zaman zaman yerini doluya bırakırken, Kepez ilçesindeki kanallar taştı, araçlar yolda kaldı. Bazı evlerin bahçeleri ise suyla doldu. Fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahilinde dev dalgalar oluştu.

Fotoğraf: DHA

Manavgat ilçesindeki turizm beldesi Side‘de de iki tekne battı. Kentte fırtına da etkili oldu. Şehrin birçok noktasında devrilen ağaçlardan bazıları otomobillerin üzerine düştü, bazıları da yolları kapattı. Bu nedenle çok sayıda araçta hasar meydana geldi. İtfaiye ve belediye ekipleri, devrilen ağaçları kaldırmak için çalışma başlattı. Antalya’da fırtınanın bugün akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Bursa İnegöl’de bir binanın çatısı uçtu

Fotoğraf: DHA

Bursa‘da sabah saatlerinde başlayan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Gece boyunca etkisi arttıran lodos, bir ağacın kökünden koparak yola devrilmesine neden oldu.

Kentte sabah saatlerinde başlayan ve saatteki hızı yaklaşık 65 kilometreye ulaşan rüzgar, etkisini gece saatlerinde de gösterdi. Bursa Yolu 460’ıncı Cadde üzerinde bulunan bir ağaç, lodosun etkisiyle kökünden koparak yola devrildi. Yolun kapanması sebebiyle, araçlar ekipler tarafından farklı güzergahlara yönlendirildi.

İnegöl‘ün Mahmudiye Mahallesinde bir binanın çatısı yerinde koparak uçtu. Gürültü üzerine dışarıya çıkan vatandaşlar, sokak üzerinde parçalanmış çatı parçaları buldu. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, çevredeki binaların çatılarını hasar tespiti için tek tek inceledi. Çatının düştüğü 1’inci Kaya Sokak‘ın arkasında bulunan Lider Sokak‘ta inceleme yapan ekipler, çatının uçtuğu hasarlı binayı buldu. Çatının yaklaşık 100 metre ileriye uçarak diğer sokak üzerine düştüğü tespit edilirken, çatıdan kopan parçalar bir binaya çarparak maddi hasar oluşturdu.

Fotoğraf: DHA

Bursa’da, saatteki hızı 65 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle 14 katlı inşaatın 14’üncü katının duvarı, park halindeki üç otomobilin üzerine yıkıldı. Lodosta devrilen bir ağaç da hafif ticari aracın üzerine düştü. Endişe yaratan olayda yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar oluştu.

Öte yandan, Veysel Karani Mahallesinde lodosun etkisiyle dalı kopan bir ağaç, park halindeki hafif ticari aracın üzerine düştü. İhbarla, olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yayaların yürümekte güçlük çektiği lodos nedeniyle İstanbul Deniz Otobüslerinin (İDO) Bursa’dan, Yenikapı ve Kabataş‘a yaptığı bazı seferler karşılıklı olarak, ayrıca Bursa Deniz Otobüslerinin (BUDO) Bursa’dan İstanbul’da Eminönü ve Sirkeci ile Armutlu‘ya yaptığı deniz otobüsü seferleri, olumsuz hava koşulları gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Bursa Meteoroloji Müdürlüğü, lodosun bu gece ve yarın, saatteki hızının 90 kilometreye kadar çıkacağını belirtti. Meteoroloji yetkilileri, yarın Uludağ‘da yoğun kar yağışı beklendiğini, hava sıcaklığının gün içinde sıfırın altında 8 dereceye kadar düşeceğini duyurdu.

Ankara’da kuvvetli rüzgarda devrilen ağaç, otomobilin üzerine düştü

Fotoğraf: DHA

Ankara‘nın Çankaya ilçesinde kuvvetli rüzgarda devrilen ağaç, lüks bir otomobilin üzerine düştü. Otomobilde hasar meydana geldi.

Akşam saatlerinde etkili olan rüzgar nedeniyle Ayrancı Mahallesinde park halindeki otomobilin üzerine ağaç devrildi. Devrilen ağaç belediye ekipleri tarafından kesilerek otomobilin üzerinden kaldırıldı. Otomobilde hasar meydana geldi.

Fotoğraf: DHA

Öte yandan Yenimahalle ilçesi Yukarı Yahyalar Mahallesinde bir apartmanın çatısı uçtu, Mamak ilçesi Altınevler Mahallesinde bir apartmanın dış yalıtımı koptu.

Her iki olayda da yaralanan olmadı.

Yalova’da fırtınanın savurduğu çatı 2 kişiye çarptı

Yalova‘nın Termal ilçesinde saat 17.30 sıralarında hızı 36 kilometreye ulaşan rüzgarın etkisiyle bir evin çatısı uçtu. Sokakta bulunan bir binaya çarparak parçalanan çatının parçalarının isabet ettiği iki kişi yaralandı.

Olayı gören çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralılar Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Jandarma ekipleri de çatının koptuğu binada incelemede bulundu. Tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

Fotoğraf: DHA

Çanakkale‘de, kuzey Ege‘de etkili olması beklenen fırtına nedeniyle Bozcaada ve Gökçeada ilçelerine yarın için planlanan bazı feribot seferleri iptal edildi.

Çanakkale Boğazı ile Adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan GESTAŞ firması, Ege Denizi‘nin kuzeyindeki olumsuz hava şartları nedeniyle feribot seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Bölgede gün boyu etkili olan fırtına nedeniyle saat 23.00 itibariyle Çanakkale Boğazı kuzeyden, güneye tek yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı. Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü, telsiz anonsuyla boğazın kuzeyden, güneye kapatıldığını diğer gemilerin kaptanlarına bildirdi.

Çanakkale Liman Başkanlığının olumsuz hava şartlarından dolayı aldığı kararla, LapsekiGelibolu hattındaki seferler geçici olarak durduruldu.

Fırtına, Körfez’de tekneleri batırdı

Fotoğraf: DHA

Kocaeli‘nin Körfez ilçesinde çıkan fırtınada 7 tekne battı. Balıkçılar, teknelerini kurtarmak için sahile koştu.

Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi. Körfez ilçesi sahilinde oluşan dalgalar nedeniyle Tütünçiftlik sahilindeki Balıkçılar Kooperatifine kayıtlı olan 50’ye yakın tekneden dördü battı.

Fotoğraf: DHA

Yarımca sahilinde de üç teknenin battığı öğrenildi. Sahile koşan balıkçılar, teknelerini fırtına ve dalgadan etkilenmemeleri için kıyıya çıkardı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.