ManşetTürkiye

Batı Karadeniz’de kırmızı alarm: Dört ili sel bastı, gelecek üç gün riskli

0

Yurdun kuzeyi, özellikle Batı Karadeniz, dün geceden bu yana süren aşırı sağanak yağışlar nedeniyle il ve ilçelerde büyük hasara neden olan sel ve su baskınlarıyla boğuşuyor.

Meteoroloji Genel MüdürlüğüDüzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Sinop için kırmızı kodlu uyarı verdi. Bu, hasar verecek bir olayın yaşanma riskinin yüksek olduğu anlamına geliyor.

Batı Karadeniz’de bugün de süren yağışların gece saatlerine kadar çok kuvvetli; Karabük, Zonguldak, Düzce ve Kastamonu çevreleri ile Sinop‘un iç ve batısında yer yer şiddetli, Bartın çevreleri; Kastamonu’nun kuzeyi, Karabük’ün kuzey ve batısı, Sinop’un batısı, Zonguldak’ın iç kesimleri ile Düzce’nin batısında yer yer aşırı olması bekleniyor.

Orta Karadeniz’de yağışların yerel kuvvetli, Tokat‘ın güneyi, Amasya‘nın batısında çok kuvvetli, Çorum‘un kuzey ve batısı ile Samsun‘un batısında ise yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor.

İlgili haber: Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum
İlgili haber: İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2021’de milyonlarca kişiyi sefalete sürükledi

İstanbul, Ankara, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Sivas ve Ordu ise sarı kodla uyarıldı. İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Ankara’nın şehir merkezi dahil, şehrin kuzeydoğusu, Kırıkkale ve Yozgat’ın kuzey kesimleri ağırlıklı olmak üzere il genelinde ve Sivas’ın kuzeybatısında yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

İlgili haber: Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?

Hafta sonu selle boğuşan Karadeniz’de risk sürüyor

KASTAMONU

Kastamonu‘da gece saatlerinde başlayan kuvvetli yağmur, özellikle İnebolu ve Bozkurt ilçesinde etkili oldu.

İnebolu ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taşarak yaya köprülerini yıktı. Binaların giriş katlarındaki ev ve işyerlerini su basarken, bölge halkı da üst katlara çıkmaları konusunda uyarıldı. Çay kenarında bulunan araçların da kaldırılması istendi.  

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar “Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. Dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşların da üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar iş yerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum. İnşallah bu sınavı da başarılı bir şekilde geçireceğiz” açıklamasını yaptı.

Öte yandan yaklaşık bir yıl önce selin vurduğu Bozkurt ilçesinde de yağış, 2021’de de taşan Ezine Çayı‘nın su seviyesini yükseltti. Çay yatağında suyun akışının sağlanması için iş makineleri ile çalışma yapıldı.

Çay kenarında oturanlar da sel riskine karşı ‘dikkatli olmaları konusunda’ uyarıldı.

İlgili haber: Bozkurt sel felaketinden izlenimler: Bu enkazı kim kaldıracak?
İlgili haber: Bozkurt’ta sel felaketinin ardından: Hayal kırıklığı, iklim adaletsizliği ve alınmayan dersler
İlgili haber: Bozkurt’taki selde onlarca kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi tahliye edildi

Kastamonu – Bozkurt

ZONGULDAK

Zonguldak‘ın Çaycuma ilçesi Filyos beldesi açıklarında oluşan hortum, Türkali köyünde  bazı evlerin çatılarının uçmasına, ağaçların devrilmesine ve elektrik kesintilerine neden oldu. Sahildeki bazı işletmelerde de hasar oluştu.

AFAD ve jandarma ekipleri, köyde çalışmalara başladı.

Zonguldak – Filyos

Zonguldak’ta sağanak yağışla, kent merkezinden limana akan Acılık Deresi’nde sular yükseldi. Yaya köprüsü  kullanıma kapatıldı. Taşan dere, Çaydamar Mahallesi’ndeki otoparkın istimlak duvarını çökertti. Duvarın çökmesiyle küçük çaplı toprak kayması meydana gelirken park halindeki bir tır ve bir otomobil dereye devrildi.

Acılık Deresi

Dereden taşan su caddeyi doldurdu. Ekipler çevrede güvenlik önlemi alırken, sürücüler göle dönen yolda ilerlemekte güçlük çekti. Bazı iş yerleri su taşkınından etkilendi.Su taşkınında mahsur kalan vatandşlar AFAD ekipleri tarafından botlarla kurtarıldı.

Kent Ormanı’nda piknik yapmak isteyen vatandaşlar sel sularından bir restorana sığınarak kurtuldu. Ormanın içinde yer alan derenin taşması sonucu piknik alanı sular altında kaldı.

Kent Ormanı

Zonguldak’ta yağmur nedeniyle bugün engelli ve hamile kamu görevlileri izinli sayılacak.

BARTIN

Kentte üç gündür devam eden sağanak, cadde ve sokaklarda sele neden oldu. Sürücüler, kent merkezindeki bazı yollarda ilerlemekte güçlük çekiyor. Kapanan yollar, iş makineleriyle açıldı. Evlerin zemin ve giriş katlarını da su bastı.

Bartın-Zonguldak yolunda yağış nedeniyle sular yükseldi. Yol için bugün de sel uyarısı yapılıyor.

Bartın’daki Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) de su bastı.

 

Bartın kent merkezi ve ilçelerinde sağanak nedeniyle dereler taştı, çok sayıda ev ile tarım arazisini su bastı. Dere kenarındaki altı ev tahliye edildi.Bazı binaların istinat duvarları çöktü, sel suları, yolda hasara neden oldu. Kurucaşile ilçesi Dizlermezeci köyünde ise heyelan nedeniyle bir ev, tedbir amacıyla boşaltıldı.

Kent merkezi ile ilçelerde  şiddetli sağanakağanak nedeniyle Potbaşı ve Muratbey köylerindeki dereler taştı. Derelerin taşması ile Bartın-Karabük yolu su altında kaldı. Kara yolunda trafik kontrollü sağlanırken, köylerdeki bazı evler ile tarım arazilerini su bastı.

KARABÜK

Yenice ilçesinde 2 gündür devam eden ve etkisini giderek artıran sağanak, cadde ve sokaklarda su birikintilerine neden oldu, bazı iş yerlerini su bastı. Atatürk Mahallesi‘nde yaşanan heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı.

Yazı köyüne ulaşımı sağlayan köprü, sel sularıyla çöktü ve heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Ekipler bölgede güvenlik önlemi aldı. Şeker Deresi‘nin üzerinde bulunan yolun bir kısmı çöktü.

Gece saatlerinde bir tır, yolda çamura saplanan bir otomobile çarptı. İki kişi yaralandı.

İklim değişikliği ve aşırı hava olayları

İnsan faaliyetleri sonucunda yaşanan aşırı hava olayları, iklim değişikliği kaynaklı ve gittikçe artan felaketlerin sonuçları olarak gösteriliyor.

İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Türkiye kış aylarında daha az yağış almaya başlarken, son yıllarda ani yaz sağanaklarının sayısı, sıklığı ve şiddeti artmış durumda.  

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki sıcaklıklar küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı yükseliyor.  

Ani ve ve yoğun sağanaklar kentleri vurduğunda da bunun etkileri de ölümcül olabiliyor.

İklim değişikliğinin küresel piyasalara etkisinin incelendiği son araştırmaya göre; iklim değişikliği 2050’ye kadar yıllık küresel ekonomik hasılanın yüzde 4’ünün kaybına neden olabilir. Rapora göre yoksul ülkeler yine iklim krizini sırtlanacak. Türkiye’de en çok öne çıkan tehditler ise sıcak dalgaları ve su stresi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.