İklim KriziManşetYerel

Antalya’da sel: ’50 yıldır böyle bir felaket yaşanmadı’

0

Çok sayıda binanın birinci katı ve müstakil evler sular altında kaldı. Cep telefonlarından ‘evlerinizden çıkmayın’ dışarı çıkmayın uyarıları yapıldı. Evlerde mahsur kalan vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla bölgeye AFAD‘dan destek istenirken, belediye personelinin de yine mahsur kalanlara ulaşmaya çalıştığı bildirildi.

Kumluca’nın bazı mahallelerinde elektrikler kesildi.

Başkan Köleoğlu: 50 yıldır böyle bir felaket yaşanmadı

Kumluca Belediye Başkanı Köleoğlu, akşam saatlerinde başlayan yoğun yağış nedeniyle teyakkuz halinde olduklarını söyledi. İlçede 50 yıldır böyle bir felaket yaşanmadığını söyleyen Köleoğlu, sel sularının köprüleri yıktığını, bu nedenle iş makinelerinin de çalışamadığını söyledi:

“Yağmur suları taşkınlara sebep olmuştur, zemin katlar ve arabalara zarar vermektedir. Uyarıların ardından ilk andan itibaren teyakkuz halinde bekliyorduk. Sular bir anda yukarıya çıkarak, arabaları sürükledi, seralar sular altında kaldı. Çaba sarfetmemize rağmen yetişemedik. İlçemiz adıma çok üzgünüm. Can kaybı olmaması için vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz, tüm Kumluca’mıza geçmiş olsun.”

Ekipler, mahsur kalanlara yardımcı olmak için büyük çaba sarf ederken, şu ana kadar herhangi bir can kaybı ya da yaralanma ihbarının gelmedi.

İklim değişikliğinin etkisi

Atmosfer ısındıkça daha fazla su tutuyor, bu  da sağanak yağış riskini artıyor. Daha fazla emisyon ve devam eden sıcaklık artışları ile aşırı yağış alınan dönemler, daha yaygın ve yoğun hale gelecek.

Türkiye‘nin dahil olduğu Akdeniz Havzası ise iklim değişikliğinin etkilerinin dünya genelinde en yoğun hissedildiği;  kuraklık ve nem gibi birden fazla fiziksel iklim sistemi koşullarının etkisi altında bulunuyor. Bölgede, kuraklığın etkisi ve şiddetinde belirgin bir artış saptanırken, yağışlar da düzensizleşti ve ani bastıran sağanakların yol açtığı sel, heyelan gibi felaketler de artış gösterdi. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.