Dünyaİklim KriziManşet

Kuraklığın ardından sel: İngiltere ve Fransa’da alarm

0
Fotoğraf: The Guardian

İklim krizi Avrupa‘ya bu yaz aşırı kuraklığı ve aşırı yağışları eşzamanlı yaşatıyor.

Aşırı sıcaklar ve yangınlarla mücadele sürerken, bir ayda yağan yağmurun bir günde yağdığı Fransa‘da, 13 ilde ‘turuncu alarm’ verildi. İngiltere‘nin meteoroloji ajansı Met Office, şiddetli yağışlar sonrası alarm seviyesini sarıya çıkararak, vatandaşlara “hayati tehlike” uyarısı yaptı.

Marsilya. Fotoğraf: Daniel Cole / AP

Kuraklık, sıcak dalgaları ve orman yangınlarından sonra, Fransa şiddetli fırtına ve aşırı yağışlarla boğuşuyor.

Meteoroloji, Akdeniz kıyısında, Lyon bölgesinde, Normandiya‘da, Kuzey kıyısında ve Belçika‘da olmak üzere on üç il için alarm durumu ilan etti.

Sel, başkent Paris‘te metro istasyonlarını sular altında bırakırken ve trafiğin de tıkanmasına neden oldu. Salı günü ani sel sırasında Eyfel Kulesi’nin tepesinde saatte 100 km’den fazla rüzgar kaydedildi.

Ani fırtınada sırasında dolu ve yağmur yağdı ve trafikteki arabalar, Seine Nehri‘nin taşmasıyla kırılan bentlerin arasında kaldı.

Paris’te bugün itibariyle büyük sel beklememesine rağmen yağmurun beklenenin çok üstünde yağması nedeniyle bazı metro istasyonları geçici olarak kapatıldı. Yetkililer yaz mevsiminde normal şartlarda bir ayda yağan yağmurun sadece bir günde düştüğünü açıkladı.

Korsika’da beş kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Fransa’nın güneydoğusundaki Korsika‘da fırtınalar nedeniyle beş kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı açıklanırken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Bu sabah itibariyle adayı vuran şiddetli fırtınalar Girolata’da bir balıkçının ve Erbalunga’dabir kano sürücüsünün ölümüne sebep oldu.

Önceki gün, biri 13 yaşında bir çocuk olmak üzere üç kişi ağaç düşmesi ve çatı uçması nedeniyle hayatını kaybetmişti. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin öğleden sonra bölgeye gitti. Başbakan Elisabeth Borne taziye mesajı paylaştı ve mağdurlara yardım etmek için her şeyin yapıldığını bildirdi.

Güney Fransa’da  gök gürültülü sağanak yağışlar Marsilya Eski Limanı‘nı ve şehrin ana adliye binasını sular altında bıraktı ve yakındaki plajların kapanmasına neden oldu.

Demiryolu ağı SNCF, Çarşamba öğleden sonra Saint-Etienne ve Lyon şehirleri  arasındaki demiryolu trafiğinin kesintiye uğradığını belirtti.

Marsilya

Fransa Meteoroloji İdaresi, güneydeki Auvergne-Rhone-Alpes bölgesinde öğlen saatlerinde ve akşam üstü şiddetli fırtınalar meydana geldiğini, yerel saatle 19.00 sularında fırtınaların şiddetinin azaldığını bildirdi.

Fırtına sebebiyle dün Belçika’nın tarihi kenti Gent‘te de haftalarca süren büyük kuraklığın ardından sular altında kaldı.

İngiltere’nin güney kesimlerini etkisi altına alan gök gürültülü sağanak yağışlar ve sel baskınları, Londra’nın merkezindeki geniş alanlarda sel baskınlarına neden oldu. Kısa sürede bastıran kuvvetli yağış nedeniyle pek çok metro istasyonunu su bastı, ana cadde ve semtlerde sokakları sel aldı, evler ve işyerleri zarar gördü.

Londra’da sağanak yağışlar güneydoğuya akşam 22.00’ye kadar devam etti. Met Office tarafından bölge için sarı uyarıyapıldı, bu da ulaşımın aksaması ve elektrik kesintisi riski anlamına geliyor.

Dün güneydoğuda da ani seller hayatı felç etti. Essex’teki High Beech, 24 saatlik sürede 64 mm yağışlarekor kırdı, Kent’teki Frittenden ise bir saatte 46 mm yağış aldı. Kent ve Medway bölgelerinde gece yarısından beri gök gürültülü sağanak yağış halen sürüyor.

Met Office’in baş meteoroloğu Steven Ramsdale şu açıklamaları yaptı:

“Uyarı bölgelerinin hepsinde gök gürültülü sağanak yağışları görülmese de bugün çok büyük yağış alabilirler. Son derece kuru bir zemine yağan yağmura rağmen, yüzey sularının taşma potansiyeli var. Uyarı alanları içerisinde, elektrik kesintileri, sürüş koşullarındaki ani değişiklikler nedeniyle zorlu seyahat koşulları ve seyahat rotalarının, evlerin ve iş yerlerinin olası su basması olası. Dolu ve yıldırım da  ek bir tehlike yaratabilir.”

Met Office, kararsız havanın hafta sonu boyunca İngiltere’nin çoğu için aralıklı sağanak yağışlar ve zaman zaman batı ve kuzeybatıdan daha tutarlı yağmurlar ile devam edeceğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.