Şanlıurfa’da geçen hafta iki kişinin köpekler tarafından ısırılması sonucu yapılan testlerde kuduz vakasına rastlanması sonucunda Valilik iki mahallede karantina uygulaması başlatıldığını duyurmuş ardından sokaklardaki köpeklerin toplandığı belirtilmişti. Karantinanın ardından hayvan hakları savunucuları bu mahallelerdeki kedi ve köpeklerin toplatıldığını duyurarak tepki gösterdi.
Buket Özgünlü tutuklandı
Öte yandan Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü‘nün Şanlıurfa Siverek’te bulunan belediyeye ait hayvan barınağından hasta 35 köpeği Ankara‘ya taşıması sonrası bazı sosyal medya hesaplarından “kuduz karantinası ihlal edilen bölgedeki köpekler taşındı” iddiaları ortaya atılmıştı. Bunun sonucunda Ankara Valiliği konuya ilişkin inceleme başlatıldığını bildirdi. Bugün köpekleri taşıyan Buket Özgünlü ve beraberindeki dernek çalışanı M.S.D. gözaltına alındı. Özgünlü gözaltına alınmasının ardından tutuklandı.
Bir derneğin hedef göstermesi sonucu ülkede milli güvenlik sorunu varmış gibi açıklama yapan Ankara Valililiği yüzünden Buket Özgünlü “halk sağlığını tehlikeye sokma” iddiasıyla tutuklandı.
Şiddet ve tecavüz failleri kravat taktığı için “iyi hal” indirimi alırken, katiller… pic.twitter.com/OwWTHaMRns
— Yaşam İçin Yasa #YaşamİçinYasa (@yasamicinyasa) June 10, 2024
Ayrıca HAYTAP gibi sokakta yaşayan hayvanlar için çalışmalar yapan STK’lardan ise Şanlıurfa’da toplu köpek katliamları olduğu gündeme getirildi. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda bir köpeğin bir kişi tarafından boğularak öldürüldüğü görülüyor. Öte yandan pek çok fotoğrafta da yine köpeklerin toplandığı görüntülere yansıyor.
‣ Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor
Canlı yayındaydık…
Urfa’da yaşanan toplu köpek katliamları nedeniyle hukukçu ve veteriner hekimler ile saha ekibimizden oluşan 10 kişilik Haytap ekibi bölgeye gitmeye devam ediyor.
Bir yandan 2 hafta önce yaptığımız suç duyurusuna ek 2 suç duyurusu daha hazırlıyoruz.
Fırsatı… pic.twitter.com/frSJ2ytFcs
— Haytap (@HaytapOfficial) June 9, 2024
Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu duyuran Haytap’ın sosyal medya hesabında şu ifadelere yer verildi:
“Urfa’da yaşanan toplu köpek katliamları nedeniyle hukukçu ve veteriner hekimler ile saha ekibimizden oluşan 10 kişilik Haytap ekibi pazar sabahı bölgeye gidiyor. Bir yandan 2 hafta önce yaptığımız suç duyurusuna ek 2 suç duyurusu daha hazırlıyoruz. Fırsatı olan tüm dernek, vakıf ve kişilerin Şanlıurfa’ya gitmesi gerek. #şanlıurfadakatliamvar Şimdi sesinizi çıkarmazsanız yarın çok geç olacak.”
Urfa’da yaşanan toplu köpek katliamları nedeniyle hukukçu ve veteriner hekimler ile saha ekibimizden oluşan 10 kişilik Haytap ekibi pazar sabahı bölgeye gidiyor.
Bir yandan 2 hafta önce yaptığımız suç duyurusuna ek 2 suç duyurusu daha hazırlıyoruz.
Fırsatı olan tüm dernek,… pic.twitter.com/RMmzNpItSS
— Haytap (@HaytapOfficial) June 8, 2024
Son günlerde hükümet tarafından sokakta yaşayan köpeklerin “uyutulma” adı altında öldürülmesinin masaya getirilmesi, oldukça tepki toplamış binlerce insan bir araya gelerek hayvanların öldürülmesi anlamına gelen bu talebe karşı çıkmıştı.
‣ Türkiye’nin dört bir yanından binlerce hayvan hakları savunucusu seslendi: Toplayamazsın, öldüremezsin!
Köpeklerin toplanması olaylarının öncesinde şehirde yaşanan kuduz vakalarının ardından ise Şanlıurfa Valiliği‘nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“30.05.2024 tarihinde Eyyübiye ilçesi Payamlı mahallesinde, 03.06.2024 tarihinde de Eyyübiye ilçesi Batıkent mahallesinde sonradan kuduz olduğu tespit edilen sahipsiz köpekler tarafından 4 vatandaşımızın ısırıldığı anlaşılmıştır. Yapılan incelemede, her iki vakada da sahipsiz sokak köpeklerinin kontrol altına alınarak tecrit edildiği, vatandaşlarımızın ise hiçbir gecikmeye meydan verilmeden tedavilerine başlandığı ve aşılarının yapıldığı tespit edilmiştir. Meydana gelen her iki olaydan sonra Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi, İl Tarım Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili birimleri tarafından gerekli çalışmaların yapıldığı belirlenmiştir. Valimiz tarafından, belediyeler ve ilgili kamu kuruluşlarına kuduz vakalarına karşı aşılama çalışmalarının il genelinde bütün sokak hayvanlarını kapsayacak şekilde en kısa sürede tamamlanması ve rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılması talimatı verilmiş, ayrıca sokak hayvanları ile ilgili yapılacak bütün çalışmaların mevzuata uygun olarak ve hayvan haklarını ön planda tutan bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi istenilmiştir. Sokak hayvanları ve kuduz vakaları ile ilgili bütün gelişmeler ve alınması gereken tedbirler ilgili tüm kuruluşlarla birlikte Valiliğimiz tarafından yakından takip edilmektedir.”
‣ Sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili Çevre Bakanlığı genelgesinin yürütmesi durduruldu
‘Urfa’yı dolaştık bu köpekler nerede, sokaklarda köpek kalmamış’
Hayvan hakları savunucuları da bu açıklamanın ardından mahallede bulunan diğer kedi ve köpeklerin toplatıldığını belirterek durumu protesto etti.
Duvar’dan Fatma Keber’in aktardığına göre; yetkililerin “13 köpeğin barınağa alındığı” yönündeki açıklamalarına karşı çıkan hayvan hakları savunucuları “Urfa’yı dolaştık bu köpekler nerede, sokaklarda köpek kalmamış” diyerek tepki gösterdi.
Eylemde açıklama yapan Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tuğba Gürsoy, kuduz vakalarıyla ilgili “Kuduzu köpeğe, ineğe, kediye bulaştıran yaban hayatıdır, burada bir kuduz tehlikesi varmış gibi bütün hayvanların canına kastediliyor” dedi.
“Şu an bu şehirde bir kuduz tespiti olduğu iddia ediliyor rapor çok şaibeli yarın bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullanan Gürsoy şöyle devam etti:
“Bir gün içerisinde kuduz testi yapılan bölüm nerede? Eğer bu şehirde kuduz tespiti varsa Kurban Bayramı yaklaşıyor, hayvan kesemezsiniz. Burada bir oyun olduğunu düşünüyoruz, savcılığa başvursun yapacağız. Kuduz denerek barınağa alınan köpekleri ziyaret ettik. Hayvanlara kuduz diyorlar, hayvanlar hasta, bakımsız kalmışlar. İnsanlar yavru köpekten bile korkuyor kuduz tanısını koyuyor. Yaşayan hayvanda kuduz tespiti mülkün değildir. Ancak hayvan ölür beyninden alınan bir parçayla inceleme örnekleri ile ortaya çıkar.”
Sadece 13 köpeğin sadece karantinaya alındığı açıklamalarını gerçekçi bulmadığını ifade eden Gürsoy “Şehri geziyoruz, saatlerdir köpekleri göremiyoruz, karantinada 13 tane köpek var deniyor, bu köpekler yani bu şehrin köpekleri nerede, biz bunu sormak istiyoruz? Ne yapıldı bu köpeklere? Sokakta yok, bakım evinde yok, nerede bu köpekler?” diye sordu.
Öte yandan köpeklerin toplanırken öldürüldüğü ve barınaklarda kötü muameleye maruz kaldığı iddialarına ilişkin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanı Ömer Yılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Yılan, “Büyükşehir Belediyesi’nin merkezde bulunan barınağı var. O barınak bütün vatandaşlara da açıktır. Kişi dilediği zaman gidip görebilir çok net bir şekilde onunla alakalı hiçbir sıkıntı yoktur. Bunun net bir şekilde ifade edelim” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Remzi Sonekinci de barınağa bu süreçte 12 köpek getirildiğini ve köpeklerin karantina sürecinde bekletildiğini ifade etti. Sonekinci “10 gün sonunda kuduz çıkmazlarsa normal rehabilitasyon sürecine dönecekler. Kısırlaştırma, aşılama ve daha sonra doğal yaşama bırakılacaklar. Ama 10 gün sonrasında kuduz çıkarsa yasa ne ise o uygulanacak. Prosedür 5199 devam ediyor. Kısırlaştırma, iyileştirme süreci gereği özellikle o bölgedeki hayvanlar özel bir toplama yok normal rutin süreç” diye konuştu.