İklim KriziManşet

Kaliforniya sele teslim: İklim krizi kaynaklı sellerde 14 kişi hayatını kaybetti

0
Kaliforniya

ABD‘nin iklim krizinin etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği Kaliforniya eyaletinde, yeni bir sel felaketi yaşandı. Aşırı yağış ve fırtınalı hava dalgası nedeniyle en az 14 kişi yaşamını yitirirken yerleşim yerleri sular altında kaldı.

Eyaletin orta ve kuzey kesimlerinin tekrar şiddetli yağmur ve fırtınanın etkisi altına girmesiyle günlerdir süren sağanak sonrası nehirler taştı. Pajaro Nehri’ni kontrol altında tutmak için inşa edilen 30 metrelik set yıkıldı. Setin yıkılan kısmı, havadan dronlarla görüntülendi. Su seviyesinin yükselmesiyle yakınlardaki bölgelerde baskınlar yaşandı.

Bölge sakinleri yerleşim yerlerini terk etmeye başladı. Yetkililer, dokuz binden fazla kişi için tahliye emri verdi. Acil durum ekiplerinin evlerinde mahsur kalanlara yardım etmek amacıyla başlattığı çalışmalarda 90’dan fazla kişi kurtarıldı.

Kaliforniya

Eyalette acil durum ilan edildi

Bölgenin elektrik sağlayıcısı, altı bin yedi yüz haneye enerji verilemediğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kaliforniya’ya daha fazla afet yardımı gönderilebilmesi için selden etkilenen yerlerde acil durum ilan etti.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom hava şartları nedeniyle “acil durum” ilan ederken, şiddetli hava olaylarına karşı talep ettiği federal yardımlar eyalette 34 bölgeyi kapsayacak şekilde Joe Biden tarafından onaylandı.

Kaliforniya

‣ Kaliforniya sel ve heyelan felaketiyle boğuşuyor: 13 ölü

Olumsuz koşulların sürmesi bekleniyor

Dağlık bölgelere birkaç metre kar yağması, düşük rakımlı bölgelerde de şiddetli yağmur ve eriyen kardan kaynaklanan “su baskınları” bekleniyor.

Ulusal Meteoroloji Servisi, 39 milyondan fazla kişinin uyarı altında olduğunu bildirdi. Meteorologlar, yaşanan felaketin bu kış Kaliforniya’da görülen 10’uncu büyük fırtına olduğuna dikkat çekti. Kötü hava şartlarının önümüzdeki haftalarda da devam etmesi bekleniyor.

Yetkililer, yerleşim yerlerinde hasara yol açan afet nedeniyle baraj seviyelerinin son üç yılda hiç olmadığı kadar dolduğunu açıkladı.

Kaliforniya Ulaştırma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sel, kaya ve çamur kayması ile yoğun kar yağışı riski bulunuyor, bu da yolların kapanması ve çığ olasılığını artırıyor” dedi.

Kaliforniya

‣ Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar

Eyalet, aşırı hava olaylarından etkileniyor

Kaliforniya, son haftalarda meydana gelen olağan dışı bir dizi şiddetli kış fırtınası ve yağışlardan olumsuz şekilde etkileniyor. Son üç ayda art arda gelen ve “atmosferik nehir” adı verilen hava dalgası nedeniyle eyaletin yüksek kesimleri kar altında kalırken, sahil ve alçak kesimleri de aşırı yağmur ve sellere maruz kalıyor.

Sierra Nevada bölgesinde kar kalınlığı 2,5 metreye yaklaşırken, sahil kasabası Santa Cruz‘da sel nedeniyle bazı yollar kullanılamaz hale geldi.

Kaliforniya

‣ Kaliforniya’da sıcaklık rekoru: Yangınlar kontrol altına alınamıyor

Wisconsin’de 110 bin hane ve iş yeri elektriksiz kaldı

South Dakota‘dan Connecticut eyaletine kadar olan bölgelerde de farklı bir hava dalgası sistemi, şiddetli yağış ve kar şeklinde etkisini gösteriyor.

Poweroutage.us sitesi, kar fırtınası nedeniyle Wisconsin‘de yaklaşık 110 bin hane ve iş yerinin elektriksiz olduğunu belirtiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.