İklim KriziManşet

Greta Thunberg, Yokoluş İsyanı’nın Lahey’deki iklim protestosunda gözaltına alındı

0

Hollanda‘nın Lahey kentinde dün düzenlenen iklim protestosunda aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu düzinelerce kişi gözaltına alındı.

Eylemciler Hollanda hükümetinin fosil yakıt endüstrisine yönelik sübvansiyonları ve vergi indirimlerini protesto ediyordu.

Polis, göz altıların protestocuların kentteki bir yolu kısmen kapatması nedeniyle yapıldığını açıkladı.

İklim aktivizmi grubu, Yokoluş İsyanı,  gösteriden önce aktivistlerin Lahey’e giden ana otoyolu kapatacağını ancak atlı polis memurlarının da aralarında bulunduğu yoğun polis varlığının eylemcilerin yola çıkmasını engellediğini bildirdi. Grup bunun üzerine başka bir yolda oturma eylemi yapmaya başladı. Polisin “dağılma” talimatına uymayan çok sayıda aktivist göz altına alındı.

Thunberg: Elimizden geleni yapacağız

İnsanların iklim kriziyle ilgili etkili önlemler almayan hükümetlerini protesto etme hakkı olduğunu belirten Thunberg, ”Gezegensel bir acil durum içerisindeyiz ve bir şeyler yapabilecekken insanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmelerine ve mülteci olmaya zorlanmalarına seyirci kalmayacağız ” dedi.

Grubun neden sürücülerin yolu kullanmasına izin verecek şekilde çimenlik bir alana taşınmadığı sorulduğunda Thunberg , “Varoluşsal bir acil durumla karşı karşıyayız ve elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Yokoluş İsyanı aktivistleri, sübvansiyonları protesto etmek için Hollanda parlamentosunun geçici binasının önünden geçen otoyolu 30’dan fazla kez kapatmıştı.

Thunberg, Lützerath’taki ikinci gözaltının ardından serbest bırakıldı
Greta Thunberg, Norveç’te ‘hükümet kapatma’ eyleminde gözaltına alındı
Greta Thunberg’e ‘polise itaatsizlikten’ para cezası
İsveç’te para cezasına çarptırılan Greta Thunberg, ertesi gün Norveç’te eylemde
Londra’da ‘Petrolün Oscarları’nı protesto eden Greta Thunberg’e dava açıldı
Thunberg ve iklim aktivistleri İngiltere’de uçuş sayısını artırmak isteyen havaalanını protesto etti
Greta Thunberg’in de aralarında bulunduğu aktivistlere karşı açılan dava düştü

Şubat ayında, 21 yaşındaki Thunberg, Londra’daki bir mahkeme tarafından, geçen yıl büyük bir petrol ve gaz endüstrisi konferansına girişi engelleyen bir protesto gösterisinden ayrılma yönündeki polis emrine uymayı reddettiği için beraat etmişti. Thunberg, protestolarla bağlantılı olarak sivil itaatsizlik nedeniyle İsveç ve Birleşik Krallık‘ta defalarca para cezasına çarptırıldı .

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.