İklim KriziManşet

İklim aktivistleri Mona Lisa tablosuna çorba dökerek eylem yaptı

0
Mona Lisa tablosu

Aktivistler iklim krizine dikkat çekmek için farklı sanat eserlerini hedef aldıkları eylemlerini sürdürüyor.

Fransa, Paris’te krize dikkat çekmek isteyen aktivistler bu kez Louvre Müzesi’nde sergilenen Leonardo Da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa tablosunu hedef aldı.

İki kadın aktivist, 27 Ocak Pazar günü eserin üzerine çorba fırlattıktan sonra önündeki bariyerin altından geçerek lekelenmiş tablonun yanına geçti ve “en önemli şey ne, sanat mı yoksa sürdürülebilir gıda hakkı mı? Tarım sistemimiz hasta, çiftçilerimiz iş başında ölüyor” dedi.

Kadınlardan biri, üzerinde “Riposte Alimentaire” (Gıda Yanıtı) çevre aktivist grubunun sloganının siyah harflerle yazıldığı beyaz bir tişört giydiğini göstermek için ceketini çıkardı.

İklim protestocularını karalayan ‘karanlık küresel ağ’ ile tanışın

Louvre Müzesi personeli, tablonun ve protestocuların etrafına siyah bez ekranlar kurmaya çalıştı, ancak sahnenin görünümünü etkin bir şekilde engelleyemedi ve olayın videosu kısa sürede yayıldı. Paris polisi, olayın ardından iki kişinin tutuklandığını açıkladı.

Mona Lisa tablosu zarar görmedi: Bu bir sivil direniş kampanyası

Louvre Müzesi yetkilileri, kadınların balkabağı çorbasını bir kahve termosunun içine sakladığını söyledi. Müze içerisinde küçük miktarlarda yiyeceğe izin veriliyor ancak sergi salonlarında yemek yenilmesine izin verilmiyor. Müze, sanat eserinin 2005 yılında Mona Lisa tablosunun önüne yerleştirilmiş olan kurşun geçirmez cam sayesinde “hiçbir hasara uğramadığını” ve başyapıtın bulunduğu odanın yaklaşık bir saat kapalı kaldıktan sonra yeniden halka açıldığını söyledi.

Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati çorba eylemini eleştirdi ve paylaştığı tweet ile, “Mirasımız olan Mona Lisa gelecek nesillere aittir. Hiçbir sebep onu hedef almayı haklı gösteremez” dedi.

Eylemin sorumluluğunu üstlenen Riposte Alimentaire grubu, AFP’ye yaptığı açıklamada, çorba fırlatma eyleminin “sürdürülebilir gıdaya yönelik sosyal güvenlik yönündeki açık talebin, bir sivil direniş kampanyasının başlangıcına işaret ettiği” belirtildi.

İklim aktivistlerinden Sefiller Müzikali’nde eylem
İklim aktivistleri Paris’teki Louis Vuitton mağazasını turuncuya boyadı

Eylemciler, 2023’te Ipsos anket grubu tarafından 996 kişiyle yapılan ve her üç Fransızdan birinin günde üç öğün yemek için yeterli sağlıklı gıdaya yetecek kadar yiyecek alamadığını ortaya koyan bir ankete atıfta bulundu.

Riposte Alimentaire üyelerinden Till Van Elst, “Vatandaşların tabaklarında ne olduğuna gerçekten karar verebilmelerini istiyoruz” diyerek grubun devletin, insanların özel bir sosyal güvenlik kartı aracılığıyla belirli gıda maddelerini indirimli fiyatla satın almasına izin vermesini istediğini söyledi. Plana göre, demokratik meclisler sübvanse edilecek gıdayı seçecek.

Mona Lisa tablosunu hedef alan eylemcilerin dahil olduğu Riposte Alimentaire grubu, 12 ülkede protesto gruplarından oluşan A22 şemsiye hareketinin bir parçası ve Just Stop Oil‘ı da içeriyor.

Just Stop Oil aktivisti, yeni Kamu Düzeni Yasası kapsamında hapis cezasına çarptırıldı
İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu
Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
Fransa’ya açılan iklim davasında ceza ödenmeyecek

Fransa’da çiftçiler eylemde

Fransız çiftçilerin ülke çapında protestolar düzenlediği bir dönemde gerçekleşen bu eylem, gezegeni korumak için daha fazla eylem talep eden benzer protesto dizisinin sonuncusu oldu.

Fransız çiftçiler, daha iyi ücret, vergi ve düzenlemeler talebiyle ülke çapında günlerdir protestolar düzenliyor. Hükümet, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde tarım işçileri arasındaki hoşnutsuzluğun yayılmasını engellemeye çalışıyor. Seçimler, Emmanuel Macron’un hükümeti için önemli bir sınav olarak görülüyor.

İtalya’da sanat eserlerine zarar veren iklim aktivistlerine 60 bin avro ceza
Paris’te polis iklim eylemcilerine gaz bombasıyla saldırdı

Sanat eserlerini hedef alan eylemler yayılıyor 

Birçok büyük galeride gerçekleşen benzer eylemler sonrası önlemler artırılmıştı. 2022’de Letzte Generation (Son Nesil) aktivistlerinin Almanya, Potsdam‘daki Barberini galerisinde Claude Monet‘nin “Les Meules” (Samanlık) eserine patates püreli saldırısı da dahil olmak üzere çeşitli benzer saldırılardan dolayı, müzelerde sıkı çanta kontrolleri artık normal uygulama haline gelmişti.

Bundan önce, Just Stop Oil Londra‘daki Ulusal Galeri‘de yer alan Vincent van Gogh‘un ünlü Ayçiçekleri tablosuna domates çorbası dökmüştü.

İklim eylemcilerinin son hedefi Andy Warhol’un tablosu

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.