Doğa MücadelesiDünyaİklim KriziManşet

Just Stop Oil aktivisti, yeni Kamu Düzeni Yasası kapsamında hapis cezasına çarptırıldı

0
Fotoğraf: Kirsty Wigglesworth / AP

Just Stop Oil‘in Birleşik Krallık‘ta düzenlediği ‘yavaş yürüyüş‘ protestosuna katılan Stephen Gingell, suçlu bulunarak altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

57 yaşındaki Stephen Gingell’in yeni Kamu Düzeni Yasası kapsamında hapis cezası alan ilk kişi olacağı düşünülüyor. Eleştirmenler yolda yürüyen herkesin temel ulusal altyapıya müdahale suçundan kovuşturmaya tabi tuttulduğunu söylüyor.

‣ Just Stop Oil aktivistleri Londra’daki Onur Yürüyüşü’nü Coca Cola sponsorluğu nedeniyle protesto etti
‣ Just Stop Oil aktivistlerine verilen hapis cezaları uluslararası hukuku ihlal ediyor mu?

2023 sayılı Kamu Düzeni Yasası’nın 7’inci bölümüne göre, gazete matbaalarının, enerji santrallerinin, petrol ve gaz çıkarma veya dağıtım sahalarının, limanların, havaalanlarının, demiryollarının veya karayollarının ‘herhangi bir ölçüde kullanılmasını veya işletilmesini’ engelleyen her türlü eylemin cezası 12 ay hapis.

Fotoğraf: Kin Cheung / AP

İklim kampanyası grubundan yapılan açıklamaya göre, Manchesterlı üç çocuk babası Gingell, 12 Kasım günü Kuzey Londra‘daki Holloway Road‘da yaklaşık 30 dakika yürüyen 40 kadar Just Stop Oil destekçisinden biriydi.

Aynı ay Wimbledon sulh mahkemesinde yapılan duruşmada Gingell, 7’nci maddeyi ihlal etmekten suçlu olduğunu kabul etti. Perşembe günü davası Manchester Sulh Ceza Mahkemesi‘ne nakledildi ve burada altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

‘Bizi öldürmeyi planlayanlar durdurulmadan önce kaç baba hapse atılacak?’

Just Stop Oil 2022 yılından bu yana Birleşik Krallık hükümetinin tüm yeni fosil yakıt üretimini durdurması için kampanya yürütüyor. Kampanyanın “gerilla taktikleri”, İçişleri Bakanlığı tarafından Kamu Düzeni Yasası’nın protesto karşıtı yeni sert önlemlerini parlamentoya sunarken gerekçe gösterildi.

Polis, Just Stop Oil’in protestolarına karşı 7’nci maddeyi ekim ayı sonunda uygulamaya başlamış ve Parlamento Meydanı‘ndaki yürüyüşe katılan 60 kişiyi tutuklamıştı. Grubun o tarihten 4 Aralık’a kadar gerçekleştirdiği yavaş yürüyüş protestoları kampanyasında, 470 destekçisi 630 kez tutuklandı ve bu tutuklamaların yaklaşık yarısı yeni yasa kapsamında gerçekleşti.

Kampanyanın bir sözcüsü, “Fosil yakıt lobisi tarafından hazırlanan 2023 Kamu Düzeni Yasası’nın 7’nci bölümü nisan ayında Priti Patel tarafından tanıtıldı ve ‘önemli ulusal altyapının kullanımına veya işletilmesine müdahale’yi kapsıyor. Görünüşe göre bu hükümet artık yolda, kamuya açık otoyolda yürümeyi hapis cezası gerektiren yasadışı bir eylem haline getirdi” şeklinde açıklama yaptı ve ekledi:

“Bizi öldürmeyi planlayanlar durdurulmadan önce kaç baba hapse atılacak? Yeni petrol ve doğal gaz milyonlarca insanın evlerini, geçim kaynaklarını ve hayatlarını kaybetmesine neden olacak. Hükümet tarafından, başarısız politikacılar tarafından, polis tarafından korunan soykırımcılar serbestçe dolaşmaya devam ediyor, cinayetleri protesto edenler ise hapse atılıyor. Siz kimin tarafındasınız?”

‣ İklim aktivistlerinden Sefiller Müzikali’nde eylem
‣ Birleşik Krallık’ta yeni ‘protesto karşıtı yasaları’ yürürlükte: İklim aktivistleri 10 dakikada tutuklandı
‣ İklim aktivistleri Lordlar Kamarası’nda: Eylemcilere sert polis müdahalesi parlamentodan geçmedi

‘Protesto temel bir haktır, devletin bir lütfu değil’

İnsan hakları örgütü Liberty, Gingell’e verilen cezayı eleştirdi.

Liberty’nin avukatlarından Katy Watts, şunları söyledi:

“Protestoculara bu kadar ağır cezalar verildiğini görmek şok edici. Bu, insanları inandıkları şey için ayağa kalkmaktan vazgeçirmeye kararlı bir hükümet tarafından getirilen bir başka gereksiz ve acımasız yasadır. Bu, insanları susturmaya ve hükümetin tüm hesap verebilirlikten kaçmasına yönelik açık bir girişimdir. Protesto temel bir haktır, devletin bir lütfu değildir. Hükümet protesto hakkımızı korumalı, kriminalize etmemelidir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.