İklim KriziKültür-SanatManşet

İklim eylemcilerinin son hedefi Andy Warhol’un tablosu

0

“Stop Fossil Fuel Subsidies” (Fosil Yakıt Sübvansiyonlarını Durdurun) adlı çevreci protesto grubundan iki eylemci, Avustralya‘nın Canberra kentindeki Avustralya Ulusal Galerisi‘nde bulunan Andy Warhol’un “Campbell’s Soup Cans” adlı eserini mavi kalemle karaladı.

Sosyal medyada yayınlanan protesto görüntülerinde iki eylemcinin aynı zamanda, Campbell’s Soup I adlı baskı serisine ellerini yapıştırmaya çalıştığı da görülüyor.

‘Kapitalizm çıldırmış durumda’

Grup, yaptığı basın açıklamasında, protestonun Avustralya hükümetinin doğal gaz ve kömür gibi sektörlere mali desteğini sona erdirmeyi amaçladıklarını söyledi. Eylemci Bonnie Cassen ise Warhol’un ikonik baskı serisinin “çılgına dönen tüketim kültürünü” yansıttığını belirtti:

“Kapitalizm çıldırmış durumda. Aileler çocukları için ilaç ve yiyecek arasında seçim yapmak zorunda kalırken, fosil yakıt şirketleri rekor karlar elde ediyor. Yine de hükümetimiz fosil yakıt endüstrisine dakikada 22 bin dolar sübvansiyon veriyor.”

Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı
İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda
Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı
‣  Almanya’da iklim aktivistleri Monet tablosuna patates püresi fırlattı
‣  İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı
‣  İklim aktivistlerinden Van Gogh’un tablosuna çorbalı protesto
‣  Picasso’nun tablosu iklim protestosuna dönüştü

İklim aktivistleri yaz ayının ortalarından bu yana, hükümetlerin iklim politikalarını ve iklim krizine yanıt vermeyen kapitalizmi protesto etmek için sık sık sanat eserlerine yönelik bu tür eylemlerini sürdürüyor. Eylemlerde sanat eserleri koruma altında olduğu için zarar görmüyor, aktivistlerse sık sık tutuklanıyor ancak eylemler tüm dünyaya yayılarak devam ediyor.

Pop art akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Andy Warhol’un piyasaya sürülen çorba konserveleri çeşitlerini resmettiği tuvaller de cam ile korunduğu için zarar görmedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.