Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

İkizköylüler’den bilim insanlarına davet: Akbelen’i ancak sizin çalışmalarınızla savunabiliriz

0
Akbelen
Fotoğraf: Cansu Acar

Muğla‘daki İkizköy‘de yer alan Akbelen Ormanı‘nın savunucuları, bilim insanlarını Akbelen’de sürdürülen ekolojik mücadeleye yerinde destek vermeye çağırdı.

Kardok Derneği tarafından yapılan açıklamada, Muğla Valiliği’nin nesilleri Türkiye ve Avrupa ölçeğinde uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan birçok bitki ve hayvan türünün yuvası olan Akbelen Ormanı’nın kesiminin tamamlandığına işaret ettiği kaydedildi.

İkizköylüler, “Bizler Akbelen’de yaşayanlar, yaşamları bu ormana bağlı olanlar ve tüm Türkiye sathında Akbelen Ormanı’nı savunanlar uluslararası ve ulusal mevzuata aykırı olarak devam eden bu doğa katliamına şahitlik ettik” dedi.

Ağaçların kesiminin durdurulmuş olmasına rağmen ormanın yalnızca ağaçlardan ibaret bir ekosistem olmadığını hatırlatan İkizköylü aktivistler, farklı disiplinlerde uzman bilim insanlarını İkizköy’e davet ederek tarafsız gözlemler yapmaya, bilimsel ve teknik raporlar ile ekoloji mücadelesine katkıda bulunmaya davet etti.

Akbelen

Fotoğraf: Cansu Acar

‘Ancak sizin bilimsel raporlarınızla yaşam alanlarımızı savunabiliyoruz’

Davet metninde şu ifadeler kullanıldı:

“Orman içerisinde bulunan orman altı bitki örtüsü, bitkilerin altında her santimetrekaresinde yaşamın çeşitli formlarını barındıran toprak ve ekosistemin sağladığı onlarca mikro yaşam alanını yurt edinmiş yüzlerce hayvan ile yaşam birliğidir. Evet ormanın kesimi tamamlanmış olabilir fakat eko-kırım başta doğal yaşam ortamlarının yok edilmesi ve yüzlerce farklı yaşam formunun ağır iş makineleri ile katledilmesi devam ediyor.

Bizler yaşam savunucuları farklı seviyelerde devam eden bu katliama dur demek için günlerdir orantısız güç, biber gazı, göz yaşartıcı kimyasallara maruz kalarak, darp edilerek direniyoruz.

Ülkemizin saygın bilim kurumlarında görev yapan siz doğa bilimcileri (orman mühendislerini, orman ekologlarını, biyologları, flora uzmanlarını, omurgasız uzmanlarını, herpetologları, ornitologları, mamalogları, ekosistem hizmetleri uzmanlarını, hidrologları ve hidrojeologları) 2023 yılının belki de en büyük doğa katliamına bizlerle birlikte şahitlik etmeye ve kesim alanındaki bilimsel ve objektif gözlemlerini bilimsel ve teknik raporlar haline getirmeye davet ediyoruz.

Bizler hayatları ormanlara ve ekosistemlere bağlı olarak yaşayanlar ancak siz saygın bilim insanlarının gözlemleri sonucunda hazırladığınız raporlar ile bu alanları savunabiliyoruz.

Sizlerin uzmanlık alanlarınız olan doğanın bugün ve şu anda sizlere daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacı var. Türkiye’de doğanın korunmasında bir sembol ekosistem olan Akbelen Ormanı’nın yok ediliyor olması önümüzdeki günlerde birçok önemli doğa alanının, sosyokültürel peyzajın ve birçok canlı türünün bir arada bulunduğu yaşam birliğinin yok edilmesi için bir sınırın ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

Bu bağlamda biz doğa ve yaşam savunucuları siz doğa bilimcileri gerekiyorsa yıllık izinlerinizi kullanarak bizlere destek olmaya davet ediyoruz.”

‣ ‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’
‣ Akbelen’de gün kolluk kuvvetlerinin ‘ağaç budama’ ablukası ile başladı
‣ Akbelen’de günlerdir yıkılmaya direnen ağaç da Limak’ın kepçesinin kurbanı oldu
‣ 308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!
‣ Kılıçdaroğlu, direnişin beşinci gününde Akbelen’de: Kömür yeraltında kalmalı
‣ Akbelen’de kıyımın ve direnişin beşinci günü: Her saniye bir ağaç düşüyor!
‣ Akbelen’de kıyım yapan şirketle OGM arasında 6 milyon liralık protokol imzalanmış
‣ İkizköylüler, Muğla Adliyesi önünde buluştu: Akbelen için adalet istiyoruz, hemen, şimdi!
‣ Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!
‣ Akbelen’de direniş yedinci gününde: Para puldur, ağaç candır!

You may also like

Comments

Comments are closed.