Hayvan HaklarıManşet

Hukukçu ve siyasetçiler: Tutuklanan hak aktivisti Özgünlü’yü derhal serbest bırakın

0

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Urfa-Siverek’deki barınaktan sahiplenerek tedavi ve bakımları için Ankara’ya getirdiği köpekler nedeniyle tutuklanan Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü‘nün derhal serbest bırakılmasını istedi:

“Toplumu kutuplaştırmak isteyen, hayvanları ve onların haklarını savunan insanları hedef göstererek nefret suçu işleyenlerle ilgili gereğinin yapılması için tüm kamu kurumlarına ve adli mercilere çağrıda bulunuyoruz. Buket Özgünlü derhal serbest bırakılmalıdır”

Urfa Belediyesi ‘kuduz iddiasını’ yalanladı: Köpekleri tutuklanan Özgünlü’ye tutanakla teslim ettik
‣ Urfa’daki hayvan hakları aktivistleri köpekler için ayağa kalktı: Sokaklarda köpek kalmamış
‣ Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor
Urfa’daki köpeklerle ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğünden dezenformasyon açıklaması

Özgünlü’nün sosyal medyadaki provokatif bir hesabın hedef göstermesinin ardından tutuklanmasına, Ankara Adliyesi önünde yaptıkları açıklamayla tepki gösteren baronun Hayvan Hakları Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Başer, şunları söyledi:

“Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü’nün Şanlıurfa’da karantina bölgesine 120 km uzaklıktaki Siverek Barınağı’ndan, kuduzla hiçbir ilgisi olmayan hasta ve bakımsız hayvanları Belediye tarafından düzenlenen tutanakla sahiplenerek tedavi için Ankara’daki yaşam alanına getirirken, İçişleri Bakanlığı ve Valilik talimatıyla yakalanarak gözaltına alınması ve 10 haziran pazartesi günü 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce verilen kararla tutuklanarak cezaevine gönderilmesi de bu algı operasyonunun sonuçlarından biridir.”

‘Kuduz ve karantina iddiaları samimi ve prodesüre uygun değil’

Geçen yıl Urfa’da iki kişinin ölümüyle sonuçlanan kuduz vakasından birinin Suriye‘de, diğerinin ise sahipli hayvan kaynaklı olduğunu hatırlatan Başer, buna rağmen basında bunun sokak hayvanları kaynaklı olduğu yönünde algı yaratıldığını belirten Başer  geçen hafta yine Urfa’da kuduz vakası görüldüğü iddiasıyla iki mahallenin karantina altına alınması uygulamasının da samimi ve prosedüre uygun olmadığını söyledi:

Ankara Barosu Sokak Hayvanları Için Ses Yükseltti  (2)

‘Raporlar şaibeli, hukuki süreç başlatacağız’

Büyükşehir Belediyesi Barınağı’na götürülen köpeğin 3 Haziran’daki şüpheli ölümü üzerine düzenlenen raporu da şaibeli bulduklarını söyleyen Başer,  gerekli hukuki süreci başlatacaklarını kaydetti:

“Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’da yaşanan bir olayda kuduz vakası görüldüğü iddiası üzerine iki mahalle karantinaya alınmıştı. Karantina uygulaması yasal olmakla birlikte samimi ve prosedüre uygun değildir. Zira, karantina bölgesine büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişi de yasaklanması gerekirken bununla ilgili bir önlem alınmamıştır. Ayrıca, büyükşehir belediyesi barınağına getirilen ilgili köpeğin 3 haziran tarihinde şüpheli ölümü üzerine rapor düzenlenerek Adana İl Tarım Müdürlüğüne gönderilmiş, hemen ertesi gün Adana İl Tarım Müdürlüğü tarafından köpeğin kuduz pozitif olduğu yönünde rapor verilmiştir. Nakil dahil, 1 günden az bir sürede tüm testlerin tamamlanması nerdeyse imkansızdır. Veteriner hekimlerin de görüşleri doğrultusunda, şaibeli olduğunu düşündüğümüz raporu düzenleyen kurumlarla ilgili gerekli hukuki süreci başlatacağımızı da bildiriyoruz”

Başer, “Toplumu kutuplaştırmak isteyen, hayvanları ve onların haklarını savunan insanları hedef göstererek nefret suçu işleyenlerle ilgili gereğinin yapılması için tüm kamu kurumlarına ve adli mercilere çağrıda bulunarak” Ankara Barosu’nun çözüm önerilerini de sıraladı:

  • Buket Özgünlü derhal serbest bırakılmalıdır,
  • Ülke çapında bir an önce kısırlaştırma seferberliği başlatılarak,  5199 sayılı kanuna uygun olarak yerel yönetimlerce kısırlaştırılıp aşılanan hayvanlar alındığı yere geri bırakılmalıdır.
  • Kanuna aykırı davranan şahıs ve yerel yönetimlerin yetkilileri hakkında caydırıcı cezalar uygulanmalıdır
  • Hayvanlara yönelik işlenen fiillerle ilgili cezalar artırılmalı ve caydırıcı olması bakımından yatarı olan hapis cezaları verilmelidir.
  • Nefret söylemleriyle toplumu yanlış yönlendiren topluluk ve paylaşımlarla ilgili gereken tedbirler alınarak buna sebep olanlar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Ankara Barosu tüm hak ihlallerinin karşısında olduğu gibi hayvanlar için de adalet arayışını sürdüreceğini ve sürecin takipçisi olacağını da bildirdi.

DEM Partili Koca: Hayvan nefretinde taraf mı tutuyorsunuz?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Perihan Koca da Buket Özgünlü’nün tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Koca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Şanlıurfa’da gerçekleştirildiği iddia edilen toplu köpek katliamı ile ilgili adli mercilerce herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Söz konusu iddialarla ilgili gözaltına alınan ya da soruşturulan kişi sayısı kaçtır?
  • Hayvan hakları savunucusu Buket Özgünlü’nün bizzat kamu görevlileriyle ortaklaşa çalışarak, yasal dayanaklarla ve prosedürleri yerine getirerek köpekleri tedavi etmek için yürüttüğü faaliyetin kriminalize edilerek suç gibi gösterilmesi sonucu mahkemelerin tutukluluk kararı vermeleri mahkemelerin etki altında kaldıkları ya da talimatla hareket ettikleri iddialarını doğurmuştur. Bu iddialar bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır?
  • Şanlıurfa’da köpeklerin toplu olarak öldürüldükleri iddiası soruşturulmazken kuduz karantinası altında olan köpeklerin taşındıkları iddiası soruşturulmadan Buket Özgünlü’nün tutuklanmaya sevk edilmesi ve tutuklanması adli mercilerin son zamanlarda sürekli yükseltilen hayvan nefreti konusunda bir taraf tuttuğunu mu göstermektedir?

Köpeklerin getirildiği Ankara Patiliköy Köpek Barınağı‘nın sosyal medya hesabından da bir açıklama yapıldı ve hayvanlarda kuduzun söz konusu olmadığı belirtildi:

“Dün Şanlıurfa’dan Ankara’ya getirilen, testlerinde gençlik hastalığı olduğu öğrenilen canlar şu an büyükşehir barınağında karantinada. Süt tozu beslenenler var. Serum alanlar var. Kuduz söz konusu bile değildir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.