“Katliam yasası’nın yürürlüğe girmesinin hemen ardından, ağustos ayında Niğde Belediyesi’ne ait barınakta toplanan yüzlerce köpeğin öldürülmesine ilişkin açılan davada, savcılığın katliamda “sorumlu” bulamadığı ve bu yüzden takipsizlik kararı yazdığı ortaya çıktı
Ankara Barosu Hayvan hakları Merkezi’nden avukatların vahşetle ilgili suç duyurusunda bulunmasının ardından dava açılmış; belediye ise köpeklerin “zoonoz” yüzünden “uyutulduğunu”, gömülen yüzlerce hayvan arasında doğal şekilde ölenlerin olduğunu savunmuştu.
Niğde Belediyesi’nden toplu köpek mezarıyla ilgili açıklama: Kanuna ve vicdana uygun
T24’ten Ceren Bala Teke’ye konuşan avukatlar, barınakta çalışan üç işçinin hayvanları nasıl öldürdüklerine dair beyanlarına rağmen takipsizlik kararı verildiğini bizzat savcılıktan öğrendiklerini söyledi. Henüz Cumhuriyet Başsavcısı’nın onayını vermediğini öğrendilerini belirten avukatlar, soruşturma aşamasında keşif kararı çıkartılmadığını ve kamera görüntülerinin incelenmediğini de kaydetti.
‘Hayvanlar kan kusarak öldü’
Katliam haberinin duyulmasının ardından suç duyurusunda bulunan Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Tuğba Gürsoy şunları anlatmıştı:
“Gönüllülerin baktığı köpekler ortadan kayboluyor, sonra toplu mezarlara atılmış halde bulunuyorlar. Buralara sürekli yeni hayvan atılıyor. Barınağa girin süslü püslü, inanılmaz bir vitrini var, hayvan sayısı 20’yi geçmez ama mezarlar tıka basa dolu. Geçen sene kaç yasaklı ırk vardı dedik, 60 dediler. Dün barınağı gezdik sadece 2 kalmış. Üstelik henüz toplama yapmadık dediler. Sokaklarda kedi köpek kalmamış. 3-5 günlük iş değil bu! Bütün mezarların açılmasını ve yaklaşık ölüm tarihleri ile sebeplerinin tespitini talep ediyoruz.”
Şüpheli beyanlarına göre hayvanların enjeksiyon yöntemiyle katledildiğini de doğrulayan avukatlar, “İçeriğini bilmedikleri bir ilacı padoklara girerek rastgele hayvanlara enjekte ettiklerini, enjeksiyonun ardından köpekler ağzından burnundan kan gelerek can vermiş” dedi.
Niğde ve Ankara adliyeleri önünde eylem
Barınakta katliamın sürdüğünü ve dosyanın kapatılmak istendiğini belirten hak savunucular ve hukukçular geçen cuma Niğde Adliyesi önünde bir eylem gerçekleştirdi ve katliam yasasına karşı herkesi ses çıkarmaya davet etti.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Katliamı itiraf eden barınak çalışanlarına rağmen sorumlularının soruşturulmasına bile izin vermeyip dosyayı kapatmaya çalışan yargıya karşı hafta sonunda da Ankara’da Adalet Bakanlığı önünde toplanan hayvan hakkı savunucuları “Barınakları denetleyin, katilleri yargılayın! Cezasızlığa son verin, hayvan katliamlarını durdurun!” dedi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Boşaltılan Gebze Barınağı’na yeni hayvanlar getiriliyor
Aralarında yavru kedi ve köpeklerin de olduğu 43 hayvanın 10 Ekim’de öldürülerek poşetlere doldurulup çöpe atılmasının ardından hayvanseverlerin boşalttığı Gebze barınağına ise sokaktan toplanan yeni hayvanlar getiriliyor.
#GebzeNöbeti
Bakımevi olması gerekirken ölüm kampı olan Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne tüm uyarılara ve süren direnişe rağmen bugün yeni hayvanlar toplanarak getirildi.
Yaşam nöbeti tutan hayvan hakları savunucuları, araç içerisinde hayvanların… pic.twitter.com/oPTOdoAKPK— Yaşam İçin Yasa #YaşamİçinYasa (@yasamicinyasa) October 31, 2024
Hayvanseverler katliamın ardından sağ kalan hayvanları barınaktan almış ve güvenli mekanlara taşımıştı.
Gebze’de katliam: Barınağa götürülen 30 köpek ve 13 kedi zehirlenerek öldürüldü
Gebze’deki vahşete Türkiye’nin her yerinden tepki yağıyor: Yasayı geri çekin!
Gebze Belediyesi’nden tanıdık ‘katliam’ açıklaması’: Dışarıda ölmüş hayvanları topladık
Gebze katliamı’nı protesto eden hak savunucularına gözaltı, darp
Gebze Belediye Başkanı’ndan dava: Hayvanlarımızı çaldılar, mamaları gaspettiler, geri getirin
Gebze Belediye Başkanı, katliamdan kurtarılan hayvanların barınağa iadesini istedi
Gebze Kitap Fuarı’nda hayvan hakları savunucularından protesto
Barınak önünde halen nöbet tutan hak savunucuları, boşalttıkları barınağın yeniden köpeklerle doldurulmaya başlandığını duyurdu. Getirilen hayvanların barınağa girmesine engel olmaya çalışırken saldırıya uğradıklarını ve gözaltına alındıklarını anlatan hak savunucuları, “Bu hukuksuz müdahaleleri ve barınaktaki canların yaşamını tehdit eden bu kararı kınıyoruz. Hayvanların yaşam hakkına yapılan bu ihlallere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm duyarlı vatandaşları, sesimize ses katmaya davet ediyoruz” dedi.
Ümraniye Barınağı önündeki nöbete taciz ve saldırı
Gebze Barınağı’ndaki katliamdan iki gün sonra Ümraniye Belediyesi‘ne ait Hekimbaşı Barınağı‘na giden hak savunucuları ve hayvanseverler, kafeslerde ölü yavru kediler, dışkı ve idrar içinde korkudan paralize olmuş köpekler ve çok sayıda tarihi geçmiş mama bulmuştu.
Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi
Ümraniye yaşam nöbetinin 17. gününden (saat 05.00) kamuoyuna ve Anayasa Mahkemesi’ne sesleniyoruz 📢
Kanlı yasanın derhal iptal edilmesi, hayvanların katledildiği ölüm kamplarının kapatılıp, tedavi ve kısırlaştırma merkezlerine dönüşmesi, mahalle sakinlerimizin özgür olarak… pic.twitter.com/ykhU7f3PW7
— Yaşam İçin Yasa #YaşamİçinYasa (@yasamicinyasa) November 3, 2024
Kısmen boşaltılan barınak önünde o günden bu yana nöbet tutan hak savunucuları, barınak görevlilerince sürekli taciz edildiklerini, ancak talepleri karşılanana dek nöbeti sürdüreceklerini açıkladı.
Barınak önünde nöbet tutanlar 20 Ekim’de de bir kişi tarafından tehdit edilmişti. Nöbet tutan yurttaşların yanına giden bir kişinin “Hapisten yeni çıktım” diyerek saldırı girişiminde bulunması ve tehdit etmesinin ardından yaşam savunucularının tepkisi de kameralara yansımıştı.
Ümraniye Barınağındaki sorunların çözülmesi ve hayvanların refahının arttırılması amacıyla aşağıda belirtilen taleplerimiz karşılanıncaya kadar nöbet tutmaya devam edeceğimizi kamuoyuna paylaşırız. #ümraniyedekatliamvar #ümraniyebarınaknöbeti pic.twitter.com/VInLeiCNuy
— Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi (@umraniye_hhi) October 28, 2024