Dünyaİklim KriziManşet

Hollanda’daki Extinction Rebellion protestosunda 1,500’den fazla iklim aktivisti tutuklandı

0
Extinction Rebellion
Fotoğraf: Phil Nijuis / ANP

İklim aktivisti grubu Extinction Rebellion’ın (kısaca XR/Yokoluş İsyanı) cumartesi günü Hollanda’nın idari başkenti Lahey’de gerçekleştirdiği eylemde bin 500’den fazla gösterici gözaltına alındı.

Extinction Rebellion’ın Lahey’deki A12 otoyolunun parlemento ve bakanlık binalarına yakın bir yerde düzenlediği yedinci protestoya, grubun verilerine göre yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Aktivistler, ülkenin fosil yakıt sübvansiyonlarını protesto etmek üzere öğleden sonra otoyolun bir bölümünü trafiğe kapattı. 

Pankartlar ve tabelalar taşıyan göstericilerin bazıları, tazyikli su kullanılacağını tahmin ederek otoyoldaki gösteriye mayo giyerek veya şemsiye taşıyarak katıldı.

Extinction Rebellion

Fotoğraf: Phil Nijuis / ANP

The Guardian‘ın aktardığına göre polis, şehirdeki önemli ana yollardan birini kapatan eylemcileri dağıtmak için tazyikli su kullandığını, vandalizmi de içeren suçlamalar kapsamında toplam bin 579 kişiyi tutukladığını ve bunlardan 40’ının yargılanacağını ifade etti.

Hollanda haber ajansı ANP, şimdiye kadar bir protestodaki en yüksek tutuklama sayısının bu protestoda kaydedildiğini bildirdi.

Extinction Rebellion

Fotoğraf: EPA

‣ Hollanda’da Extinction Rebellion’ın iklim eylemine polis müdahalesi: 700 gözaltı

‘Protestocuların sayısı her seferinde ikiye katlanıyor’

Protestoculardan 31 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Anne Kerevers, “Bizi buradan ancak sürükleyerek çıkarabilirler” dedi: “İklim değişikliği devam etmekte olan bir kriz ve nedenini biliyoruz. Hâlâ devletimiz tarafından sübvanse ediliyor, ve buna bir son verilmesi gerekiyor.”

Extinction Rebellion

Fotoğraf: EPA

Extinction Rebellion sözcülerinden Aaron Pereira, şunları kaydetti:

“Her ay veya iki ayda bir buraya geri geliyoruz ve her geldiğimizde protestocuların sayısı iki katına çıkmış oluyor. Gerçek iklim eylemi için geniş bir halk desteği var ve insanlar, hükümetin fosil yakıt endüstrisini sübvanse ederek buna aktif olarak karşı çıktığı gerçeğinin yeni yeni farkına varıyor.”

‣ Paris’in kalbini işgal eden Kaçınılmaz İsyan: Dünya ölüyor

Kızıl Kadın tazyikli suya direndi

Protestocular arasında Game of Thrones dizisinde canlandırdığı Melisandre rolü ile tanınan Carice van Houten’ın da aralarında bulunduğu birkaç Hollandalı ünlü de yer aldı.

Extinction Rebellion

Fotoğraf: Robin van Lonkhuijsen / AFP

Giydiği kırmızı kıyafetler nedeniyle Game of Thrones’da “Kızıl Kadın” olarak tanınan karakteri canlandıran van Houten, sosyal medya platformu Instagram’da kırmızı yağmurluğuyla tazyikli suya direnirken bir video yayımladı.

Van Hauten’in gözaltına alındığı ancak daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Öte yandan oyuncunun yargılanacak isimler arasında olup olmadığı belirtilmedi.

Extinction Rebellion

‣ İklim aktivistleri Lordlar Kamarası’nda: Eylemcilere sert polis müdahalesi parlamentodan geçmedi

Ne olmuştu?

XR, iklim krizine karşı doğrudan eylem protestolarıyla tanınır hale geldi. Ocak ayında ise, 2023’te camları kırmak ve kendilerini halka açık yerlere yapıştırmak gibi düzeni bozan taktiklere bir süre ara vereceğini duyuran çevre kampanyaları grubu, bu taktikler yerine hükümetin eylemsizliğine karşı muazzam sayılarda insanları iklim için seferber etme sözü vermişti.

‣ İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor

Grup, nisan ayında Birleşik Krallık’ın başkenti Londra‘da, binlerce kişiyi İngiltere parlamentosu dışında toplayarak dört günlük bir eylem düzenlemişti.

‣ Londra ve Berlin’de 60 bin iklim aktivisti fosil yakıtlara dur diyerek adil geçiş talep etti

Mart ayında Hollanda’daki Eindhoven havaalanında düzenlenen protestolar da dahil olmak üzere son aylarda Avrupa‘daki birçok havalimanında da protestolar gerçekleştirmişti.

Geçtiğimiz hafta ise İsviçre’nin Cenevre kentinde Avrupa’nın en büyük özel jet satış fuarına karşı gösteri yapan diğer gösteri gruplarına katılmıştı.

Bazı aktivistler, sergilenen uçaklara kendilerini zincirlemiş ve asfalttaki protestocular nedeniyle hava trafiği kısa süreliğine aksamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.