İklim KriziManşet

İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor

0
Birleşik Krallık merkezli, uluslararası iklim aktivizmi grubu Extinction Rebellion (XR), 2023’te “cam kırmak, kendilerini halka açık yerlere yapıştırmak” gibi “kamu düzenini bozucu” protesto taktiklerini değiştireceklerini duyurdu.

Daha önce sık sık Londra’nın merkezindeki önemli yolların ve köprülerin kapatılmasını, petrol rafinerilerinin abluka altına alınmasını, Barclays banka merkezindeki camların kırılmasını ve maliye bakanlığı binasının üzerine sahte kan püskürtülmesi, Parlamento Meydanı’na ağaç dikmek,  Buckingham Sarayı’nın kapılarına kendilerini yapıştırmak gibi pek çok sivil itaatsizlik eylemiyle tanınan  XR, dört yılda doğrudan harekete geçtiğini, çok az şeyin değiştiğini ve emisyonların artmaya devam ettiğini söyledi:

Picasso’nun tablosu iklim protestosuna dönüştü
İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı
İklim aktivisti, ‘münasip eylem yöntemlerinin’ tartışıldığı programda kendini masaya yapıştırdı
İklim eylemleri karşılık buldu: Birleşik Krallık’ta bir bankacılık grubu daha fosil yakıtı desteklemekten vazgeçti

“Yeni yıla girerken, birincil taktik olarak kamuyu rahatsız etmekten geçici olarak uzaklaşmak için tartışmalı bir karar alıyoruz. Şu anda en çok ihtiyaç duyulan şey, gücün kötüye kullanılmasına ve dengesizliğe son vermek, fosil yakıt çağını sona erdirmek için birlikte çalışan adil bir topluma geçiş sağlamak. ”

İklim aktivistlerinin geçen yıla damgasını vuran doğrudan eylem dalgasının otoyolları ve diğer altyapıyı etkilemesinin ardından hükümet yeni yasal kısıtlamalar getirmişti. 2022’de Polis, Suç, Hüküm ve Mahkemeler Yasası‘nın yürürlüğe girmesi, polise gündelik hayatın aksamasına neden olan protestoları kısıtlamak için daha daha fazla yetki tanıdı. Yeni asayiş kanunu , her ikisi de hapis cezasıyla cezalandırılabilen “trafiği kilitleme” ve “önemli ulusal altyapıya müdahale” suçlarına da ceza öngörüyor.

Anket sonuçları etkiledi

Grubun bu kararı almasında YouGov tarafından yapılan anketten çıkan ve eylemlerinin “beğenilmediğini” gösteren sonuçların etkili olduğu düşünülüyor.

Grup adına yapılan açıklamada, “Konuşmanın ve harekete geçmenin suç sayıldığı bir zamanda, kolektif güç oluşturmak, sayıca güçlenmek ve köprüler kurarak gelişmek radikal bir eylemdir” denildi: “XR, herkesi bu çalışmaya dahil etmeye ve kimseyi geride bırakmamaya kararlı çünkü herkesin oynayacak bir rolü var. “

100.000 kişiyi “kilitleri, yapıştırıcıları ve boyaları geride bırakmaya” ve 21 Nisan’da Parlamento Binalarını kuşatmaya çağıran XR bildirisinde, “Şu anda en çok ihtiyaç duyulan şey, gücün kötüye kullanılmasını ve dengesizliği bozmak, fosil yakıt çağını sona erdirmek için birlikte çalışan adil bir topluma geçişi sağlamaktır. Açgözlü ve kâr peşinde koşan siyasetçilerimiz bunu baskı görmeden yapmayacak” ifadeleri kullanıldı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.