İklim KriziManşet

Hollanda’da Extinction Rebellion’ın iklim eylemine polis müdahalesi: 700 gözaltı

0
Extinction Rebellion

Hollanda‘da polis, ülkenin idari başkenti Lahey‘de parlamentoya giden A12 ana yolunun son kısmını kapatarak fosil yakıt kullanımının sonlandırılması için protesto düzenleyen iklim eylemcilerine tazyikli su ile müdahale etti.

Extinction Rebellion‘ın (Yok Oluş İsyanı) organizasyonuyla toplanan yaklaşık üç bin kişi, şehrin girişi olan A12’nin son kısmını kapattı.  Petrol, kömür ve gaz kullanımının sonlandırılmasını isteyen eylemciler, hükümetin fosil yakıt politikasını eleştirdi.

Eylem sırasında ağaç dallarına, yol kenarındaki duvara ve sokak lambasına tırmanan bazı göstericiler polis tarafından aşağıya indirildi. Polis, kendilerini ağaca bağlayan bazı eylemcileri de demir kesme makineleriyle ağaçtan ayırdı.

Ellerinde “Ağaç ek, fosili durdur”, “Gezegen B yok”, “Bu yol çıkmaz bir sokak” yazılı pankart taşıyan göstericiler, uzun süre yolda oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemin yapıldığı yerin gösteriye yasaklı bölge ilan edildiği uyarısını yapan polis, protestonun başlamasından beş saat sonra eylemcilere saldırdı.

Göstericilere tazyikli su sıkan polis, yolu ve çevresini terk etmeyenleri gözaltına aldı ve halk otobüsleri ile bölgeden uzaklaştırdı. Extinction Rebellion grubu Twitter‘dan yaptığı açıklamada, en az 683 kişinin gözaltına alındığını paylaştı.

Cumartesi akşamı polis tarafından yapılan açıklamada ise toplam 700 kişinin gözaltına alındığı, ancak üç kişi hariç diğer herkesin serbest bırakıldığı bildirildi.

Extinction Rebellion

‣ İklim aktivistleri Lordlar Kamarası’nda: Eylemcilere sert polis müdahalesi parlamentodan geçmedi

Tazyikli su ile müdahale ‘kabul edilemez’

İtfaiye ise tazyikli suya maruz kalan protestocular için gösteri alanında kuru çamaşırların yer aldığı ve tıbbi kontrollerin gerçekleştirildiği bir çadır kurdu. Yetkililer, kimsenin hipotermi geçirmediğinden emin olmak için bu tür bir önlem alındığını aktardı.

Greenpeace Hollanda Direktörü Andy Palmen ise tazyikli su kullanımını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, “Barışı ve özgürlüğü temsil eden bir şehir anlayışına uymuyor” dedi.

A12 yolunun öğle saatlerinde gösterinin başlamasıyla tamamen trafiğe kapatıldığını, ancak saat 14.00’a doğru kısmen yeniden açıldığını aktaran Palmen, belediye meclisinin, göstericileri ana tren istasyonuna yakın bir park olan Koekamp‘a yönlendirerek gösteriye izin vermeyi reddettiğini açıkladı.

‣ İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor

Ne olmuştu?

Lahey kentinin girişindeki A12 yolunun son kısmını beş kez kapatan Extinction Rebellion grubu, en son 28 Ocak tarihinde aynı yolu kapatıp eylem yapmış ve yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Bu haftanın başlarında yetkililer, protesto düzenleme çağrılarıyla bağlantılı olarak “isyana teşvik şüphesiyle” altı Extinction Rebellion aktivistini tutuklamıştı.

Cuma günü bir yargıç, bir başka aktivistin bölgeye girişinin 90 gün süreyle yasaklanması kararını onamıştı.

Tutuklamalar ve uzaklaştırma emri, barışçıl protesto haklarının ihlal edildiğini savunan aktivistler arasında huzursuzluğa yol açmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.