Avrupa Komisyonu, yenilenebilir enerji kaynaklarının 2024’te, Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik üretiminde rekor kırdığını açıkladı.
Yeni yayınlanan veriler, 2024’ün ilk altı ayında blok ülkelerinin ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını ve fosil yakıtları geride bıraktığını ortaya koydu.
Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı yıllık “Enerji Birliği’nin Durumu” adlı rapora göre, rüzgar enerjisi ilk kez nükleer enerjinin ardından AB’nin en büyük ikinci elektrik kaynağı olarak doğal gazı geride bıraktı. AB ayrıca, 2023’teki 56 gigawatt’lık (GW) yeni güneş enerjisi kurulumuyla, 2022’deki 40 GW’lık bir önceki rekoru egale etti.
Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson, “Yenilenebilir enerji kurulumları açısından iki rekor yılın ardından, 2024’ün ilk yarısında rüzgar ve güneş enerjisi yeni zirvelere ulaştı ve elektrik üretiminde fosil yakıtları ilk kez geride bıraktı” dedi.
Enerji güvenliği ve fiyat istikrarı odak noktası
Euronews‘in aktardığına göre, ayrıca elektriğe olan talep de düştü. Ancak enerji tüketimini 2030 yılına kadar yüzde 11.7 oranında azaltma hedefini karşılamak için verimliliğe yönelik çabaların artırılması gerekiyor.
Simson, “Bugünkü rapor, son beş yıl içinde AB enerji politikasında yaptığımız büyük değişikliklerin gerçek bir kanıtıdır. AB artık iklim nötrlüğü hedefini karşılamak için daha donanımlı. Gelişmeler, sanayimizin de rekabetçi kalmasını sağlıyor” diye konuştu.
Bu yılki raporun ana odak noktaları arasında enerji güvenliği ve fiyat istikrarı bulunuyor.
Rus gazının AB ithalatındaki payı 2021’de yüzde 45’leri görürken, bu yılın haziran ayında yüzde 18’e düştü. Bu kısmen Norveç ve ABD gibi ülkelerden yapılan ithalattaki artıştan kaynaklanmış olsa da gaz talebinde de azalmalar görüldü.
Ağustos 2022 ile Mayıs 2024 arasındaki talep, yüzde 18’lik (138 milyar metreküp) düşüşle daha önce belirlenmiş yüzde 15’lik hedefi aştı. Raporda ayrıca fiyatların daha istikrarlı hale geldiği, 2022’deki enerji krizinin zirve yaptığı dönemin önemli ölçüde geride kaldığı vurgulandı.
Simson, AB’nin artık Putin’in boru hatlarının insafına kalmadığını, ancak hala ele alınması gereken yeni zorlukların mevcut olduğuna dikkat çekti. Bunlar arasında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerindeki mevcut hedef farkı, diğer küresel rakiplerle karşılaştırıldığında mevcut fiyat farkı ve yeni bağımlılık riskleri bulunuyor.
Raporda, AB üye devletlerini, 2030 iklim hedeflerinin ulaşılabilir olması için bu uzun vadeli iklim planlarını mümkün olan en kısa sürede sunmaları gerektiği konusunda uyarılar da bulunuyor.
Aralık ayında yayımlanan bir değerlendirmede, AB ülkelerinin doğru yönde adımlar atsa da bu adımların 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltma hedefi için henüz yeterli olmadığını ortaya koymuştu.