İklim Kriziİnsan HaklarıManşet

İklim aktivistleri Lordlar Kamarası’nda: Eylemcilere sert polis müdahalesi parlamentodan geçmedi

0

İklim eylemcilerini bastırmak için polisin protestoculara uygulayabileceği müdahaleleri artırmayı hedefleyen bir yasa tasarısı, Birleşik Krallık’ın Lordlar Kamarası‘nda yaşanan beklenmedik gelişmelerle, parlamentonun iki meclisi arasında gergin bir tartışmaya zemin hazırladı.

The Guardian‘ın aktardığına göre, İşçi Partisi üyesi Vernon Coaker, “Şimdi burada hepimizin makul bulduğu, kabul edilebilir gördüğü protestoların yasa dışı hale getirileceği bir yasa çıkarıyoruz” diyerek tasarının uygulanabilmesi için öncelikle polisin müdahale eşiğinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Andrew Sharpe, Coaker’a karşılık olarak şunları kaydetti: 

Bizim yapmaya çalıştığımız şey, protestocuların genel kamuoyunun hayatını ne ölçüde bozmasının kabul edilebilir olduğunu tespit etmek. Ve hükümetin pozisyonu açık – biz halkın yanındayız. Hükümet, halkın günlük yaşamlarını herhangi bir engelle karşılaşmadan sürdürme hakkını korumak istiyor.

Polisin göstericilere uygulayabileceği müdahalenin artırılmasını öngören yasa tasarısı, 221’e karşı 243 oy ile reddedildi.

Fotoğraf: Reuters

Tasarının 22 oyla reddedilmesi, trafiğin yoğun olduğu saatlerde yollarda aksaklık ve tıkanma yaratmak gibi taktikler kullanan Just Stop Oil, Insulate Britain ve Extinction Rebellion gibi grupların protestolarının engellenebilmesi için “ciddi aksaklık” ifadesinde daha katı bir tanımlamaya gidilmesi gerektiği anlamına geliyor.

‣ İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor
‣ Yokoluş İsyanı, dokuz günlük iklim eylemi için yeniden Londra sokaklarında

“Güncel bir tartışma konusu”nun makul bir savunma olarak kullanılmasına karşı hükümetin destek verdiği bir hareketin az bir farkla reddedilmesi, Lordlar Kamarası’nda hissedilen bozgunu farklı bir boyuta taşıdı. Mevzuatın bu kısmı kendini bir yere zincirleme, tünel açma ve yolları kapatma gibi eylemlere ilişkindi.

Bozgunlar, yasa teklifi konusunda seçilmeden göreve gelen meclis üyeleri ile seçimle göreve gelen Avam Kamarası arasında “parlamento pinponu” olarak bilinen bir mücadeleye de zemin hazırladı.

Fotoğraf: Henry Nicholls / Reuters

XR eylemcileri, Lordlar Kamarası’nda

Yasa tasarısının tartışıldığı sırada Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) eylemcilerinden 12 kişilik bir grup salona girerek oturumu kısa süreliğine engelledi.

İnsan Haklarını Savun” sloganının yer aldığı kıyafetler giyen göstericiler, kapı görevlileri ve güvenlik görevlileri tarafından üst salondan çıkarıldı.  Gösteri nedeniyle herhangi bir tutuklama yapılmadı.

‣ Yokoluş İsyanı iki hafta sürecek sivil itaatsizlik eylemlerini başlattı
‣ Paris’in kalbini işgal eden Kaçınılmaz İsyan: Dünya ölüyor

Olayın ardından göstericiler, protestonun görüntülerini paylaştı. Görüntüler, oturum sırasında konuşmak için ayağa kalkan protestocuları dışarı çıkan personelden birinin konuşan göstericiye tekrar tekrar susmasını söylediğini gösteriyor.

Woking kasabasından protestoya katılan 67 yaşındaki Marion Malcher, “Bu acımasız yasa, barışçıl protesto yapma hakkımızı ciddi şekilde ihlal ediyor” dedi. “Hayatım boyunca hükümetin bu kadar baskıcı yasaları bu kadar düşük bir suç eşiği için geçirmeye çalıştığını hiç görmedim.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.