Dünyaİklim KriziManşet

Londra ve Berlin’de 60 bin iklim aktivisti fosil yakıtlara dur diyerek adil geçiş talep etti

0
iklim

Fosil yakıt kullanımının yol açtığı iklim krizine karşı mücadele veren Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) adlı aktivist grubu, Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da 21-24 Nisan tarihlerinde dört gün süren bir eylem gerçekleştirdi.

Sayıları 50 bine varan eylemciler, Londra Maratonu’nun yapıldığı 23 Nisan’da parlemento binasının önünde bir araya geldi.

Yokoluş İsyanı’nın iklim krizine karşı kampanya yürüten 200’ün üzerinde organizasyonu bir araya getirdiği ‘Büyük Buluşma’da (The Big One) haftasonu boyunca 117 etkinlik gerçekleştirildi ve 90’ın üzerinde kişi konuşma yaptı ve performans sergiledi.

Protesto, grubun daha önceki eylemlerinde kullandığı “huzur bozucu taktikleri terk ederek” daha yüksek katılım sağlamaya öncelik vereceğini açıklamasından bu yana ilk gösterisi oldu.

‣ İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor

Yaklaşık 30 ila 40 bin kişinin katılmasının beklendiği iklim protestosuna dört günde toplam 60 bine yakın aktivist katılım sağladı.

Yokoluş İsyanı, üst üste gelen ırksal, finansal ve sosyal krizlerin iklim kriziyle bileşimine dikkat çekmek amacıyla daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Büyük Buluşma ile hükümetlerden talep edilen fosil yakıt ruhsatlandırmasının sona erdirilmesi ve acil durum vatandaş meclisleri oluşturulması gibi eylemlerin yerine getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

‣ İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi

iklim

‣ İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?

‘Zaman akarken sessiz kalmayacağız’

Yokoluş İsyanı ve aralarında Greenpeace, War on Want gibi aktivist topluluklarının da bulunduğu 200 diğer organizasyon, Birleşik Krallık hükümetinin yeni fosil yakıt kaynakları arayışına derhal son vermesini ve adil geçiş politikalarını benimsemesini talep ediyor.

Koalisyon, hükümet bakanlarının protestolarının bitimine kadar yanıt vermemesi halinde, Yokoluş İsyanı ve müttefiklerinin karar alıcıları taleplerini yerine getirmeye zorlamak üzere ülke çapındaki kampanyalarını ve eylemlerini hızlandıracağını söylüyor.

Topluluk, “Daha radikal adımlar atacağız çünkü bugün yaşayan her insan ve insan olmayan canlı için saat işliyor. Zaman akarken sessiz kalmayacağız ve hepimiz olası en kötü acılarla yüzleşeceğiz” diyor.

‣ İklim aktivistleri Lordlar Kamarası’nda: Eylemcilere sert polis müdahalesi parlamentodan geçmedi

Berlin’de aktivistler ellerini yola yapıştırdı

İnsan kaynaklı iklim krizi ve çevresel adalet konusunda farkındalık uyandırmayı amaçlayan Son Nesil (Letzte Generation) adlı aktivist grubu, pazartesi günü (24 Nisan) Almanya’nın başkenti Berlin’de bir gösteri düzenledi.

Fosil yakıt kullanımının iklim üzerindeki etkisine dikkati çekmeyi hedefleyen yüzlerce aktivist, trafiğin yoğun olduğu saatlerde A100 otoyolunda bir eylem gerçekleştirdi.

Bazı aktivistlerin ellerini yola yapıştırdığı protesto trafikte tıkanıklığa neden olarak sürücülerden büyük tepki aldı.

‣ İklim aktivistleri Almanya’da kendilerini uçak pistine yapıştırdı

iklim

Polis ekiplerinin uğraşları sonucu elleri asfalttan ayrılan göstericiler daha sonra yavaş yürüyüş eylemi gerçekleştirerek protestolarına devam etti.

Aktivist grubu, federal hükümetten sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlama hedefi doğrultusunda Almanya’nın atacağı adımlar konusunda ayrıntılı bir plan sunmasını istediğini aktardı.

‣ Picasso’nun tablosu iklim protestosuna dönüştü

iklim

Son Nesil aktivisti Carla Rochelin, “Hükümetin geçim kaynaklarımızın yok edilmesini durdurma planı olmamasını artık kabul etmiyoruz. Artık direniyoruz!” dedi.

Polis, başkent genelinde 35 noktada yaklaşık 200 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

‣ İspanya’da iklim aktivistlerinden meclise kırmızı boyalı mesaj: Elinizi kana bulamayın

iklim

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.