Yazarlar

Hibakuşa / Trakuşa – Göksal Çidem

0

1945 Yılı 6 Ağustos günü  Japonya’nın  teslim olmasını isteyen Amerika Birleşik Devletler (ABD), Hiroşima’ya attığı atom bombasıyla binlerce kişinin ölmesine neden oldu. Bombanın atılmasından 3  gün sonra Nagazaki’ye  ikinci bombayı attı. Atılan 2 bombayla binlerce insan öldü.

Patlamadan sonra sağ kalanlara ‘Hibakuşa’ deniyor. Yıllarca tedavi gören ve bugün yaşları 80 üzerinde yaşayan Hibakuşalar var. Yaşadıkları felaketi genç kuşaklara aktarmak için dünyayı dolaşıyorlar.

Trakya topraklarına atılan herhangi bir bomba olmasa da, bomba etkisi yaratan yanlış planlarla veya doğru planların yanlış uygulanması ile Hibakuşa olmasakta Trakuşa olmaya adım adım yaklaşıyoruz.

Kırklareli-Pınarhisar Poyralı köyü Kalker ocağı ve Kırma eleme tesisi

Yaklaşık yarım asır önce Trakyanın su kaynakları üzerinde yapılaşmaya başlayan kirli sanayi ile Ergeneyi yok ettik..

İstanbul’un meşhur İkitelli OSBsi (Organize Sanayi Bölgesi), çiftetellisi ile meşhur Trakya’ya geliyor.

Yarım asır önce Çerkezköy-Çorlu bölgesine gelen OSB de çiftetelli ile gelmişti. Çünkü gelen sanayi aş/iş getirecekti. Aş/İş çiftetelli derken Ergene öldü.

Ergene’nin Istrancalar’dan doğduğu gibi nehirler dağlardan doğar, ovalardan geçer, bereket saçar ve denizlere dökülür. Geçtiği yerlere taşıdığı su ile hayat verir. Ancak Trakya’nın tek akarsuyu (akarsıvı) Ergene’den doğduğu dağlarda şimdilik suyu içilirken, sanayi ile buluştuktan sonra  su değil, sıvı akıyor. Geçtiği ovalara bereket değil ölüm saçıyor.

Lüleburgaz Karamusul Ergene Nehri

Ergene ölünce, bir şafak vakti Ergene Havzası koruma/kurtarma eylem planı yapıldı. Yapılan plan Ergene’yi Marmara Denizi’ne deşarj etmek. Kirletildikten sonra temizlemeye uğraşacağımıza, keşke baştan kirletmeseydik. Ergene temiz aksaydı, nehirde canlı hayat ve balıkçılık devam ederdi. İthal dondurulmuş balık yerine Ergene’den balık yer, Ürettiğimiz pirinç, ayçiçeği, v.b. ürünleri ithal etmez, ne yediğimizi bilirdik.

Yapılan yanlış planlarla gelen kirli sanayi yetmezmiş gibi, şimdi de Çerkezköy kapaklı bölgesinde 10 bin hektarlık (100 bin dekar/dönüm) bir alanda yine binlerce fabrika kurulacak. Yarım asır önce sanayi gelirken aş/iş demişlerdi. Önce Ergene’nin dereleri  ve kolları gitti. Sonra Ergene  ve çevresindeki canlı yaşam yok oldu.  Şimdi Ergene için kurtarma ve koruma eylem planları yapılıyor. Ergene’den sonra can çekişen Marmara’da ölecek. Bu kadar sanayiyi dar bir alana, ülke topraklarının sadece 1/33 yani %3 lük bir bölgesine toplamak kalan doğal varlıkları da kaybetmek demek olacaktır.

Bu kadar sanayi için enerji kaynaklarına ihtiyaç var. Nereden ve nasıl karşılanacak..? Avrupa’nın en önemli doğa alanlarından biri olan Istrancalara, RES (rüzgar Enerji Santralı), Marmara kıyılarına Termik Santral, Karadeniz kıyısına Nükleer, DGÇS (Doğal Gaz Çevrim Santralı) ise her yere..

Tüm bunları yapmak için ormanlara taş, kil, tras, kalker v.b. ocakları açılacak, İstanbul ve ükenin nefes borusu Istrancalar yok olacak.  Ondan sonra yine bir şafak vakti veya akşam üzeri, Kurtarma planları yapıp fidan dikme seferberliği ilan edilir, Fidan dikilen sahanın önüne de “bereket ormanı” tabelası dikilir. Keşke tabela dikmekle orman  o kadar kolay olsa.

Sonuç.. Trakya toprakları kazan dairesi, Marmara Denizi sanayi fosseptiği.

Ayder Yaylası kirletildi, rezil edildi. Uzungöl betona boğuldu. Şimdi nasıl kurtarılacağı tartışılıyor. Ergene kirletildi, öldürüldü. Temizlemek milyar tl  harcıyoruz. Korumak için hiçbir maliyete gerek yokken, kirletip yok ettikten sonra kurtarmak için çok büyük bedeller ödüyoruz. Istrancaların ormanlarını, longozunu, denizini, İğneada’sını, Kıyıköyü’nü de katlettikten sonra, kurtarmak içinde yeniden bedeller ödenmemeli.

Japonya’da atom bombası etkisi ile ortaya çıkan HİBAKUŞALAR, Trakya topraklarında kirletilen hava-toprak-su sonucunda TRAKUŞALAR  olur. Sağ kalanlar gelecek nesillere, plansız sanayileşme öncesinde Ergene’de yüzdüklerini, balık tuttuklarını ve sonrasında canlı yaşamın nasıl yok olduğunu anlatırlar.

 

Göksal Çidem

 

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.