Hak savunucuları depremzede hayvanlar için Elazığ’da: Durumları çok kötü

Elazığ ve Malatya'da etkili olan depremde evde veya sokakta yaşayan birçok hayvan enkaz altında kaldı. Kurtarılanlar ise sakat, yaralı veya yaraları enfeksiyon kapmış halde.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve 39 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremden birçok hayvan da etkilendi. Sokakta yaşayan hayvanların enkaz altından kurtarıldığı videolar sosyal medyada dolaşırken hayvan hakları savunucuları kurtarma ve bakım çalışmalarına destek olmak için Elazığ’a gitti.

Hayvan Özgürlüğü Kolektifi tarafından yapılan paylaşımlarda, bölgedeki hayvanların durumunun çok kötü olduğu belirtildi. Göçük altında kalan hayvanların sayısının bilinmediği bilgisini paylaşan Kolektif, kurtulanların ise sakat, yaralı veya yaraları enfeksiyon kapmış halde olduğunu söyledi.

Birçok hayvan enkaz altında kaldı

Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için giden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de kurtarma çalışmaları sırasında birçok hayvanın enkaz altında kaldığını bildirdi. İBB tarafından yapılan paylaşımda “Deprem bölgesinde çok sayıda hayvan da göçük altında kalırken, arama kurtarma ekipleri birçok noktada müdahalede bulundu” denildi.

Ahırlar yıkıldı

6.8 şiddetinde gerçekleşen deprem sonucunda birçok ahırın da yıkıldığı bilgisi paylaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın açıklamasında Elazığ’da 48 ahır yıkılırken, 86 büyükbaş ile 110 da küçükbaş hayvanın öldüğü belirtildi. Malatya’da ise 95 ahır hasar oluştu; 55 büyükbaş, 21 küçükbaş hayvan ve dört tavuk deprem sebebiyle yaşamını yitirdi.  Bakanlık, ayrıca hayvancılık ile geçimini sağlayan ailelere yardımda bulunacağını duyurdu.

Fotoğraf: Hayvan Özgürlüğü Kolektifi

Bölgedeki hayvanlara ücretsiz tedavi

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ise yazılı açıklama yaparak Elazığ ve Malatya’da deprem nedeniyle yaralanan hayvanları ücretsiz tedavi edeceklerini duyurdu. Eroğlu, “Mesleğimizle ilgili olarak devletimizin çalışmalarına yardımcı olmak, yanında yer almak, hem vicdani hem de vatandaşlık görevimizdir”dedi.

Fotoğraf: AA

Hayvanlar için deprem tedbirleri

Patili Deprem Dayanışması bir açıklama yayınlayarak olası bir deprem öncesinde ve sonrasında evde veya sokakta yaşayan hayvanlar için alınabilecek önlemleri sıraladı. İnsanlar için alınan tedbirler yetersizken hayvanlar adına alınan tedbirlerin yok denilecek kadar az olduğu söylenen açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu:

‘Taşıma çantası elinizin altında olsun’

Taşıma çantalarımızı, gezdirme tasmalarımızı her zaman elimizin altında, ulaşabileceğimiz bir yerde tutmalıyız. Biliyoruz, bazı kediler taşıma çantasından nefret ediyor. Bu sebeple olası deprem anında vakit kaybetmemek adına öncesinde kedimizi alıştırmak için birkaç önerimiz var:

Taşıma çantasının kapısı açık dursun, kediniz istediği zaman içine girip çıkabilsin. İçine sevdiği oyuncaklardan koyabilirsiniz. Yaş, ödül maması gibi severek yediği mamaları taşıma çantası içinde yedirebilirsiniz. Size düşkün bir kediniz varsa kendi kokunuzun sindiği bir kıyafeti taşıma çantasının içine koyarak kedinizin alışmasını sağlayabilirsiniz.

Hayvanlar için deprem çantası

Açıklamanın devamında hem hayvanlar hem de insanlar için bir deprem çantası hazırlanması gerektiği belirtildi. Deprem çantasında olması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:

  • İlkyardım malzemeleri (batticon, oksijenli su, antibiyotikli pomad, sargı bezi, permatik, temiz enjektör, steril eldiven, cerrahi iğne ve ip -bulamazsanız orta boy yorgan iğnesi- steril gazlı bez, hayvanlar için kullanılan ağrı kesici -kesinlikle aspirin değil, aspirin zararlı)
  • Yaş – kuru mama, su ve kap
  • Hayvanlar için kullanılan sedatif (sakinleştirici etkili) hap ya da macun (örn; Sedapet)
  • Küçük battaniye
  • Hasta bezi
  • Göğüs tasması
  • Aşı karnesi
  • Taşıma çantasının dışını sarabilecek büyüklükte bir örtü
  • Sevdiği birkaç oyuncak

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Bangladeş’te sel: 23 kişi öldü, 5,7 milyon kişi mahsur kaldı

İklim felaketlerine karşı en savunmasız"ülkeler arasında yer alan Bangladeş'te 300.000'den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Guterres’den kritik uyarı: Okyanus taşıyor, cankurtaran botu da yok!

Tonga'da başlayan Pasifik Ada Forumu Liderler Toplantısı'nda Karayip ülkelerinin gündemi yükselen denizler ve iklim fonu olurken, Fransa Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isyanının önüne geçmeye çalışıyor.

Cengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!

Bayramiç'teki Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen maden ocağının bilirkişi keşfi, köylüler tarafından protesto edildi. Şirketin açmak istediği madenin ömrü 10 yıl.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR