Köşe Yazıları

Haftanın tortusu

0

*İsyan sağdan Mısır’dan, soldan Tunus’tan geldi. *Çevre Müdürlüğü’nden av silahı almak! *Allianoi’yi gömdük sonunda. *Erbakan hayatını kaybetti. *Standlara müdahale, kadınlara yumruk. *Seni kaç kişi öptü Engin Ardıç?

* İsyan sağdan Mısır’dan, soldan Tunus’tan geldi. Ve komşu Libya’da da halk ayaklanması başladı. Gerçi burada durum biraz daha karışık. Kaddafi’den dolayı biraz karışık. Kaddafi’nin tarihini incelediğimizde bir çok değişik bilgi karşımıza çıkıyor. Bir taraftan müthiş bir gaddarlık. Bir yandan da çeşitli ülkelerin isyan hareketlerine uzun yıllar verilmiş destek. Libya’nın da tarihsel olarak enteresan bir ülke olduğunu unutmamak lazım.

Bu olayda kaybeden Batılı ülkeler oldu. Petrolünü, gelirini onlarla paylaştığında bir anda en sevimli olan, “bizim mahallenin delisi” oluveren Kaddafi’ye ses de çıkartamıyorlar. Kaddafi, eğer giderse, gitmeye yakın hepsi birden Kaddafi’nin nasıl da kötü bir insan olduğunu anlatacaklardır. Kritik eşik, geri dönülmez bir kontrol kaybı olacaktır.

Türkiye’nin durumu ise karmakarışık. Bir taraftan, Başbakan’ın Kaddafi gibi “sevimli, mahallenin delisi” bir şahsiyetten aldığı “İnsan hakları ödülü” var. Yani Berlusconi’den “Kadınlara saygı ödülü” almak gibi bir durum bu. Bir taraftan da Libya’da bulunan paralar var. Para işin içine girince, demokrasi ikinci planda oluyor biliyorsunuz hakim Dünya sisteminde. Fakat şunu da eklemek gerekir; her türlü eksikliğe rağmen Türkiye orada bulunan vatandaşları başarılı bir şekilde Türkiye’ye getirdi.

* Çevre Müdürlüğü’nden av silahı almak! Şaka gibi bir durum ama tabii ki gerçek. Görevi nedir o müdürlüğün? Çevreyi korumak. Ne olursa olsun çevreyi düşünmek. Fakat ne yapıyor o müdürlük? Av silahı satıyor. Hem de müthiş indirimlerle. Burası Türkiye…

* Allianoi’yi gömdük sonunda. Binlerce yıllık mirasları, bir kaç on yıllık getiri için yok etmeyi sürdürüyor Türkiye. Mahkemeler devam ederken, tonlarca suyun altında kaldı Allianoi.

* Erbakan hayatını kaybetti. Bir anda televizyonlar Erbakan’ın nasıl müthiş bir politikacı olduğunu anlatmaya başladı. Bu beklenmedik bir durum değil. Kimisinde nezaketen, kimsinde de biraz ikiyüzlükten bunlar her seferinde oluyor. Meğer Erbakan’ın kimseyle bir rekabeti yokmuş. Herkes onu severmiş, o da herkesi severmiş. Gerçekten üzülenlerin yanında böyle yüzleri görmek gerçekten kötü.

* Standlara müdahale, kadınlara yumruk. Kadına şiddet bu kadar gündemde olmasaydı acaba her habere girebilir miydi bilmiyorum. Bütün büyük kanallarda gösterildi Ankara’daki yumruk. Röportajlar yapıldı, tepki doğru düzgün gösterildi. Bir kadın protestocuya, organ nakli ile ilgili bir standın kaldırılmasını protesto ediyordu o sırada, bir erkek polisin attığı yumruk. Devletin görünen yüzünün kadına ve protesto edene bakışının bir göstergesi bu.

* Seni kaç kişi öptü Engin Ardıç? Sabah Gazetesi’nin iki yazarı var. Hükümetin iktidarda kalıp, ekonomik olarak da hakim olmasından sonra yazılarının dümenini kırmış iki kişi. Özellikle bir tanesi Balyoz İddianamesi’nde olmasının saçma olduğunu belirtmek için bu “dönüşümün” ne zaman gerçekleştiğini yazarak bir nevi itirafta bulunmuştu. Bunlardan bir tanesi hakaret ettiği bir kuruma, o kurumdan yararlanan insanlara konferans vermeye gidiyor ve protesto ediliyor. Bu protesto da nasıl içine işlemişse, bir değil iki yazı yazıp protestoculara hakaretler yağdırıyor. Protestocuların içerisindeki kadınları da ayrıca konu ediyor. Erkek olduğunu kanıtlama derdinde. (Psikologlara havale edebiliriz bundan sonrasını…) Bu yazıların verdiği gazla diğer yazar devreye giriyor. O da erkekliğini kanıtlama derdinde. Yazısında hakaretlere devam ediyor ve sonunda da ekliyor: “Seni protesto edenleri bir öpseydin, kimse öpmemiştir onları, sen onları öpünce bir anda liberal oluverirlerdi.” Şimdi nedir bu? Bu yazara göre insanlar “öpüldükçe” fikir değiştiriyorlar. Bahsettiğimiz yazar da fikileri değiştirmesiyle, dümenleri kırmasıyla meşhur bir kişi. Onun kafa yapısını taklit ederek sorarsak: Kaç kere “öpmüşlerdir” bu yazarı?

http://www.urbarli.net

You may also like

Comments

Comments are closed.