Güneş tutulması Türkiye’den izlenemeyecek

8 Nisan 2024'te Türkiye saati ile 20:00’de gerçekleşecek tam Güneş tutulması, Kuzey Amerika'dan izlenebilecek.

8 Nisan 2024’te (bugün) gerçekleşen Güneş tutulması, Pasifik Okyanusu üzerinde Türkiye saati ile 18:42’de kısmi bir görünümle başlayacak ve Atlas Okyanusu‘nun Avrupa kıyılarında 23:52’de sona erecek. Tam tutulma ise, 19:38 ile 22:55 saatleri arasında gözlemlenebilecek.

Tutulma, Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri‘nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada‘da en iyi şekilde izlenebilecek. Türkiye’den ise bu gökyüzü olayı gözlemlenemeyecek; dolayısıyla Türkiye’deki gökyüzü meraklılarının tutulmayı canlı yayınlar veya diğer ülkelerden yapılacak yayınlar aracılığıyla takip etmeleri gerekecek.

Güneş tutulması

Tutulma, Meksika, ABD ve Kanada’nın bazı bölgelerinde yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyecek. Dallas, Idabel, Littler Rock, Poplar Bluff, Paducah, Carbodale, Evansville, Cleveland, Erie, Buffalo, Burlington, Lancaster ve Caribou tutulmanın gözlemlenebileceği şehirlerin başında geliyor.

Türkiye tam güneş tutulması için 2060’ı bekleyecek
‘Kuyruklu yıldız altında izdivaç’ düşünenlere duyurulur: Pons-Brooks, 70 yıl sonra semalarda

Tutulmanın etkisi bazı bölgelerde saniyeler sürerken, bazı bölgelerde 4 dakikayı aşacak.

NASA, Türkiye saati ile 20:00’den başlayarak, çeşitli şehirlerden çevrimiçi olarak ve NASA TV’de birkaç saatlik canlı yayın sunacak.

Güneş tutulması
Fotoğraf: Usukhbayar Gankhuyag / Unsplash

Türkiye’den 2024’te izlenebilecek diğer önemli gökyüzü olayları şunlar:

Meteor yağmurları: 2024, bir dizi göz alıcı meteor yağmuruna tanıklık edecek. Bunlar arasında Quadrantids (4 Ocak), Lyrids (21-22 Nisan), Eta Aquarids (5-6 Mayıs), Delta Aquarids (30 Temmuz), Perseids (12-13 Ağustos), Draconids (8-9 Ekim), Orionids (21-22 Ekim), Taurids (12 Kasım), Leonids (17-18 Kasım), ve Geminids (13-14 Aralık) bulunuyor​.

Süper Ay: Yıl boyunca, ay Dünya’ya en yakın konumundayken, iki süper Ay meydana gelecek. İlki 18 Eylül’de, ikincisi ise 17 Ekim’de gözlenebilecek.

Ay tutulması: Yılın tek Ay tutulması, 18 Eylül’de meydana gelecek ve parçalı tutulma şeklinde olacak. Bu olay, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya‘dan izlenebilecek ve Türkiye de gözlem yapılacak bölgeler arasında yer alıyor​.

Diğer gözlemlenebilir olaylar: 8 Eylül’de Satürn, Dünya’ya en yakın konumunda olacak ve çıplak gözle görülebilecek. 20 Eylül’de Neptün, Dünya’ya en yakın mesafede olacak, ancak onu daha iyi görebilmek için bir teleskop gerekecek. 12 Ekim ve sonrasında, “C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)” adlı kuyruklu yıldız, Dünya’nın yakınından geçecek ve 6 Aralık’ta Jüpiter, Dünya‘ya en yakın konuma gelerek gökyüzünde parlak bir şekilde görülebilecek​.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR