Köşe Yazıları

Güneş Gönüllüleri için iş başa düşüyor – Alper Öktem

0

Rakamlar konuşuyor

2000 yılında dünyada fotovoltaik panellerin (Güneş Enerji Santrali -GES) toplam kurulu gücü 1,3
Gigawatt idi, 1999 da ise 0,8 Gigawatt. 2014 yılı sonunda bu rakam 185 Gigawatt olarak tahmin ediliyordu.

Değerli Okuyucu, dünya bir teknolojik devrim yaşadı. Güneşten elektrik üretimi 15 yılda yuvarlak rakamla 185 kat arttı. Hatta 1996 yılına göre 617 kat. O yıl dünyadaki kurulu güç 0,3 GW idi çünkü (O yıl bu rakama bizim de katkımız olmuştu. Almanya’da evimizin çatısına 2,16 kW kurulu gücü olan GES kurdurmuştuk)

0,3 GW yani 300 Megawatt (MW) yani 300.000 Kilowatt (kW). Yıl 1996 idi.

Türkiye’de toplam GES kurulu gücü bu yıl sonunda bir umut 300 MW a çıkabilir.

2014 yılında ülkelere göre kişi başına kurulu güç örneğin Almanya’da 400 Wattan fazlaydı ve Çin’de 20 Watt idi. Türkiye’de galiba 4 Watt olacak 2015 yılı sonunda.

30

Çatılar

Almanya’da 1,5 milyon GES var. Evet, sayaç bağlayınca 1 adet fotovoltaik panel de bir GES, 10 bin panel de bir GES.

2012 yılında Almanya’da GES kurulu güç kategorileri ve toplamdaki payları:

31
Demek ki damlaya damlaya göl heryerde olabiliyor.

Rivayete göre bu rakamları duyan Süleyman Demirel, „ Demek ki böyyük Türkiye’ye giden yol güçcük tesislerden geçiyor“ demiş.

Bizde ne oluyor peki? Bizde öyle bir yasa ve çok gecikerek çıkmış bir yönetmelik var ki, insanın aklına “Ankara galiba çatılara güneş enerji santralleri kurulmasını istemedi “ düşüncesi geliyor. Ne bileyim milyonlarca insanın çatılarında yahut kooperatiflerde enerji üretmesini fazla demokratik bulmuş olabilirler, Yerelde üret yerelde tüket yolunun açılmasını istememişlerdir belki.

Bütün GES’leri sınıflandırıyorum:

A)Şebeke bağlantısı yok “off grid” , dolayisisiyle kayit izin vs gerekmez

1)öztüketim,  aküsüz

2) akülü, Öztüketim

B) Kullanmadığını yani ihtiyaç fazlasını şebekeye veriyor “on grid”: Buna lisanssız üretici deniyor. Serbest elektrik alım satımı için gereken lisans yok ama devlet işte nasıl ürettiğinizi regule etmiş: 20 kalem civarı iş halletmeniz lazım

i) 50 kW’a dek “küçük” GES ler icin , bürokratik işlemler azaltılacak haberi vardı. Solarbaba 21.3.2015 te şöyle yazmıştı: “Birçok güneş enerjisi dostunun takip ettiği ve bildiği gibi 2014 sonunda evsel uygulamalar için 30kW şartnamesi/tebliği çıkacaktı ama bu mevzuat hala resmi olarak onaylanmadı. Bu uygulamanın temel amacı 30kW’a kadar olan küçük güneş elektriği kurulumlarının uzun ve pahalı bürokratik süreçlerden geçmeden kolayca kurulmasını sağlamaktı.

26.10.2015’te ise gene Solarbaba resmi açıklamayı aktardı: “Elektrik piyasasındaki gelişmeler çerçevesinde Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik)’te ve Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği (Bağlantı Yönetmeliği)’nde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu amaçla söz konusu Yönetmelikte ve Bağlantı Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin taslak hazırlanmıştır.”

Evet, çatılar boş hala daha. Onaylanmayan mevzuat değişikliğinin değiştirilmesini öngören taslaktayız.Atıl bekleyişi bir tekerleme ile ifade ediyorum:
Henüz ortada sadece var bir taslak/
Ne olur çatıya paneli şimdi kursak/
Ne zararı var peki az daha beklesek?

Muğlak durum devam ediyor. Bunu değiştirmek, halkı bilgilendirerek Ankara’yı duyarlı kılmak, belediyeleri harekete geçirmek gerektiğini düşünüyorum.

ii) Lisansız üretimde üst sınır  1 MW olarak belirlenmiş

C) Lisanslı üretimde, üretici elektriği serbest piyasaya, dağıtımcıya doğrudan satabilir. Lisans almak icin asgari 1 MW kurulu gücte bir GES şart.

G 20 üyesiyiz, ama güneşten elektrik üretmede sonuncuyuz

Bi şey yapmalı.

İdeal olan ihtiyaç fazlasını şebekeye vermek ama bunun için mevzuatın değişmesini beklemeye devam etmek Sizce doğru olur mu?

Yoksa akü masrafına katlanıp otonom olmayı mı tercih edersiniz?

Değerli okuyucular ne düşündüğünüzü mail adresim “[email protected]” üzerinden bana yazar mısınız?

32-Alper-Öktem

 

Alper Öktem

Güneş Gönüllüsü

 

You may also like

Comments

Comments are closed.